Tο «τέλος» του CAS και τα…ελληνικά του

Tο «τέλος» του CAS και τα…ελληνικά του

Η δήλωση του προέδρου της La Liga εμφανίζει έναν ελέφαντα στο δωμάτιο.

«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε εάν το CAS είναι το κατάλληλο σώμα στο οποίο θα ασκούν έφεση για θεσμικές αποφάσεις στοποδόσφαιρο. Η Ελβετία είναι μία χώρα με μία εξαιρετική ιστορία διαιτησίας, όμωςτο CAS δεν είναι ούτε καλούτσικο». Λόγια του Χαβιέρ Τέμπας στην προσπάθεια ναπεριγράψει τον τρόπο που υποδέχθηκε το ποδόσφαιρο την μάλλον ακατανόητη απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου για τη Μάντσεστερ Σίτι. Και ο πρόεδρος της La Liga δεν είναι απλά ένας παρατηρητής των πεπραγμένων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Πίσω από τις λέξεις του κρύβεται ο εκνευρισμός κολοσσών όπως η ΡεάλΜαδρίτης και η Μπαρτσελόνα. Βασικών ανταγωνιστών των… Εμίρηδων που προφανώς δενέχουν καμία διάθεση να υποταχθούν στους κανόνες του FFP. Το απέδειξε πρώτη η Παρί. Ακολουθεί η Σίτιη οποία τυπικά δεν αθωώθηκε. Παραγράφηκε το αδίκημα της, καθώς πέρασε η πενταετία. Και έγινε ο διετής αποκλεισμός από τα κύπελλα Ευρώπης και το πρόστιμο των 30 εκατ ευρώ, ένα… πέναλτι των 10 εκατ ευρώ. Ψίχουλα για τον Σείχη Μανσούρ.

Η Σίτι αυτό το πρόστιμο το δέχτηκε διότιαρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές για την διαλεύκανση ενός κανονικούσκανδάλου. Ή μάλλον… σνόμπαρε, όπως λεν εκείνοι που ασχολήθηκαν σοβαρά με τηνπαρατήρηση της υπόθεσης. Δεν έδωσε ποτέ ξηγήσει για τον τρόπο με τον οποίο οχρηματοδότης της, ήταν επί της ουσίας και ο «χορηγός» της φουσκώνοντας τονλογαριασμό έσοδα-έξοδα για να γίνεται η δουλειά των μεταγραφών. Το CAS με την απόφαση του επί της ουσίας ναρκοθέτησε μια από τις βασικές αρχέςτης UEFA.

Αλλά και εξέθεσε το δικαστικό τμήμα της. Το FFP είναι μια βασική προϋπόθεση για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Από το απόγευμα της Δευτέρας τίποτε δεν είναι το ίδιο. Τα μεγάλα πορτοφόλια ξέρουν πωςμπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τα… δικά τους. Το μόνο που μπορεί να χρειαστεί είναι να παίξουν…άμυνα πενταετίας.

Μέχρι την παραγραφή του αδικήματος. Η Λοζάνη τους προσφέρειπια ένα πρώτης τάξεως δεδικασμένο. Και μιας και το συγκεκριμένο δικαστήριο είχετην τιμητική του και στα μέρη μας, προ ημερών: Το τι ακριβώς αντιπροσωπεύειγίνεται σαφώς πιο επίκαιρο. Αυτό το «σώμα» δικηγόρων που όπως φαίνεται όσο οκαιρός περνά, τόσο χάνει μπόλικους από τους… θαυμαστές του. Τι έκανε με το «ελληνικό»θέμα; Το έστειλε πίσω, σε πακέτο. Και μάλλον το μπέρδεψε περισσότερο από όσο τοπαρέλαβε. Υπήρχε μια δικαστική απόφαση. Υπήρχαν δύο προσφυγές από τον ΠΑΟΚ καιτον Ολυμπιακό σε βάρος της απόφασης αυτής. Λέγαμε προκαταβολικά ότι μπορεί νασυμβούν όλα εκτός από το να δικαιωθούν και οι δύο ομάδες.

Τελικά το CAS αποφάσισε να τις δικαιώσει –εν μέρει- δίχως να μπει στην ουσία της υπόθεσης.Δίχως να εξετάσει καν τα δεδομένα. Στάθηκεστην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία δεν ανήκει στην ΕΠΟ και είπε «ξαναδικάστε».Δεν μας είπε όμως γιατί δεν δίκασε το ίδιοτο CAS. Είχε τονφάκελο, είχε εκεί τις ομάδες. Είχε την ΕΠΟ. Είχε το αίτημα του ΠΑΟΚ να δικαστείμε βάση τον κώδικα της UEFA. Καιείχε και ένα πρωτάθλημα στα χέρια της, που η βαθμολογία του σε λίγες ημέρες θαπρέπει να επικυρωθεί. Στον ΠΑΟΚ οι βαθμοί επεστράφησαν, αλλά στην Ξάνθη (που δεν προσέφυγε στο Λοζάνη) όχι. Μπορεί οι Ακρίτες από αυτή τηντιμωρία να υποβιβαστούν.

Ο ΠΑΟΚ πάλι μπορεί να χάσει το… επόμενο πρωτάθλημα, ανκάποια στιγμή βρεθεί σε αυτό με -7. Ποιες ακριβώς ποδοσφαιρικές λύσεις λοιπόνπροσέφεραν οι χειρισμοί των Ελβετών στην υπόθεση; Τα λόγια του Τέμπας δεν ήρθαν τυχαία. Και σεαυτές τις περιπτώσεις φτάνει μόνο να περιμένεις. Για να διαπιστώσεις πως δεν είναι κενά. Το CAS μοιάζει να χάνει όχι την επιρροή του, αλλά τη σημασία του. Και εκεί δενείναι Ελλάδα να «τραμπουκίζεις» ακόμη και αληθινούς δικαστές. Εκεί τοποδόσφαιρο απλά βρίσκει τον επόμενο τρόπο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ