Τα δέκα μεγάλα γεγονότα του 2020

Τα δέκα μεγάλα γεγονότα του 2020

Ο παλιός χρόνος φεύγει, αλλά μερικά πράγματα θα μείνουν στη μνήμη μας...

Το 2020 ήταν μία μοναδική χρονιά στη σύγχρονη ιστορία… Η πανδημία επισκίασε τα πάντα και άλλαξε την καθημερινότητα μας. Ο κορωνοϊός κυριάρχησε στις ζωές όλων, αλλά στον αθλητισμό συνέβησαν πολλά. Σε παγκόσμιο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Ας δούμε τα δέκα πιο σημαντικά γεγονότα.

Ο κορωνοϊός τα άλλαξε όλα

Το 2020 ήταν ένα έτος πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία. Ειδικά για τον δυτικό κόσμο, ο οποίος εδώ και δεκαετίες ζει στην ευμάρεια. Η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε τους ανθρώπους να προσαρμοστούν σε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο διαβίωσης. Με περιορισμούς, με απαγορεύσεις, με χρήση μασκών και άλλων προστατευτικών μέσων. Με τον κίνδυνο να μολυνθούν από έναν νέο ιό, ο οποίος μπορεί να τους στερήσει τη ζωή ή να τους αφήσει μόνιμες βλάβες. Πράγματα που μέχρι πρότινος ο Δυτικός άνθρωπος θεωρούσε δεδομένα, το 2020 δεν ήταν. Ειδικά την άνοιξη, όταν οι χώρες της Ευρώπης άρχισαν η μία μετά την άλλη να επιβάλλουν lockdown, ο πολιτισμένος κόσμος για πρώτη φορά μετά από μισό σχεδόν αιώνα, αντιλήφθηκε ότι οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες…

Ο αθλητισμός στην εποχή της πανδημίας

Η πανδημία παρέλυσε τους περισσότερους τομείς της δημόσιας ζωής. Μοιραία, ο αθλητισμός δεν ξέφυγε από τον κανόνα. Αρχικά, την άνοιξη διακόπηκε κάθε αθλητική δραστηριότητα. Κατόπιν, όλες οι μεγάλες διοργανώσεις του καλοκαιριού, όλων των σπορ, μεταφέρθηκαν για το καλοκαίρι του 2021. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Euro, μέχρι τα λιγότερο προβεβλημένα αθλήματα. Αλλά και μετά την επανεκίννηση του αθλητισμού, τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Όλα τα παιχνίδια διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, σε λίγες χώρες επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός θεατών, οι παίκτες και τα μέλη των ομάδων περνούν από συνεχόμενους ελέγχους για τον Covid-19, ενώ το δεύτερο lockdown παρέλυσε πάρα πολλές ερασιτεχνικές δραστηριότητες.

Οι αξεπέραστες απώλειες

Το 2020 ήταν μία χρονιά που ο αθλητισμός είχε πολλές απώλειες. Σημαντικά μέλη της αθλητικής οικογένειας δεν είναι πια εδώ. Ασφαλώς, ο θάνατος του Ντιέγκο Μαραντόνα στις 25 Νοεμβρίου είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο όλων. Ο Θεός του ποδοσφαίρου υπέκυψε αλλά ο μύθος του θα ζει για πάντα. Ο Πάολο Ρόσι, ένας από τους σπουδαιότερους Ιταλούς απεβίωσε στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ στις 14 του ίδιου μήνα αποχαιρετήσαμε τον Ζεράρ Ουγιέ. Στις 22 Μαΐου πέθανε ο Τζίτζι Σιμόνι και στις 4 Μαΐου ο θρύλος του NFL, Ντον Σούλα. Το μπάσκετ είχε τις δικές του απώλειες. Δύο σπουδαίοι παράγοντες που σημάδεψαν το σπορ, ο Ντέιβιντ Στερν, ο πασίγνωστος κομισάριος του ΝΒΑ και ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς της FIBA έφυγαν από τη ζωή. Όμως, η πιο τραγική ιστορία ήταν του Κόμπε Μπράιαντ. Στις 26 Ιανουαρίου, το ελικόπτερο που μετέφερε τον θρύλο των Λέικερς με τη κόρη του Τζιάνα και άλλους επιβάτες, συνετρίβη και όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.

Η ενθρόνιση της Λίβερπουλ στο Νησί

Τριάντα χρόνια ήταν πάρα πολλά… Ειδικά για ένα τόσο μεγάλο μέγεθος. Γενιές και γενιές μεγάλωσαν μακριά από τον τίτλο. Ακόμα και το ειρωνικό υποκοριστικό «Neverpool» δόθηκε στην πάλαι ποτέ μόνιμη πρωταθλήτρια. Τελικά, το 2020 σημάδεψε την επιστροφή της Λίβερπουλ στον θρόνο του Νησιού. Ο Γιούργκεν Κλοπ ενσάρκωσε τα όνειρα των «ρεντς» και τους οδήγησε ξανά στη… γη της επαγγελίας. Και τοποθέτησε το όνομα του στο πάνθεο του Άνφιλντ.

Μεγάλα σκάνδαλα στην «εξυγίανση»

Δυστυχώς, πολλά άλλαξαν στον πλανήτη το 2020, αλλά όχι η «εξυγίανση» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, κάθε καθεστώς που τείνει στην αλαζονεία, έτσι και αυτό έμεινε έκθετο σε αρκετά ζητήματα… Μεγάλα σκάνδαλα αποκαλύφθηκαν και επιβεβαιώθηκαν από δικαστικά σώματα και ελεγκτικά όργανα. Όπως η πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης, αφού αμφότερες ανήκουν στον Ιβάν Σαββίδη. Η ΕΠΟ τελεί υπό έρευνα για κακή οικονομική διαχείριση, ενώ τα έξοδα της Ομοσπονδίας έχουν διογκωθεί στον απόλυτο βαθμό και πλέον η λειτουργία δεν… βγαίνει. Η διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου μετατράπηκε σε παρωδία, μήπως και χάσει ο Ολυμπιακός. Η διοίκηση Γραμμένου προσπαθεί να προσαρμόσει το κανονιστικό δίκαιο της για να εξυπηρετήσεις του «χαλίφιδες»… Και άλλα πολλά… Τελευταία «έσκασε» η απόπειρα δωροδοκίας στον τερματοφύλακα του Άρη Σιαμπάνη, πριν το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.

Η απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού

Το 2020 σημαδεύτηκε και από την επιστροφή στην κανονικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρά τις επίμονες προσπάθειες της «εξυγίανσης», ο Ολυμπιακός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, στέφθηκε πρωταθλητής νικώντας τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα στην κανονική διάρκεια και στα Play Off, ενώ στέφθηκε και Κυπελλούχος αποκλείοντας στον ημιτελικό τον κάτοχο του θεσμού, ΠΑΟΚ. Η υπεροχή της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς ήταν απόλυτη και ακόμα και οι μεγαλύτεροι πολέμιοι της, αναγκάστηκαν να την παραδεχτούν. Έστω και με μισή καρδιά…

Το max συμβόλαιο του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ήταν ένα από τα μεγάλη ερωτήματα στο ΝΒΑ: τι θα κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; Θα μείνει στο Μιλγουώκι ή θα μετακομίσει σε άλλη πόλη; Τελικά, ο Γιάννης θα συνεχίσει στους Μπακς. Υπέγραψε πρόωρη supermax επέκταση με τους Μπακς που θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ! Το νέο συμβόλαιο που ξεκινά τη σεζόν 2021/22 και  ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2026. Σε αυτή την εξαετία, από το φθινόπωρο του 2020 που θα ξεκινά η τελευταία σεζόν του τρέχοντος συμβολαίου του, μέχρι το τέλος της περιόδου 2025/26, ο Αντετοκούνμπο θα εισπράξει ένα ποσό που θα αγγίζει τα 275 εκατομμύρια δολάρια! Η πενταετής επέκταση θα ξεπεράσει τα 247 εκατομμύρια δολάρια (42.6 την πρώτη, 46 τη δεύτερη, 49.5 την τρίτη, 52.9 την τέταρτη και 56.3 εκατομμύρια την πέμπτη χρονιά), με τον Γιάννη να έχει την ευκαιρία στα 31 του χρόνια να υπογράψει ακόμη ένα καλό πολυετές συμβόλαιο είτε με τους Μπακς, είτε με οποιαδήποτε άλλη ομάδα της Λίγκας τον πείσει να φορέσει τη φανέλα της.

Παναθηναϊκός χωρίς Γιαννακόπουλο

Η συνέντευξη της Τρίτης 9 Ιουνίου του 2020 στα γραφεία της ΒΙΑΝΕΞ ήταν ιστορική για τον Παναθηναϊκό… Διότι σηματοδότησε το τέλος εποχής για ένα χρυσό κεφάλαιο για τον Σύλλογο και για τον ελληνικό αθλητισμό. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε την απόφαση του να αποστασιοποιηθεί από τη διοίκηση της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη και να διακόψει τη χρηματοδότηση, καθώς και να θέσει τις μετοχές του προς πώληση αντί 25 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά από μισό αιώνα ενασχόλησης με τα κοινά του Παναθηναϊκού και 33 χρόνια από την ανάμειξη στην ομάδα μπάσκετ, ούτε ένα μέλος της οικογένειας Γιαννακόπουλου δεν υπάρχει στο Τριφύλλι.

Το κίνημα Black Lives Matters

Το hushtag #blacklivesmatters δεν είναι νέο στο Twitter, παρότι οι περισσότεροι το έμαθαν φέτος. Υπάρχει από τον Ιούλιο του 2013. Όμως, το νόημα του γιγαντώθηκε και μετατράπηκε σε κίνημα στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολις. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους σε μέρη του κόσμου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία κατά της αφροαμερικάνικης κοινότητας. Το κίνημα επηρέασε και τον αθλητισμό, αφού σε αναμετρήσεις αρκετών σπορ, πολλοί αθλητές γονατίζουν και υψώνουν τη γροθιά τους σε ένδειξη συμπαράστασης. Η κορυφαία αθλητική αντίδραση ήταν η άρνηση των Μιλγουόκι Μπακς να παίξουν εναντίον των Ορλάντο Μάτζικ, στο μεταξύ τους παιχνίδια στις 26 Μαΐου, ως αντίδραση για την αστυνομική βία.

Οι Λέικερς έφτασαν τους Σέλτικς

Στις 11 Οκτωβρίου οι Λος Άντζελες Λέικες επιβλήθηκαν των Χιτ και στέφθηκαν πρωταθλητές του ΝΒΑ. Με αυτό τον τίτλο έφτασαν τους 17 και ισοφάρισαν τους μεγάλους αντιπάλους τους, τους Σέλτικς, οι οποίοι ήταν οι πολυνίκες του θεσμούς. Ο Λεμπρόν Τζέιμς απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος σύγχρονος αθλητής στο πρωτάθλημα και το πανηγύρισε δεόντως. Όμως, όλοι αφιέρωσαν εκείνη τη βραδιά στη μνήμη του αδικοχαμένου Κόμπε Μπράιαντ…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ