Ταξίδι στις 5 ομορφότερες ελληνικές λίμνες

Ταξίδι στις 5 ομορφότερες ελληνικές λίμνες

Από τις απέραντες υδάτινες οάσεις της Μακεδονίας μέχρι τις λιλιπούτειες γαλαζοπράσινες λίμνες της Μεσσηνίας που κρύβονται μέσα στην πυκνή βλάστηση και μας προκαλούν για τις πρώτες τολμηρές βουτιές, η Ελλάδα συμπυκνώνει την γαλήνια φυσιολατρική της γοητεία σε πέντε πανέμορφες γωνιές της. Εναλλακτική διάθεση στην Κερκίνη, απομόνωση στις Πρέσπες, ρομαντζάδες στην Καστοριά ή εξωτικές βόλτες στη Μεσσήνη; Διαλέξτε λίμνη και… φύγαμε.

Από τις απέραντες υδάτινες οάσεις της Μακεδονίας μέχρι τις λιλιπούτειες γαλαζοπράσινες λίμνες της Μεσσηνίας που κρύβονται μέσα στην πυκνή βλάστηση και μας προκαλούν για τις πρώτες τολμηρές βουτιές, η Ελλάδα συμπυκνώνει την γαλήνια φυσιολατρική της γοητεία σε πέντε πανέμορφες γωνιές της. Εναλλακτική διάθεση στην Κερκίνη, απομόνωση στις Πρέσπες, ρομαντζάδες στην Καστοριά ή εξωτικές βόλτες στη Μεσσήνη; Διαλέξτε λίμνη και… φύγαμε.

Κερκίνη 
Στα πόδια του όρους Μπέλλες, χάρη στο φράγμα του Στρυμώνα, η βόρεια Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για την ομορφότερη ίσως τεχνητή λίμνη της χώρας, έναν υδροβιότοπο μεγάλης σημασίας και σπάνιας γοητείας. Τα μικρά παρόχθια χωριουδάκια, τα ανθισμένα νούφαρα, οι βαρκούλες και οι νεροβούβαλοι που ξεπροβάλλουν ανάμεσα στις καλαμιές, οι εναλλακτικές δραστηριότητες και οι ντόπιες νοστιμιές καθιστούν την Κερκίνη ένα μωσαϊκό φυσιολατρικής ομορφιάς, η οποία γίνεται ακόμη πιο έντονη την άνοιξη.

Τι να κάνετε: Θα εξερευνήσετε τα ήσυχα, «βουκολικά» χωριά Κερκίνη, Μανδράκι και Πορόια κοντά στις όχθες της λίμνης. Θα χορτάσετε παρόχθιες βόλτες με τα πόδια ή και πάνω σε άλογο, θα αγοράσετε τοπικά προϊόντα από τους υπαίθριους παραλίμνιους πάγκους. Θα επιδοθείτε σε birdwatching, στην καλύτερη περίοδο του χρόνου για τους λάτρεις του είδους – περίπου 300 σπάνια είδη πτηνών περνούν από τα νερά της Κερκίνης. Θα περιηγηθείτε με βάρκα ή κανό στον υδροβιότοπο και θα δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην πεζοπορία ή την ορειβασία από τις όχθες μέχρι τις κορυφογραμμές των γειτονικών βουνών.

Πού να φάτε: Σε οποιοδήποτε ταβερνάκι της λίμνης θα απολαύσετε την τοπική σπεσιαλιτέ, ήτοι βουβαλίσιο κρέας σε διάφορες εκδοχές, όπως τα βουβαλίσια λουκάνικα στον Οικοπεριηγητή στο χωριό Κερκίνη ή τις μπριζόλες στην Όαση στην Άνω Πορόια. Φρέσκο ψάρι από τη λίμνη θα δοκιμάσετε στην Εβόρα στη Μακρινίτσα.
Πού να μείνετε: Στα όμορφα, παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Λιμναίο στα Χρυσοχώραφα του φράγματος. Στα χαριτωμένα δωμάτια του Έπαυλις στην Πορόια. Στα όμορφα δωμάτια του Αρχοντικού Κερκίνης του Οικοπεριηγητή.

Πρέσπες 
Δεκαεπτά μικροί παραδοσιακοί οικισμοί «φωλιάζουν» γύρω από τις δύο μεγαλύτερες και ομορφότερες λίμνες της χώρας, τις οποίες μοιραζόμαστε με τους γείτονές μας, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Στις διαδρομές που ενώνουν αυτά τα χωριουδάκια, θα απολαύσετε το μεγαλείο της φύσης, όπως απλώνεται μέσα στα πυκνά δάση και θα νιώσετε πολύ μακριά από οτιδήποτε αστικό, θορυβώδες ή αγχωτικό.

Τι να κάνετε: Θα επισκεφθείτε το κατοικημένο νησάκι που μοιάζει να επιπλέει στα νερά της Μικρής Πρέσπας, τον Άγιο Αχίλλειο, με τα ερείπια των βυζαντινών ναών και το γραφικό καφενεδάκι. Θα κάνετε την απαραίτητη βαρκάδα ξεκινώντας από το χωριό Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας, για να φτάσετε μέχρι το «τριεθνές», το σημείο δηλαδή όπου ορίζονται τα υδάτινα σύνορα των τριών χωρών που μοιράζονται τη λίμνη. Θα εξερευνήσετε τα δάση με τις οξιές και τα βουνοκυπάρισσα, αλλά και τα χωριά-φαντάσματα που κρύβονται στις φυλλωσιές στον δρόμο από την Φλώρινα προς τις όχθες. Στους Ψαράδες, τον Άγιο Γερμανό, τον Λαιμό, τις Καρυές και τον Βροντερό, θα γνωρίσετε την ήρεμη ζωή των ντόπιων και θα προμηθευτείτε τοπικά καλούδια, όπως φασόλια Πρεσπών και χειροποίητα καλάθια.

Πού να φάτε: Πεντανόστιμη λιμνίσια πέστροφα στην «Παράδοση» και ωραίους μεζέδες με ντόπιο κρασί στου Λάζαρου, στο χωριό Ψαράδες. Εξαιρετικούς ψαρομεζέδες με ούζο στου Ρούντου στο χωριό Άγιος Γερμανός και παραδοσιακές γεύσεις στον Ερωδιό στη Μικρολίμνη.
Πού να μείνετε: Στα παραδοσιακά δωμάτια του αναπαλαιωμένου, γοητευτικού ξενώνα Άγιος Γερμανός στο ομώνυμο χωριό (από 49€ για το δίκλινο δωμάτιο). Στα χαριτωμένα και low budget δωμάτια του πετρόχτιστου ξενώνα Βαρνούς επίσης στον Άγιο Γερμανό. Στα άνετα, μοντέρνα δωμάτια του ξενώνα Mimallones στον οικισμό του Λαιμού. Στα μικρά, λιτά και φιλόξενα δωμάτια του ξενώνα η Συντροφιά στους Ψαράδες .

Λίμνη Καστοριάς
Η ομορφιά και η γαλήνια αίσθηση της φυσιολατρικής απόδρασης συνδυάζεται ιδανικά με τις ανέσεις και τις επιλογές διασκέδασης και διαμονής της πόλης, στην «βυζαντινή αρχόντισσα» της δυτικής Μακεδονίας.

Τι να κάνετε: Θα κάνετε (με οποιοδήποτε τρόπο – πεζή, με ποδήλατο, με αυτοκίνητο ή με το μικρό ferry) την περίφημη «γυρολιμνιά», την κυκλική περιήγηση δηλαδή της λίμνης της Καστοριάς. Ξεκινήστε από την «νότια παραλία» της πόλης, περάστε από το σπήλαιο του Δράκου με τους σπάνιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, κάντε μια στάση στο μοναστήρι της Μαυριώτισσας, για να ξεκουραστείτε ανάμεσα στα πλατάνια και συνεχίστε μέχρι την πιο «νεανική» βόρεια παραλία, για καφέ στον Ναυτικό Όμιλο και νόστιμους μεζέδες στα ταβερνάκια της, παρέα με πολλούς… κορμοράνους. Μην ξεχάσετε να εξερευνήσετε την πιο γραφική γειτονιά της πόλης, το Ντολτσό με τα γραφικά κτίσματα αλλά και τον λόφο του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του οποίου θα ξαποστάσετε στο πλακόστρωτο πλάτωμα για να ατενίσετε την λίμνη σε όλο της το μεγαλείο.

Πού να φάτε: Στη Γράδα, στη βόρεια παραλία για δημιουργική ελληνική κουζίνα σε γενναίες μερίδες. Στο Αλλοτινό, στην κάτω όχθη της πόλης, για παραδοσιακούς μεζέδες. Στο OuzoTherapy στην καρδιά της πόλης, για οικονομικούς ουζομεζέδες και παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Πού να μείνετε: Στα όμορφα δωμάτια του γοητευτικού νεοκλασικού «Αρχοντικό της Βενετούλας» στο γραφικό Ντολτσό. Στα λιτά, περιποιημένα δωμάτια του ξενοδοχείου Αναστασίου στην είσοδο της πόλης. Στο ξενοδοχείο Φιλοξενία, που προσφέρει δωμάτια στον λόφο του Προφήτη Ηλία για πανοραμική θέα προς την πόλη και τη λίμνη.

Λίμνη Πλαστήρα
Παρόχθιες διαδρομές… «λουκούμια» για τους λάτρεις της πεζοπορίας, εναλλακτικές δραστηριότητες και hobbies που καλύπτουν κάθε γούστο, όμορφες καταπράσινες εκτάσεις για χουζούρι πλάι στη λίμνη και 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα υδάτινης ομορφιάς μας περιμένουν στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τι να κάνετε: Θα ακολουθήσετε την SOS διαδρομή από το Κρυονέρι ως το Νεοχώρι για να δείτε τις ομορφιές της λίμνης, θα απολαύσετε καφεδάκια και νόστιμες γεύσεις στα δημοφιλή Καλύβια Πεζούλας, θα εξερευνήσετε τον Βοτανικό Κήπο και το παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών και θα ατενίσετε το φαντασμαγορικό θέαμα του φράγματος, κοντά στο εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη, ιδανικό για οικογενειακές βόλτες. Από δραστηριότητες, όρεξη να έχετε και να διαλέγετε μεταξύ ορειβασίας, πεζοπορίας, τοξοβολίας, ιππασίας, ποδηλασίας και canoe kayak.

Πού να φάτε: Ντόπιο αγριογούρουνο στο Φαγοπότι στα Καλύβια, νόστιμα μαγειρευτά στην ταβέρνα του Κελεπούρη στο Νεοχώρι, πέστροφα καπνιστή από τη λίμνη στου Κορκοταρά στη Φυλακτή.

Πού να μείνετε: Στις Αιολίδες που προσφέρουν επιπλωμένα σπιτάκια με όλες τις ανέσεις. Στα πολυτελή δωμάτια του τεσσάρων αστέρων Naiades Hotel στο Νεοχώρι. Στα πιο οικονομικά, φιλόξενα δωμάτια του ξενώνα Ανθέμιον στο Νεοχώρι .

Πολυλίμνιο
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δεκαπέντε λίμνες στη συσκευασία ενός πανέμορφου, παρθένου μέρους μας προσφέρει η περιοχή του Πολυλίμνιου στη Μεσσήνη, στην πιο δροσερή επιλογή για… λιμνίσια απόδραση κάτω από το αυλάκι. Πρόκειται για ένα «σύμπλεγμα» λιμνών στην περιοχή της Μεσσήνης, μεταξύ Καλαμάτας και Πύλου, κοντά στο χωριό Χαραυγή.

Τι να κάνετε: Μπορεί να δυσκολευτείτε ελαφρώς να φτάσετε στην περιοχή των λιμνών, αλλά αυτό θα κάνει μεγαλύτερη την έκπληξή σας, όταν μετά από λίγη ώρα ελιγμών στα χωμάτινα μονοπάτια, αντικρίσετε το εξωπραγματικό τοπίο: Ρυάκια κυλούν κάτω από ξύλινα γεφυράκια, το κελάρυσμα του νερού συνοδεύει ηχητικά κάθε σας βήμα, ενώ οι ταμπέλες σας οδηγούν προς καθεμία από τις 15 μικρές, σχεδόν κρυμμένες λίμνες. Μία από τις ωραιότερες διαδρομές είναι αυτή προς τη λίμνη Καδή, αφού στα νερά της πέφτει με ορμή ένας ψηλός καταρράκτης είκοσι μέτρων. Πολύ κοντά της, και μέσα στο καταπράσινο φαράγγι με τα κλαδιά των δέντρων να αγκαλιάζουν τα γαλαζοπράσινα νερά βρίσκεται και η λίμνη του Ιταλού. Οι πιο τολμηροί εξ υμών θα δοκιμάσουν να κάνουν και την πρώτη βουτιά της χρονιάς στα παγωμένα, αναζωογονητικά νερά της. Αν βαρεθείτε την φυσιολατρική περιήγηση – πράγμα δύσκολο σε μια τέτοια δαιδαλώδη όαση – μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την Καλαμάτα για αστικές εξερευνήσεις στα 31 χιλιόμετρα μακριά ή προς το αρχαιολογικό Μουσείο στην Πύλο, την αρχαία Μεσσήνη, το κάστρο της Μεθώνης και την Κυπαρισσία με την γραφική παλιά πόλη, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα βορειότερα.

Πού να φάτε: Στον Καταρράκτη, στο χωριό Χαραυγή, για απολαυστικά μαγειρευτά στο μπαλκόνι του. Στο Σπιτικό στη Γιάλοβα για μαμαδίσιες γεύσεις και κυπριακές νότες. Στον Καγκελάριο στην Κορώνη για θαλασσινούς μεζέδες και ουζάκι.

Πού να μείνετε: Στα περιποιημένα δωμάτια του Finiki Plaza στη Μεθώνη. Στο Ξενοδοχείο Φωτεινή στην κοντινή Καλαμάτα, ιδανική ως βάση για τις εξερευνήσεις σας. Στα κουκλίστικα low budget δωμάτια του Theoxenia Aparments στους Χράνους στον Μεσσηνιακό κόλπο.

Πηγή: Travelstyle.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ