Jan Ingenhousz : Η Google τιμά με doodle τον Ολλανδό επιστήμονα

Jan Ingenhousz : Η Google τιμά με doodle τον Ολλανδό επιστήμονα

Στον Ολλανδό βιολόγο, φυσιολογό, γιατρό και χημικό Jan Ingenhousz, ο οποίος ανακάλυψε τη φωτοσύνθεση, αφιερώνει η Google το σημερινό της (8 Δεκεμβρίου) doodle, με αφορμή τη 287η επέτειο από τη γέννησή του.

Ο Jan Ingenhousz έγινε ευρύτερα γνωστός καθώς ήταν αυτός που ανέλυσε τη φωτοσυνθετική διαδικασία των φυτών!

Ο Ολλανδός επιστήμονας ξεκίνησε από την ηλικία των 16 χρόνων μελετάει ιατρική ενώ εξέφρασε ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τον εμβολιασμό. Το πάθος του τον οδήγησε στο Λονδίνο όπου εμβολίασε εκατοντάδες χωρικούς που κινδύνευαν να νοσήσουν από ανεμοβλογιά.

Η αυστριακή αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα άκουσε για αυτό το αξιοσημείωτο κατόρθωμα και έστειλε απεσταλμένους της να καλέσουν τον Jan Ingenhousz στη Βιέννη για να εμβολιάσει ολόκληρη την οικογένεια των Αψβούργων. Η αποστολή του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έτσι η αυτοκράτειρα του πρόσφερε τη θέση του οικογενειακού γιατρού.

Τη δεκαετία του 1770, ο Ingenhousz άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για τα φυτά, μετά και από τη συνάντησή του με τον Άγγλο κληρικό, χημικό, φιλόσοφο, γλωσσολόγο και παιδαγωγό Joseph Priestley, ο οποίος είχε ανακαλύψει ότι τα φυτά εκλύουν και απορροφούν αέρια.

Το 1779, ο Ingenhousz παρατήρησε φυσαλίδες σε κάποια φυτά όταν αυτά βρίσκονταν κάτω από το φως, όχι όμως και όταν βρίσκονταν στη σκιά. Συνεχίζοντας την έρευνα, προσδιόρισε ότι το αέριο που εκλύουν τα φυτά είναι το οξυγόνο, ενώ ανακάλυψε επίσης ότι στο σκοτάδι τα φυτά εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ