Πέτρος και Κώστας Σουππουρής: Τα αδέρφια που επέζησαν από τις τουρκικές θηριωδίες στην Κύπρο και έχασαν όλη την οικογένειά τους

Πέτρος και Κώστας Σουππουρής: Τα αδέρφια που επέζησαν από τις τουρκικές θηριωδίες στην Κύπρο και έχασαν όλη την οικογένειά τους

Ο Πέτρος είδε τα άψυχα κορμιά του πατέρα του και της μάνας του και των τριών αδελφών του, 9, 7 και 3 ετών

Μέσα από τις στάχτες της πιο σκοτεινής περιόδου της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, αναδύεται η συγκλονιστική ιστορία του Πέτρου Σουππουρή — ενός ανθρώπου που επιβίωσε από την απόλυτη τραγωδία και αφιέρωσε τη ζωή του στην ειρήνη και τη συμφιλίωση. Σε ηλικία μόλις δέκα ετών, έγινε μάρτυρας της εν ψυχρώ δολοφονία της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Διαβάστε επίσης: Γελένα Τοντόροβιτς, το γυναικείο πρόσωπο του μπάσκετ: Από το ΟΑΚΑ και τον Γιάννη, πρώτη γυναίκα προπονήτρια ανδρικής ομάδας στη Βραζιλία

Τα δύο αδέρφια απέδρασαν από τις σφαγές

Ήταν Δεκαπενταύγουστος του 1974 και οι Τούρκοι βρίσκονταν ήδη στην Κύπρο. Επικρατούσε η ανήσυχη ηρεμία της εκεχειρίας, η οποία όπως αποδείχθηκε ήταν απλώς μια ανάπαυλα ανασύνταξης των δυνάμεων εισβολής, για να συνεχίσουν με τον «Αττίλα 2».

Στο Παλαίκυθρο ο τρόμος σκέπασε τα λιγοστά σπίτια, καθώς οι ψίθυροι για δολοφονίες, βιασμούς και λεηλασίες στα κοντινά χωριά δεν άφηναν περιθώρια εφησυχασμού. Ο Αντρέας και η Αρετή Σουππουρή έμειναν στο χωριό μαζί με τα παιδιά τους, έχοντας την ψευδαίσθηση πως οι Τουρκοκύπριοι συγχωριανοί τους δεν θα επέτρεπαν στους Τούρκους στρατιώτες να διαπράξουν αγριότητες, παρόμοιες με αυτές που είχαν κάνει σε άλλα αμιγώς ελληνοκυπριακά χωριά. Κι όμως… οι Τουρκοκύπριοι ξεπέρασαν σε αγριότητα και δολοφονική μανία τους στρατιώτες από την Ανατολία.

Ο Πέτρος και ο Κώστας εκείνη την ημέρα έπαψαν να είναι παιδιά

Στις 17 Αυγούστου 1974 στο σπίτι της οικογένειας μαζεύτηκαν 23 άτομα δίνοντας κουράγιο ο ένας στον άλλον. Πολλά μικρά παιδιά, που δεν είχαν συνειδητοποιήσει το εύρος της καταστροφής και το μέγεθος του κινδύνου. Ίσως και να μην είχαν αντιληφθεί πλήρως αυτό που συνέβαινε στον τόπο τους. Ο Πέτρος και ο Κώστας εκείνη την ημέρα έπαψαν να είναι παιδιά. Έχασαν τους δυο γονείς τους και τρία αδέλφια τους. Όλοι βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο, εκτός από τον αδελφό τους, τον 9χρονο Γιάννη, που μάλλον οι Τούρκοι έθαψαν κάπου αλλού.

Ο Πέτρος Σουππουρής θυμάται: «Ήρθαν στο σπίτι μας 3-4 τέσσερις νεαροί Τουρκοκύπριοι. Μπήκαν μέσα φωνάζοντας και άρχισαν να βρίζουν και να μας βγάζουν έξω έναν-έναν». Ο Πέτρος μαζί με τον αδελφό του Γιάννη βγήκαν τελευταίοι. Πρώτα βγήκε η οικογένεια Λιασή που είχε βρει καταφύγιο στο σπίτι. Μόλις βγήκαν ακούστηκε ο ξερός κρότος μια ριπής. Στη συνέχεια βγήκε ο πατέρας, η μητέρα του και ένα-ένα, τα αδέλφια του και ο ίδιος. Ο 8χρονος Κώστας, όταν άκουσε τους πυροβολισμούς, βγήκε από την πίσω πόρτα και πήγε και κρύφτηκε στο σπίτι της γιαγιάς του.

Ο Πέτρος μόλις βγήκε από την πόρτα μαζί με τον 9χρονο Γιάννη είδε τα πτώματα των υπολοίπων στο έδαφος. Μέχρι να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί, δέχθηκε μια ριπή και έπεσε δίπλα στον αδελφό του. Θυμάται: «Όταν μας πυροβόλησαν εγώ κι ο Γιάννης πέσαμε ο ένας δίπλα στον άλλον.

Εγώ είχα τραυματιστεί και ο Γιάννης είχε ένα τραύμα από σφαίρα στο μάτι και δεν θυμάμαι να κινείται. Αργότερα ένας φίλος μου μού είπε ότι τον είχε δει να αναπνέει». Ο Πέτρος είχε δεχθεί τρεις σφαίρες αλλά ζούσε. Από τότε ζει έχοντας στη μνήμη του ότι δίπλα του κείτονταν τα άψυχα κορμιά του πατέρα του και της μάνας του και των τριών αδελφών του, 9, 7 και 3 ετών.

Νεκρό μέσα στις λάσπες και τη λίμνη από το αίμα ήταν και το 12μηνο βρέφος της οικογένειας Λιασή. Η μόνη που γλίτωσε ήταν μια συγχωριανή που κρατούσε στα χέρια της το 10μηνο μωρό της. Ο Πέτρος και ο Κώστας Σουππουρής, που σώθηκαν από τη σφαγή, έγιναν στόχος των Τούρκων γιατί ήταν αυτόπτες μάρτυρες ενός φοβερού εγκλήματος. Κατάφεραν ωστόσο να προσεγγίσουν άνδρες των Ηνωμένων Εθνών και έτσι γλίτωσαν τον θάνατο.

Τα δύο αδέλφια αντάμωσαν και μεταφέρθηκαν από τον ΟΗΕ στις ελεύθερες περιοχές όπου μεγάλωσαν με τους θείους τους. Τα οστά βρέθηκαν το 2009 και θάφτηκαν επιτέλους κοντά τους, εκτός από τον αδελφό Γιάννη που παραμένει αγνοούμενος. Τουρκόκυπριοι συμπολίτες τους συμμετείχαν στην κηδεία, μια πράξη που ο Πέτρος ερμήνευσε ως έκφραση μετάνοιας και ανθρώπινης συμπόνοιας.

Ζωή, σπουδές και δράση

Με τη βοήθεια φορέων όπως το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ο Πέτρος σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και έγινε πιλότος των Κυπριακών Αερογραμμών, ενώ ο Κώστας έγινε ειδικός στα συστήματα αποκρυπτογράφησης στην κυπριακή αστυνομία. Ως πρόεδρος της πανκυπριακής συντεχνίας πιλότων (PASYPI), αγωνίζεται για την επαγγελματική ευημερία των πιλότων της εταιρείας, αναδεικνύοντας και παραβάσεις διαχείρισης στον αερομεταφορικό τομέα.

Ο Πέτρος Σουππουρής μαζί με τον Τουρκοκύπριο Huseyin Ankansoy

Ο Πέτρος Σουππουρής μαζί με τον Τουρκοκύπριο Huseyin Ankansoy — ο οποίος βίωσε παρόμοια δολοφονικά γεγονότα εναντίον της οικογένειάς του — συμμετείχαν σε δικοινοτικές εκδηλώσεις ειρήνης, με στόχο την υπέρβαση του πόνου και την ενθάρρυνση της κατανόησης μεταξύ κοινοτήτων.

.Το 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους βράβευσε με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» σε αναγνώριση της δράσης τους να μεταφέρουν ένα κοινό μήνυμα αποδοχής, ιστορικής μνήμης και ανθρωπιστικής ενότητας — κάνοντας έμπρακτη τη συνάντηση θυμάτων από την ένταση του παρελθόντος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ