Η ανεκμετάλλευτη γοητεία της Δονούσας

Η ανεκμετάλλευτη γοητεία της Δονούσας

Ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού βρίσκεται η Δονούσα, το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων, με όνομα που χρονολογείται από τα χρόνια της αρχαιότητας. Απομεινάρια οικισμών δείχνουν πως το νησί είχε κατοικηθεί από τα γεωμετρικά χρόνια, ενώ η μυθολογία λέει πως στη Δονούσα έκρυψε την Αριάδνη ο Διόνυσος, για να μην τη […]

Ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού βρίσκεται η Δονούσα, το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων, με όνομα που χρονολογείται από τα χρόνια της αρχαιότητας.

Η λιτή γοητεία της Δονούσας

Απομεινάρια οικισμών δείχνουν πως το νησί είχε κατοικηθεί από τα γεωμετρικά χρόνια, ενώ η μυθολογία λέει πως στη Δονούσα έκρυψε την Αριάδνη ο Διόνυσος, για να μην τη βρει ο Θησέας.

Το πετρώδες έδαφός της σχηματίζει μια ατελείωτη δαντέλα κόλπων, με ανάμεσά τους μικρές αμμουδιές, φιλόξενες για να απολαύσει ο επισκέπτης τη θάλασσα και το ήπιο τοπίο των Κυκλάδων.

Το μεγαλύτερο χωριό είναι ο Σταυρός ή Κάμπος, που είναι και το λιμάνι του νησιού, στη νοτιοδυτική πλευρά του. Στα ανατολικά βρίσκεται το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού, στο οποίο οφείλει ο οικισμός το όνομά του. Γραφικές είναι επίσης η Μερσίνη, η Καλοταρίτισσα και η Χαραυγή.

Το νησί θα το γυρίσετε όλο πολύ εύκολα, η έκτασή του είναι άλλωστε μόλις 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το δύσκολο είναι να καταφέρει κανείς να «ξεκολλήσει» από τις παραλίες, τον Κέδρο, τον Σταυρό ή το Λιβάδι.

Τα γαλανά διάφανα νερά λειτουργούν σαν μαγνήτης και καθηλώνουν όποιον επισκέπτεται τη Δονούσα στην ανόθευτη, ακόμα, γοητεία της και τη συναρπαστική απλότητά της.

Πηγή: Travelstyle.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ