Το ελληνικό νησί με την άγρια φύση, τους καταρράκτες και τα πλατανοδάση που φτάνουν ως τις παραλίες! (pics)

Το ελληνικό νησί με την άγρια φύση, τους καταρράκτες και τα πλατανοδάση που φτάνουν ως τις παραλίες! (pics)

Η Σαμοθράκη μοιάζει ιδιαίτερα γοητευτική για να την ανακαλύψει κάποιος και να περάσει τις διακοπές του πιο κοντά στη φύση και πιο μακριά από τα κλασικά πρότυπα διακοπών που είχε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Το βορειότερο νησί του Αιγαίου, η Σαμοθράκη, στέκεται μεταξύ των νησιών Λήμνου, Ίμβρου και Θάσου και μοιάζει πολύ μακρινό από την πρωτεύουσα, αφού για να το επισκεφτεί κάποιος πρέπει να φτάσει ως την Αλεξανδρούπολη και από εκεί να πάρει το πλοίο.

Αν, όμως, αναλογιστεί τι έχει να δει στο νησί του… μυστηρίου, πόση φύση έχει να απολαύσει και τι είδους διακοπές τον περιμένουν, θα διαπιστώσει ότι αξίζει τον κόπο, αν έχει στη διάθεσή του αρκετές ημέρες άδειας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να καταλάβετε το γιατί.

Άγρια, παρθένα φύση, πλατανοδάση που φτάνουν ως τις παραλίες, απότομα βουνά, καταρράκτες, λίμνες και μια ιδιαίτερη ενέργεια που της προσθέτει μυστήριο…

Η γραφική και όμορφη Χώρα της
Η Χώρα είναι το «ατού» του κάθε νησιού και η Σαμοθράκη δεν πάει πίσω, με τη χτισμένη αμφιθεατρικά Χώρα της, που μετράει 300 μέτρα υψόμετρο και διαθέτει το δικό της χαρακτήρα με τις κεραμοσκεπές, τα πετρόκτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα μεσαιωνικά ερείπια.

Αποτελεί διατηρητέο οικισμό από το 1978 και μέσα στα αξιοθέατά της είναι κάποια αϊτσένια σπίτια, με την επίπεδη, δηλαδή, χωματοσκέπαστη στέγη, ο Πύργος που χτίστηκε από τους Φράγκους κατακτητές τον 13ο αιώνα, το Λαογραφικό Μουσείο, η εκκλησία της Κοιμήσεως και φυσικά η κεντρική της πλατεία και τα διάφορα ταβερνάκια με τις τοπικές νοστιμιές της.

Μυστηριακές τελετές και ατμόσφαιρα στο Ιερό των Μεγάλων Θεών

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών
Αν θέλετε να ζήσετε πραγματικά τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της Σαμοθράκης, τότε κατευθυνθείτε προς την Παλαιόπολη, για να βρείτε το συγκρότημα ναών όπου τελούνταν μυστηριακές τελετές.

Εκεί, μάλιστα, οι Κάβειροι (μυστηριακές θεότητες από την Φρυγία) θεσμοθέτησαν τα πασίγνωστα Καβείρια Μυστήρια και το μέρος αποτέλεσε σημείο τελετών, με τις θεότητες που λατρεύονταν να είναι διαφορετικές από αυτές των Ολύμπιων θεών του δωδεκάθεου.

Η τοποθεσία είναι, επίσης, γνωστή ως ο τόπος όπου βρισκόταν αρχικά το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μάλιστα, θα βρείτε γύψινο αντίγραφο του αγάλματος της φτερωτής Νίκης.

Βάθρες, καταρράκτες, ρυάκια και ποτάμια χαρακτηρίζουν το νησί

Οι καταρράκτες, τα ρυάκια, τα θερμά λουτρά και οι βάθρες
Αν μη τι άλλο, η Σαμοθράκη είναι ένα νησί πλούσιο σε νερά… παντός είδους: ρυάκια, ποτάμια, καταρράκτες βρίσκονται σε κάθε γωνιά του και όπως καταλαβαίνετε, οι επισκέπτες του είναι συνήθως άνθρωποι που αγαπούν τη φύση και την εξερευνούν, προκειμένου να ανακαλύψουν κάθε σπιθαμή της, μιας και στο νησί αυτό… οργιάζει.

Μικρά και μεγάλα ρυάκια σχηματίζουν καταρράκτες, με μεγαλύτερο ρέμα τον… Φονιά και ψηλότερο καταρράκτη την Κλείδωση, ο οποίος φτάνει τα 35 μέτρα.

Για να τον συναντήσετε θα περάσετε μέσα από πλούσιο πλατανοδάσος, θα πρέπει, όμως, να είστε προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν απότομες κλίσεις, βράχια που γλιστρούν κ.ο.κ. –δεν ονομάζεται Φονιάς για το τίποτα. Άλλοι καταρράκτες στο νησί είναι της Καρυάς, της Κακιάς Πλάκας, του Ξηροπόταμου, ο Κρεμαστός, ο Άγκιστρος και πολλοί άλλοι.

Ακόμη, στο χωριό Θέρμα θα βρείτε θερμές θειούχες ιαματικές πηγές, ενώ ιδιαίτεροι εμπειρία αποτελούν και οι βάθρες του νησιού, που μοιάζουν με φυσικές πισίνες μέσα στα βράχια.

Από αυτές, οι πιο διάσημες που αξίζει να επισκεφτείτε είναι οι βάθρες του ποταμού Τσιβδογιάννη, κοντά στα Θέρμα. Μη χάσετε, επίσης, τη Βδελολίμνη στις εκβολές του Φονιά, μια ρηχή λίμνη σε δάσος σκλήθρου, αλλά και τη λιμνοθάλασσα του Αγ. Αντρέα, για παρατήρηση πουλιών.

Η Παχιά Άμμος της Σαμοθράκης

Οι ξεχωριστές παραλίες της
Ετοιμαστείτε για παραλίες που κατά κύριο λόγο είναι άγριες και παρθένες και καμία σχέση δεν έχουν με τη νοοτροπία beach bar και πάρτι διάθεσης.

Με εξαίρεση την Παχιά Άμμο, όπου θα βρείτε beach bar και άμμο, οι περισσότερες παραλίες στη Σαμοθράκη θα σας συστήσουν μια άλλη εικόνα από αυτή που είχατε μέχρι σήμερα στο μυαλό σας για τα θαλάσσια μπάνια.

Βουτήξτε στα κρυστάλλινα νερά του Βάτου, χαλαρώστε στους διάσημους Κήπους με το μαύρο βότσαλο και τα σκούρα νερά, αναζητήστε τον Καρκάνη που έχει κι αυτός άμμο στην ακτή και εξερευνήστε τις παραλίες Μακρυλιές και Λάκκωμα στο δρόμο για την Παχιά Άμμο. Οι παραλίες του νησιού, φυσικά, δεν εξαντλούνται εδώ, όπου, όμως, κι αν πάτε ετοιμαστείτε για μια διαφορετική εμπειρία που μπορεί να σας ωθήσει να πετάξετε το μαγιό σας!

Οι τοπικές νοστιμιές της
Οι λάτρεις της γαστρονομίας και της παράδοσης, στη Σαμοθράκη πρέπει να δοκιμάσουν οπωσδήποτε κατσικάκι, που αποτελεί και το πιο διάσημο πιάτο του νησιού. Θα το βρείτε μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, είτε με κυδώνι, είτε σουβλιστό, είτε με γραβιέρα κ.ο.κ. Δοκιμάστε επίσης λιωτό, που είναι κοκκινιστό κρέας με καρύδια, χαλβά στο τηγάνι γνωστό και ως χασλαμά, χορτόπιτα, χυλοπίτες και τα γλυκά του κουταλιού.

Πηγή: Travelstyle.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ