Η ΑΕΚ σαν σήμερα μπήκε στο «σπίτι» της (pics)

Η ΑΕΚ σαν σήμερα μπήκε στο «σπίτι» της (pics)

Σαν σήμερα, πριν από 87 χρόνια, η ΑΕΚ άνοιξε κι επίσημα τις πόρτες του αιώνιου «σπιτιού» της στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Χαράξου κάπου με οποιονδήποτε τρόπο και μετά πάλι σβήσου με γενναιοδωρία», έγραψε σε σκηνικό του ποίημα ο Οδυσσέας Ελύτης ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1911.

Η Ιστορία έχει ημερομηνίες ορόσημα, ημερομηνίες που γράφονται με μελάνι αόρατο και ανεξίτηλο στην καρδιά, με ημερομηνίες που χαράσσονται. Σαν σήμερα, πριν από 87 χρόνια, η ΑΕΚ μπήκε κι επίσημα στο «σπίτι» της, στο «Στάδιον της ΑΕΚ», στο «Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας», στο μετέπειτα «Νίκος Γκούμας».

Το βράδυ, οι παίκτες του Μανόλο Χιμένεθ καλούνται να δώσουν στους απανταχού φιλάθλους της ομάδας έναν λόγο παραπάνω για να θυμούνται αυτή την ημερομηνία, στην αναμέτρηση απέναντι στην Μίλαν το κίνητρο για ένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο αγωνιστικό. Όσοι βρεθούν στις κερκίδες του ΟΑΚΑ κι ενώσουν τις φωνές τους, όσοι ανασαίνουν για να βρεθούν και πάλι στη δική τους Φιλαδέλφεια ξέρουν ότι η 2α Νοεμβρίου κουβαλάει βαρύ παρελθόν.

Προσφύγες που είχαν βίαια ξεριζωθεί από την πατρίδα τους, κίνησαν γη και ουρανό για να βρουν ένα μέρος όπου θα μπορούσε να στεγαστεί η μεγάλη τους αγάπη και το κατάφεραν με τη βοήθεια του Ιωάννη Χρυσάφη, ο οποίος ήταν σύμβουλος στην Kεντρική Eπιτροπή Στεγάσεως Προσφύγων. Αφιέρωσαν ώρες, προσπάθεια και κόπο για να διαμορφώσουν μια έκταση, σε πρώτη όψη ακατάλληλη, στο «νέο γυμναστήριο της Ένωσης Κωνσταντινούπολης εις τον Ποδονίφτην».

Ήταν 2 Νοεμβρίου του 1930, όταν η Ένωση άνοιξε για πρώτη φορά περήφανη το «σπίτι» της για να φιλοξενήσει μια φιλική αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. Στο κέντρο της Φιλαδέλφειας, στη συμπλοκή των οδών Φωκών, Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Καππαδοκίας και Αττάλειας εγκαινιάστηκε ένας χώρος, μια αλάνα, που θα γινόταν για 73 χρόνια τόπος «κιτρινόμαυρης» λατρείας, μέχρι την κατεδάφισή του στις 5 Μαΐου του 2003.

Από το 1926 κιόλας η έκταση είχε παραχωρηθεί στους πρόσφυγες οι οποίοι με προσωπικό κόπο κατάφεραν να το κάνουν να θυμίζει γήπεδο. Πρωτεργάτης της προσπάθειας κι ο Πρόεδρος της ΑΕΚ, Κωνσταντίνος Σπανούδης, ο οποίος έπεισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο να δώσει την πλήρη κυριότητα του χώρου στην Ένωση. Αυτή, ωστόσο, ήταν και η μόνη βοήθεια από πλευράς πολιτείας, το βάρος της ανέγερσης έπεσε πάνω στις πλάτες των ανθρώπων του σωματείου.

Στα επίσημα εγκαίνια, συγκεντρώθηκαν πολλές χιλιάδες κόσμος, διάσημοι κι άσημοι κι ας έλειπαν ακόμα οι εξέδρες (Ως το 1979 είχε σχήμα πετάλου, τότε κτίστηκε η διώροφη εξέδρα που το έκανε το μεγαλύτερο στάδιο της εποχής στη Αθήνα). Ολυμπιακός και ΑΕΚ που στηρίζονταν σε έναν κοινό πυρήνα ανθρώπων, με παρόμοια βιώματα κι ανάγκες άφησαν παραπλεύρως τις αμιγώς αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα, για να τιμήσουν την ημέρα με κάθε τρόπο. Διαιτητής του αγώνα, ο Παναγής Βρυώνης, εξέχουσα προσωπικότητα του αθλητισμού, ο οποίος παρότι παλαίμαχος δέχτηκε μετά χαράς να διαιτητεύσει αυτόν τον αγώνα ιστορικής σημασίας.

Σκόρερ των δύο γκολ για τον Δικέφαλο ο 22χρονος επιθετικός Ηλίας Ηλιάσκος (3′ και 49′), ενώ από πλευράς «ερυθρόλευκων» ο Βασίλης Ανδριανόπουλος (22′ και 60′). Η ΑΕΚ προηγήθηκε και στα δύο ημίχρονα, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε δύο φορές, και τελικό σκορ ήταν το 2-2.

Η σύνθεση των «κιτρινόμαυρων»: Γιάμαλης, Ιερεμιάδης, Ασδέρης, Παρασκευάς, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Δεληκάρης Ι, Παντερμαλής, Δεληκάρης ΙΙ, Ηλιάσκος, Μούγγρας

Η ΑΕΚ κι ο λαός της, 14 χρόνια τώρα βιώνουν και πάλι τον ξεριζωμό, μια επανάληψη της πικρής τους Ιστορίας. Δέσμιοι στη μοίρα της προσφυγιάς, αγωνίζονται στο «ξένο» ΟΑΚΑ και περιμένουν να δουν και πάλι το «Ναό» τους να ανοίγει τις πόρτες του, να αναγεννάτε από τις στάχτες του. Ούτως η άλλως η Φιλαδέλφεια στις 2 Νοεμβρίου του 1930 χαράχτηκε και μπορεί να «σβήστηκε» το 2003, αλλά με υπομονή θα εγκαινιαστεί ξανά…

Η δημοσίευση της ΠΑΕ για την ιστορική επέτειο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ