Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Δυστοπία και ιστορίες καραντίνας για… «αγρίους» στο Πεκίνο

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Δυστοπία και ιστορίες καραντίνας για… «αγρίους» στο Πεκίνο

«Τσουνάμι» καταγγελιών για τις συνθήκες στο Ολυμπιακό Χωριό και τη διοργάνωση των Αγώνων στην κινεζική πρωτεύουσα, εν μέσω πανδημίας και ψηφιακής εποπτείας

Πέραν από μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν «βιτρίνα» για την εκάστοτε διοργανώτρια χώρα.

Ειδικά φέτος, τα «στοιχήματα» είναι πολλαπλά για την Κίνα, καθώς το κομμουνιστικό καθεστώς επιδιώκει μέσα από τους Αγώνες του Πεκίνου να προβάλει ηγεμονική ισχύ εντός κι εκτός συνόρων, εν μέσω πανδημίας και γεωπολιτικών εντάσεων με τη Δύση.

Όμως η εμμονή των κινεζικών αρχών στην πολιτική «zero-Covid» και ο εύλογος στόχος τους να μην γίνουν οι Αγώνες εστία υπερ-μετάδοσης του κοροναϊού έχουν ήδη οδηγήσει στα όρια της αντοχής τους αθλητές, που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 και σε καθεστώς σκλήρης καραντίνας.

Η δε παράλληλη αναγωγή της διοργάνωσης σε πεδίο επίδειξης της προηγμένης εποπτικής κινεζικής τεχνολογίας εντείνουν προβληματισμό συμμετεχόντων και μη για την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων…

Από την τεχνητή νοημοσύνη και την υποδομή του Διαδικτύου, έως την 100% χρήση -πρώτη φορά στα χρονικά- τεχνητού χιονιού  και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κλιματικά ουδέτερους Αγώνες, η κυβέρνηση του Πεκίνου επιχειρεί μία επίδειξη ισχύος, παρουσιάζοντας καινοτομίες υψηλής τεχνολογίας, σε κάθε κλίμακα, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή -Κινέζων και μη- στο προσεχές μέλλον.

5G παντού και πάντα

Τα πάντα στους Αγώνες κινούνται με ταχύτητα… 5G.

Η τεχνολογία αποτελεί «ραχοκοκαλιά» της διοργάνωσης.

Από το Διαδίκτυο μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό, παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης ακόμη και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι αποκλεισμένα στην Κίνα -πλην όμως υπό τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης ή και λογοκρισίας.

Μέχρι και τις μετακινήσεις αθλητών και μελών των εθνικών αποστολών με αυτοποιημένα μέσα, όπως το υπερσύγχρονο τρένο υψηλής ταχύτητας μεταξύ Πεκίνου και Ολυμπιακού Χωριού.

Καλωσήλθατε στο… e-CNY

Μεταξύ άλλων, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αξιοποιούνται από το  Πεκίνο ως η πρώτη μεγάλης κλίμακας δοκιμαστική χρήση του ψηφιακού κινεζικού νομίσματος από αλλοδαπούς.

Ήδη ευρέως χρησιμοποιούμενο στο εσωτερικό της Κίνας, το αποκαλούμενο e-CNY αποτελεί έναν από τους τρεις αποδεκτούς τρόπους πληρωμών εντός της… ολυμπιακών διαστάσεων υγειονομικής «φούσκας» του Πεκίνου.

Μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό, αθλητές και προπονητές μπορούν να πληρώνουν χρησιμοποιώντας ψηφιακά βραχιολάκια για πληρωμένες και σε ψηφιακό γουάν.

Οι εναλλακτικές είναι μετρητά ή κάρτες VISA.

Ρομπότ… απανταχού παρόντα

Παντού στο Ολυμπιακό Χωριό, εν τω μεταξύ, είναι διάσπαρτα εκατοντάδες ρομπότ, για πάσα χρήση.

Επιτηρούν την τήρηση των αποστάσεων λόγω της COVID-19, στην ιατρική επίβλεψη των αθλητών και στην απολύμανση των χώρων.

Φτιάχνουν κατά παραγγελία και σερβίρουν φαγητά και παντός είδους ροφήματα -από καφέδες, έως κοκτέιλ- περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο την επαφή του προσωπικού των Αγώνων με αθλητές και μέλη ξένων αντιπροσωπειών.

«Έξυπνα» κρεβάτια

Στα δε δωμάτια των αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό χρησιμοποιούνται «έξυπνα» κρεβάτια, εξοπλισμένα με στρώματα αφρού μνήμης και τεχνητή νοημοσύνη.

Όχι μόνο καταγράφουν την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό, αλλά μπορούν να στέλνουν κατευθείαν τα δεδομένα και ειδοποιήσεις για τυχόν ανησυχητικές μεταβολές σε άμεσα ενδιαφερόμενους, όπως π.χ. στους προπονητές.

Ανάλογα πάντως «έξυπνα» εξαρτήματα, όπως μαξιλάρια καθισμάτων σε γραφεία, έχει καταγγελθεί στο πρόσφατο παρελθόν ότι χρησιμοποιούνται για ευρεία εποπτεία Κινέζων εργαζομένων, με συνεχή καταγραφή της αποδοτικότητάς τους, ακόμη και των διαλειμμάτων που κάνουν για καφέ ή τουαλέτα.

Ηλεκτρονική υγειονομική επόπτευση

Όλοι όσοι δίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το παρόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου -αθλητές και προπονητές, παράγοντες, βοηθητικό προσωπικό, εθελοντές και δημοσιογράφοι- υποχρεούνται εν τω μεταξύ στη χρήση μιας ειδικά αναπτυγμένης εφαρμογή για κινητά, της «My 2022».

Σε αυτό καταχωρούνται 24 ώρες το 24ωρο δεδομένα για την κατάσταση της υγείας των χρηστών. Από το καθεστώς εμβολιασμού και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών μοριακών τεστ για κοροναϊό (στα οποία υποβάλλονται άπαντες, σε καθημερινή βάση, τους Αγώνες), έως η θερμοκρασία σώματος.

Από τα δεδομένα αυτά εξαρτάται η δυνατότητα μετακινήσεων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, με τη χρήση ενός ψηφιακού υγειονομικού πάσου.

Οποιαδήποτε ανησυχητική μεταβολή των στοιχείων σημαίνει συναγερμό και υποψίες κρούσματος της COVID-19.

Αν και στην Κίνα εφαρμόζεται ήδη νέος νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, έρευνα ειδικών του Citizen Lab εντόπισε μαζική καταγραφή και κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών μέσω της εφαρμογής My 2022 σε τρίτα μέρη, μεταξύ των οποίων ορισμένες από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας.

Σκληρή καραντίνα

Όσοι από το «κλειστό βρόχο» των Ολυμπιακών Αγώνων βρεθούν θετικοί στον κοροναϊό απομακρύνονται άμεσα από τις εγκαταστάσεις.

Οι συμπτωματικοί μεταφέρονται σε νοσοκομείο αναφοράς για νοσηλεία. Οι ασυμπτωματικοί σε χώρους καραντίνας.

Επί του πρακταίου, οι συνθήκες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά σκληρές για πολλούς αθλητές που βρέθηκαν σε αυτή τη θέση.

Ήτοι υπό καθεστώς πλήρους απομόνωσης σε μία ξένη χώρα, σύγχυσης, αλλά και έντονου ψυχολογικούς στρες από την προοπτική να μην μπορέσουν καν να λάβουν μέρος στους Αγώνες, για τους οποίους προετοιμάζονταν εδώ και χρόνια.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ήδη προκαλέσει σάλο περιπτώσεις, όπως αυτή της Βελγίδας αθλήτριας σκέλετον (έλκηθρο) Κιμ Μέιλεμανς.

Σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Instagram, ξέσπασε σε κλάματα, εξιστορώντας πώς διαψεύστηκαν οι ελπίδες της να βγει -έπειτα από πολλά αρνητικά τεστ- από την καραντίνα και να επιτρέψει στο Ολυμπιακό Χωριό.

Αντί αυτού, διαπίστωσε ότι το ασθενοφόρο που τη μετέφερε την πήγαινε σε άλλο χώρο απομόνωσης, μακριά από την ομάδα της.

Τελικά -κατόπιν πολλών παραπόνων και παρεμβάσεων- επέστρεψε «καθαρή» από κοροναϊό στη «φούσκα» του Πεκίνου, έτοιμη να αγωνιστεί.

Από την άλλη, οι αναρτήσεις της Ρωσίας αθλήτριας διάθλου Βαλέρια Βασνέτσοβα μπορεί να μην είχαν δάκρυα, περιέγραφαν ωστόσο τις εξαιρετικές δυσμενείς συνθήκες της δικής της καραντίνας.

«Το στομάχι μου πονάει, είμαι πολύ χλωμή και έχω τεράστιους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια μου. Κλαίω κάθε μέρα. Είμαι πολύ κουρασμένη», έγραψε στο Instagram, κάτω από μία φωτογραφία με το φαγητό που -όπως ανέφερε της- σέρβιραν επί πέντε συνεχείς ημέρες.

Πρωί, μεσημέρι και βράδυ, έπαιρνε τον ίδιο δίσκο με λίγα ζυμαρικά, κρέας, πατάτες, κοτόπουλο στον ατμό και σάλτσα πορτοκαλιού.

Μετά την ανάρτηση, ο λογαριασμός της έγινε αίφνης ιδιωτικός και η αντιπροσωπεία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα γεύματα της αθλήτριας βελτιώθηκαν σημαντικά.

Παρ’ όλα αυτά, μέλη της -όπως και αντιπροσωπειών άλλων χωρών, π.χ. της Γερμανίας και του Βελγίου- κατήγγειλα κι άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν αθλητές στα ξενοδοχεία καραντίνας.

Έκαναν λόγο για πολύ μικρά και ανθυγιεινά δωμάτια. Για κακή σύνδεση στο Διαδίκτυο και δυσκολία επικοινωνίας με τις εθνικές ομάδες.

Για απουσία εξοπλισμού προπόνησης -απαραίτητου για τους αθλητές, προκειμένου να παραμείνουν σε καλή φόρμα για να αγωνιστούν, εφόσον είχαν την ευκαιρία…

Μετά το «τσουνάμι» των δημόσιων καταγγελιών, οι κινεζικές αρχές δεσμεύτηκαν για βελτιώσεις.

Το τι θα γίνει με το πέρας των Αγώνων και την πιθανή ευρεία εφαρμογή όσων νέων μεθόδων και τεχνολογιών δοκιμάστηκαν επί του πρακταίου στο Πεκίνο είναι μία άλλη ιστορία…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ