Γιατί ο Τζόκοβιτς δεν θα γίνει GOAT (pics+vid)

Γιατί ο Τζόκοβιτς δεν θα γίνει GOAT (pics+vid)

Η κατάρρευση και η παραδοχή. Πώς το όνειρο του Νόβακ Τζόκοβιτς για το Golden Grand Slam εξελίχθηκε σε εφιάλτη – Η ανάλυση του ημιτελικού με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Ονειρο ήταν και όνειρο θα παραμείνει για τον Νόβακ Τζόκοβιτς το Golden Grand Slam.

Ο Σέρβος, Νο.1 στον κόσμο, μπορεί να ξεκίνησε το παιχνίδι με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ ως το μεγάλο φαβορί την πρόκριση στον τελικό του ολυμπιακού τουρνουά και να προηγήθηκε μάλιστα με 1-0 σετ, αλλά στο τέλος αυτός που χαμογέλασε ήταν ο Γερμανός. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ξεκίνησε τον ημιτελικό με τον καλύτερο τρόπο, όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενε ο ίδιος, αλλά και τα εκατομμύρια των θαυμαστών του σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Νο.5 της παγκόσμιας κατάταξης δεν πτοήθηκε από το 1-0, έφερε τούμπα το παιχνίδι και πανηγύρισε τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του. Αυτή ήταν η 4η νίκη του Γερμανού απέναντι στον Σέρβο, σε συνολικά 11 παιχνίδια (4-7 ρεκόρ).

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση, όμως, σε όσους παρακολουθήσαν το παιχνίδι ήταν η εικόνα που είχε ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά τα πρώτα games του δεύτερου σετ. Μετά το 3-2, ο Σέρβος ήταν υποτονικός, χωρίς καθαρό μυαλό, χωρίς σωστές τοποθετήσεις, χωρίς να θυμίζει σε τίποτα τον τενίστα που είδαμε στα προηγούμενα παιχνίδια του τουρνουά. Ο Σέρβος για να φτάσει στον ημιτελικό είχε δώσει τέσσερα παιχνίδια και τα είχε κερδίσει όλα με 2-0 σετ. Είχε αποκλείσει τους Ντέλιεν, Στρουφ, Φοκίνα και Νισικόρι. Σε όλα τα ματς ήταν εξαιρετικός. Ηταν κυρίαρχος, επιβλητικός, ισοπεδωτικός. Το ίδιο και στο πρώτο κομμάτι του παιχνιδιού με τον Ζβέρεφ. Μετά το δεύτερο σετ, όμως, όλα άλλαξαν.

Ο ίδιος, εμφανώς απογοητευμένος, στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος του παιχνιδιού, στάθηκε στην κατακόρυφη πτώση που είχε στην απόδοσή του, μετά το πρώτο σετ. «Νιώθω χάλια. Αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός. Έπαιξε καλύτερα, πρέπει να του δώσουμε τα εύσημα για την ανατροπή. Σέρβιρε πάρα πολύ καλά. Δεν είχα πολλές ευκαιρίες στα δεύτερα σερβίς και η απόδοση του δικού μου σερβίς έπεσε αισθητά από το 3-2 του 2ου σετ. Δεν είχα σχεδόν καθόλου εύκολους πόντους από εκείνο το σημείο κι έπειτα. Το παιχνίδι μου κατέρρευσε, νομίζω κέρδισε 8 games στη σειρά. Ήταν σαν να σταμάτησα να παίζω, τον άφησα να επιτεθεί, είχα μικρό ποσοστό στο πρώτο σερβίς, δεν μπορείς να τα κάνεις αυτά σ’ αυτό το επίπεδο και με την πίεση που νιώθεις όταν αγωνίζεσαι για την πατρίδα σου», είπε.

Τα στατιστικά του παιχνιδιού αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Τα νούμερα του Νόβακ ήταν απογοητευτικά και αποτυπώνουν την τραγική εμφάνιση του Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος είχε μόλις 12 winners. 7 με το forehand και 5 με το backhand. Αντίθετα, ο Γερμανός είχε 30, εκ των οποίων τα 17 ήταν με το forehand και τα 13 με το backhand. Σχεδόν τριπλάσια.

Ο Τζόκοβιτς είχε επίσης περισσότερα αβίαστα λάθη. 16 έναντι 14. Παράλληλα, ο Νόβακ κέρδισε μόλις 29 πόντους στο σερβίς του Γερμανού, σε σύνολο 72 πόντων που ξεκίνησαν από την ρακέτα του Σάσα Ζβέρεφ. Ητοι το 40%. Ο Σέρβος είναι ένας από τους κορυφαίους receivers στον πλανήτη και το 40% είναι πάρα πολύ λίγο, όταν μιλάμε για τον Τζόκοβιτς.

Το Νο.1 του κόσμου δεν τα πήγε καλά ούτε στους πόντους, στους οποίους είχε ανέβει στο φιλέ, καθώς κατάφερε να κερδίσει μόλις τους 6 από τους 17 (35%). Αντίθετα ο Γερμανός κέρδισε τους 20/26 που έπαιξε πάνω στο net (77%). Σε αυτά τα στοιχεία επίσης θα πρέπει να προστεθεί το πενιχρό 38% (3/8) που είχε στα break points ο Τζόκοβιτς (5/9 ο Ζβέρεφ), αλλά και το γεγονός ότι κατάφερε να κερδίσει μόλις τους 10 από τους 26 πόντους που έπαιξε με δεύτερο σερβίς. Στατιστικά που δεν θυμίζουν σε τίποτα Νόβακ Τζόκοβιτς.

Αν δει κανείς τα highlights του παιχνιδιού, μετά τα πρώτα games του δεύτερου σετ θα δει τον Τζόκοβιτς να είναι ουσιαστικά συνεχώς σε θέση άμυνας. Στα περισσότερα χτυπήματα ο Σέρβος ήταν όρθιος, με το σώμα του να έχει κλίση προς τα πίσω. Δεν πάταγε καλά. Δεν έχει είχε σωστές τοποθετήσεις. Δεν πήγαινε γρήγορα στην μπάλα. Δεν είχε καλή κίνηση μέσα στο κορτ. Δεν ήταν ο Τζόκοβιτς που είχαμε συνηθίσει. Επέστρεφε το μπαλάκι με αμυντικά χτυπήματα και έδινε την ευκαιρία στον Γερμανό να επιτεθεί. Μια σπάνια εικόνα για τον Σέρβο, ο οποίος όπως παραδέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου, δεν έπαιξε καθόλου καλά μετά το πρώτο σετ και ουσιαστικά το παιχνίδι του κατέρρευσε.

Υπάρχουν πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρομοιάζουν την εικόνα του Νόβακ Τζόκοβιτς στο χθεσινό παιχνίδι με την εικόνα που είχε το 2013 στον τελικό του τουρνουά της Σανγκάης, όταν είχε αντιμετωπίσει τον Ντελ Πότρο. Η κατάσταση του στο χθεσινό ματς, βέβαια, δεν ήταν τόσο χάλια όσο σε εκείνο το παιχνίδι με τον Αργεντινό. Το 2013, πάντως, παρότι είχε χάσει τον ρυθμό του στο δεύτερο σετ, στο τρίτο επέστρεψε και κατάφερε να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Χθες, δεν υπήρχε επιστροφή.

Βάζοντας κάτω όλα τα δεδομένα και αναλύοντας με καθαρό μυαλό όσα συνέβησαν στο παιχνίδι με τον Ζβέρεφ, το ερώτημα που γεννάται είναι ένα: Νίκησε ο Σάσα ή… έχασε ο Τζόκοβιτς;

Στα δικά μου μάτια ισχύει το δεύτερο. Ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ στο δεύτερο και τρίτο σετ είχε σχεδόν την ίδια εικόνα που είχε στο πρώτο. Ο Νόβακ κατέρρευσε. Κατέρρευσε και έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του. Να πάρει το χρυσό μετάλλιο και να κρατήσει ζωντανό το όνειρο του Golden Grand Slam. Εάν το πετύχαινε θα ήταν σίγουρα ο GOAT. Θα ήταν με αποδείξεις ο καλύτερος όλων των εποχών…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ