Capital Economics: Τι «δείχνει» το ποδόσφαιρο για την οικονομία

Capital Economics: Τι «δείχνει» το ποδόσφαιρο για την οικονομία

Σε τροχιά ανάκαμψης η ευρωπαϊκή οικονομία

Παραλληλίζοντας την ευρωπαϊκή οικονομία με τα τεκταινόμενα στο ποδόσφαιρο, η Capital Economics σκιαγραφεί την πορεία της ανάκαμψης.

«Δεν χρειάζεται να πει κάποιος στους λάτρεις του ποδοσφαίρου ότι η κανονικότητα δεν έχει ακόμα έρθει στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, μόνο 13.000 θεατές είδαν τη Γερμανία να χάνει από τη Γαλλία στο Allianz Arena χωρητικότητας 75.000. Τα μέτρα περιορίζουν επίσης τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται σε παμπ και μπαρ. Και σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, οι υποστηρικτές πρέπει να έχουν θερμομετρηθεί πριν μπουν στο γήπεδο». Με αυτά τα λόγια ξεκινά η CE την έκθεσή της με τίτλο «Η Ευρωζώνη σε ανάκαμψη», υπογραμμίζοντας ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι ο μόνος τομέας που δυσκολεύεται.

Ο αριθμός των πτήσεων που αναχώρησαν από τη Γερμανία ήταν 62% κάτω από το επίπεδο του 2019 στις αρχές Ιουνίου, δείχνοντας ότι η τουριστική σεζόν δεν έχει ακόμη επανεκκινήσει.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι τομείς που καταδεικνύουν ότι η οικονομία ανακάμπτει.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, οι κρατήσεις εστιατορίων OpenTable στη Γερμανία αυξήθηκαν από 90% κάτω, σε 15% πάνω από το επίπεδο του 2019.

Και δεν είναι περίεργο που σημειώθηκε αύξηση των κενών θέσεων εργασίας.

Και τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι επισκέπτονται περισσότερο τα καταστήματα λιανικής από ό, τι μόλις τον Μάιο.

Η CE τονίζει ότι αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεών της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

«Πιστεύουμε ότι οι βασικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα επανέλθουν σε επίπεδα προ πανδημίας πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά οι νότιες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό θα είναι τουλάχιστον ένα χρόνο αργότερα» τονίζουν.

Πληθωρισμός

Αναφορικά με τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι σημειωθούν πληθωριστικές πιέσεις , με τον πληθωρισμό να ενισχύεται πάνω από το 2,5% το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ωστόσο, εξακολουθεί να φαίνεται πιθανό ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αρκετά απότομα το 2022, καθώς κάποια βασικά αποτελέσματα αντιστρέφονται.

Η Fed δείχνει τον δρόμο

Ενώ η ΕΚΤ δεν έκανε καμία αλλαγή στη στάση της πολιτικής στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, οι ενέργειες άλλων κεντρικών τραπεζών επηρεάζουν τη ζώνη του ευρώ. Βεβαίως, η αποφασιστικότητα της Norges Bank να αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο έχει μικρή σημασία για την ΕΚΤ, διότι καθοδηγείται από ανησυχίες σχετικά με την αγορά ακινήτων και όχι από τον πληθωρισμό.

Αλλά η έκπληξη από την Fed αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να είναι ένα σημάδι των μελλοντικών πραγμάτων.

Πηγή: ot.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ