Tρανς κολυμβήτρια αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία

Tρανς κολυμβήτρια αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία

Η αθλήτρια χαρακτήρισε τους κανόνες «άκυρους και παράνομους»

Η αμερικανίδα κολυμβήτρια Λία Τόμας, η οποία έγινε γνωστή αφού ήταν η πρώτη τρανς αθλήτρια που κέρδισε έναν κολεγιακό τίτλο σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2022, έχασε μια νομική υπόθεση κατά της World Aquatics στο δικαστήριο διαιτησίας για τον αθλητισμό – και μαζί της όποιες ελπίδες να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού τον επόμενο μήνα.

Η 25χρονη παραμένει επίσης αποκλεισμένη από την κολύμβηση στη γυναικεία κατηγορία, αφού απέτυχε να ανατρέψει τους κανόνες που εισήγαγε η διοργανώτρια αρχή το καλοκαίρι του 2022, οι οποίοι απαγορεύουν σε όποιο άτομο έχει περάσει «οποιοδήποτε μέρος της ανδρικής εφηβείας» να αγωνίζεται στη γυναικεία κατηγορία, σύμφωνα με τον Guardian.

Διαβάστε επίσης: Οριστικό: Υπογράφει για τρία χρόνια στον ΠΑΟΚ ο Μαντί Καμαρά

Η Τόμας είχε υποστηρίξει ότι οι εν λόγω κανόνες θα έπρεπε να κηρυχθούν «άκυροι και παράνομοι», καθώς ήταν αντίθετοι με τον Ολυμπιακό χάρτη και το καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγρού Στίβου.

Η είδηση χαιρετίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου, η οποία την χαρακτήρισε «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειές μας για την προστασία του γυναικείου αθλητισμού».

«Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου είναι αφοσιωμένη στην προώθηση ενός περιβάλλοντος που προάγει τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό και τις ίσες ευκαιρίες για τους αθλητές όλων των φύλων και επιβεβαιώνουμε αυτή τη δέσμευση», πρόσθεσε.

Νέοι κανόνες μετά την… νίκη

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου εισήγαγε τους νέους κανόνες της, αφού η Τόμας νίκησε την Ολυμπιονίκη Έμα Γουέγιαντ με διαφορά 1,75 δευτερολέπτου για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 500 μέτρα ελεύθερο γυναικών το 2022, σε πανεπιστημιακό πρωτάθλημα.

Σε ένα επιστημονικό έγγραφο που τεκμηρίωσε την απόφασή της, ανέφερε ότι κολυμβητές όπως η Τόμας διατηρούσαν σημαντικά σωματικά πλεονεκτήματα – στην αντοχή, τη δύναμη, την ταχύτητα, τη δύναμη και το μέγεθος των πνευμόνων – από την ανδρική εφηβεία, ακόμη και μετά τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης τους μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Η προσφυγή δεν επικεντρώθηκε στους επιστημονικούς ισχυρισμούς, αλλά αποκλειστικά στο κατά πόσον η Τόμας επιτρέπεται να αμφισβητήσει τους κανόνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου. Σύμφωνα με την απόφαση, η Λία Τόμας δεν είχε δικαίωμα να μηνύσει την πολιτική της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου για τα τρανς άτομα, με μια βασική παράγραφο να αναφέρει:

«Η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εφόσον η αθλήτρια δεν δικαιούται να συμμετάσχει σε “Elite Event” κατά την έννοια της πολιτικής της κολύμβησης των ΗΠΑ, πόσο μάλλον να αγωνιστεί σε αγώνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου, ο οποίος συμβαίνει με την εγγραφή στην Ομοσπονδία πριν από έναν αγώνα ή με τον καθορισμό μιας επίδοσης που οδηγεί σε αίτημα εγγραφής ως παγκόσμιο ρεκόρ της Ομοσπονδίας, απλά δεν δικαιούται να συμμετάσχει σε αγώνες της. Η πολιτική και οι λειτουργικές απαιτήσεις απλώς δεν ενεργοποιούνται από την τρέχουσα κατάστασή της».

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου επιμένει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να είναι συμπεριληπτική και έχει εισαγάγει μια «ανοιχτή» κατηγορία για τα τρανς άτομα. Ωστόσο, τα σχέδια για το ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Βερολίνου τον περασμένο Οκτώβριο ακυρώθηκαν αφού δεν υπήρξαν συμμετοχές για κανένα από τα αγωνίσματα των 50μ. και 100μ. σε όλα τα στυλ κολύμβησης, τα οποία επρόκειτο να διεξαχθούν παράλληλα με τα αγωνίσματα ανδρών και γυναικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ