Ένας βραβευμένος σεφ στη λαμπαδηδρομία του Παρισιού

Ένας βραβευμένος σεφ στη λαμπαδηδρομία του Παρισιού

Ποιος είναι ο σεφ των τριών αστεριών Michelin, Αλεξάντρ Μαζιά που επιλέχτηκε να συμμετάσχει στη λαμπαδηδρομία για το Παρίσι 2024.

Στη χώρα όπου η γαστρονομία θεωρείται κορυφαία επιστήμη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ένας σεφ από τις εκδηλώσεις για το κορυφαίο αθλητική γεγονός του κόσμου, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το μεγάλο αστέρι της γαλλικής κουζίνας, ο σεφ των τριών αστεριών Michelin και των εντυπωσιακών συνθέσεων όπως ποπ κορν από φύκια και καπνιστό χέλι με σοκολάτα, ο Αλεξάντρ Μαζιά, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στη λαμπαδηδρομία για την Ολυμπιάδα του Παρισιού.

Το γαλλικό σκέλος θα ξεκινήσει από τη Μασσαλία, στην οποία ο Μαζιά θριαμβεύει έχοντας στις δάφνες του τρία αστέρια Michelin.

Γεννημένος πριν από 47 χρόνια στο Πουέντ Νουάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας του Κονγκό, για δεκαπέντε χρόνια έβλεπε τον ήλιο να ανατέλλει και να δύει στην άγρια Αφρικανική Ακτή, στον Ατλαντικό Ωκεανό και να φυλακίζει μέσα του τις μυρωδιές από τα καρυκεύματα που θα χρησιμοποιούσε αργότερα στις δημιουργίες του.

Όταν επέστρεψε στη Γαλλία υπέστη πολιτισμικό σοκ. Βρήκε διέξοδο στο μπάσκετ αλλά μεγαλώνοντας κατέληξε στη μαγειρική όπου θριάμβευσε.

Έχοντας μαθητεύσει δίπλα σε κορυφαίους Γάλλους και Ισπανούς σεφ όπως ο Σάντι Σανταμαρία και με τη φήμη του να γιγαντώνεται από βραβεύσεις όπως «Κορυφαίο Ταλέντο» από τον διάσημο οδηγό Gault & Millau, ο πρώην επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής αποφάσισε να ρίξει άγκυρα στο λιμάνι της Μασσαλίας.

Το 2014 άνοιξε το δικό του εστιατόριο, το ΑΜ by Alexandre Mazzia και σχεδόν αμέσως άρχισε να μαζεύει βραβεία και αστέρια Michelin.

Κορυφαία του στιγμή η ανάδειξή του το 2018 ως Κορυφαίος Σεφ της χρονιάς ενώ τον επόμενο χρόνο πήρε και το δεύτερο αστέρι Michelin. Πριν από τρία χρόνια πρόσθεσε ένα ακόμα για το AM της Μασσαλίας, εν μέσω κορωναϊού και δακρύων.

Ο Μαζιά μαζί με δύο ακόμα βραβευμένους γάλλους σεφ, τον Ακράμ Μπεναλάλ και την Αμαντίν Σενιό επιλέχθηκαν να προσφέρουν μοναδικές γαστριμαργικές δημιουργίες στους 15.000 αθλητές του Ολυμπιακού Χωριού.

Οι επιλογές του Μαζιά είναι βασισμένες σε συνταγές με ρεβύθια, μπιζέλια και κανπιστά παντζάρια μαζί με καπνιστό ψάρι και σέσκουλα.

Οι Γάλλοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 113 κιλά κρέατος ετησίως- περισσότερο από κάθε ευρωπαϊκή χώρα και σχεδόν διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η Γαλλία ωστόσο δεσμεύτηκε να μειώσει την κατανάλωση κράτος για περιβαλλοντικούς λόγους και θα προσπαθήσουν ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αποτελέσουν σημείο καμπής κάνοντας όμως τη ζωή δύσκολη στους σεφ.

Ο Μαζιά θεωρεί πως το πιο σημαντικό σ’ αυτή την προσπάθεια είναι να απολαύσουν οι αθλητές κάτι εντελώς διαφορετικό.

πηγή: in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ