Πέντε σημάδια ότι ο σκύλος σας έχει κατάθλιψη και δεν το έχετε καταλάβει

Πέντε σημάδια ότι ο σκύλος σας έχει κατάθλιψη και δεν το έχετε καταλάβει

Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι σκύλοι βοηθούν ψυχολογικά τους ανθρώπους με κατάθλιψη.

Αυτά είναι τέλεια νέα για όσους αγαπούν τα σκυλιά. Αλλά πρόκειται για ακόμα ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις. Ειδική στον τομέα της κτηνιατρικής και της συμπεριφορικής φαρμακολογίας είναι πεπεισμένοι ότι και τα σκυλιά παθαίνουν κατάθλιψη.

Δεν έχει ενέργεια

Ακριβώς όπως στους ανθρώπους, έτσι και στους σκύλους, η κατάθλιψη προκαλείται από χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Αυτό γίνεται εμφανές μέσω λήθαργων και τεμπελιάς. Αν ο σκύλος σου από εκεί που λάτρευε τις μεγάλες βόλτες, τώρα δυσκολεύεται ακόμα και να φέρει πίσω το μπαλάκι του τένις, είναι ένα περίεργο σημάδι για το οποίο δεν πρέπει να αδιαφορήσεις.

Αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά

Τα σκυλιά ζουν για τη στιγμή που θα φάνε. Mια φαρμακευτική εταιρία για κατοικίδια, ισχυρίζεται πως οι σκύλοι που νιώθουν πεσμένοι, δείχνουν από καθόλου έως μέτριο ενδιαφέρον για το φαγητό τους. Αυτό το σύμπτωμα μπορείς εύκολα να το εντοπίσεις: Αν δεις ότι αφήνει το κουτάβι σου φαγητό στο μπολ του μετά το γεύμα ή αν δεν δείχνει και τόσο ενδιαφέρον κάθε φορά που αναφέρεται η λέξη “μπισκοτάκι”.

Αλλαγή στις συνήθειες ύπνου

Αν ο σκύλος σου κοιμάται 24/7 προφανώς και δεν πρέπει να μείνεις αδιάφορη. Σύμφωνα με τον Stanley Coren, PhD, ένας σκύλος που συνεχώς μένει στο κρεβάτι του ή προτιμάει να ξαπλώνει αντί να παίζει, δείχνει με τον τρόπο του ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό, φυσικά, μπορεί να σημαίνει και πως ο σκύλος σου έχει χτυπήσει κάπου ή πονάει. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δεις αν η υπνηλία συνοδεύεται από δυσκολία/αλλαγή στην κίνηση.

Αγχώδης ή εμμονική συμπεριφορά

Ενώ κάποιες φυλές τείνουν να είναι πιο αγχώδεις και υπερκινητικές από άλλες, κάθε σκύλος που κολλάει σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να έχει κατάθλιψη. Συχνά το να δαγκώνει τη μια του πατούσα ή το να μασουλάει τα νύχια του δείχνει ότι είναι στρεσαρισμένος ή πεσμένος. Επίσης, αν ο πιστός σου φίλος σταματήσει να σε υποδέχεται κουνώντας την ουρά του στην πόρτα, αλλά αντίθετα μένοντας αδιάφορος στο σαλόνι, τσέκαρε και την υπόλοιπη συμπεριφορά του.

Επιθετικότητα

Αν και πρόκειται για ένα πιο σπάνιο σύμπτωμα κατάθλιψης, μπορεί να συμβεί. Η κατάθλιψη και το άγχος συχνά πάνε χέρι-χέρι. Αν ένας σκύλος αφήσει το άγχος να τον καταβάλει, μπορεί να αποκτήσει μια τρομακτική, κακή συμπεριφορά. Από την άλλη, κάποιοι ειδικοί σε θέματα κατοικίδιων πιστεύουν ότι τα σκυλιά που νιώθουν παραμελημένα, υιοθετούν περίεργες συμπεριφορές για να τραβήξουν την προσοχή. Ένας συνδυασμός όλων αυτών μπορεί να κάνουν τη συνολική συμπεριφορά ενός σκύλου περίεργη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν βλέπεις τον σκύλο σου στις παραπάνω συμπεριφορές, σκέψου αν αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. Η πιο συχνή αιτία κατάθλιψη στους σκύλους είναι η απώλεια ενός οικογενειακού μέλους, ένας τραυματικός τραυματισμός. Και κάποιες φορές η συμβίωση με έναν άνθρωπο με κατάθλιψη. Αξίζει να επισκεφτείς τον κτηνίατρο για να αποκλείσεις κάποιο θέμα υγείας και για να βρεις την καλύτερη θεραπεία.

Πηγή: Pronews.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ