Οι Ευρωπαϊκές πρεμιέρες της ΑΕΚ την τελευταία 5ετία

Οι Ευρωπαϊκές πρεμιέρες της ΑΕΚ την τελευταία 5ετία

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο παιχνιδι της ΑΕΚ στην Ευρώπη μετά την περιπέτειά της στις μικρότερες κατηγορίες. To10.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και σας θυμίζει τις πρεμιέρες της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό επίπεδο την τελευταία 5ετία.

Την σεζόν 2015-2016 η ΑΕΚ επιστρέφει στα σαλόνια της Σούπερ Λιγκ ύστερα από τις περιπέτειές της στις μικρότερες κατηγορίες. Εκείνη την σεζόν μάλιστα οι κιτρινόμαυροι κερδίζουν την 3η θέση στο πρωτάθλημα, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2016-2017, επιστρέφοντας σε Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μετά από 4 χρόνια.

Παρέα γυρνάμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε τα πρώτα παιχνίδια της ΑΕΚ στην Ευρώπη τα τελευταία 5 καλοκαίρια.

28 Ιουλίου 2016: Σεντ Ετιέν-ΑΕΚ 0-0

Η ΑΕΚ αγωνίζεται και πάλι στην Ευρώπη ύστερα από 4 χρόνια. Το πρώτο της εμπόδιο αποτελεί η γαλλική Σεντ Ετιέν με τους κιτρινόμαυρους να δείχνουν ατσάλινο χαρακτήρα στο Stade Geoffroy-Guichard και να κρατάνε το μηδέν, παρά την πίεση των Γάλλων. Το 0-0 ήταν επιστέγασμα της εξαιρετικής εικόνας της ΑΕΚ, αλλά και του επίσης εξαιρετικού πλάνου από τον Τιμούρ Κετσπάγια. Η Ένωση πήρε υψηλό βαθμό στην επιστροφή της στην Ευρώπη, δεν κατάφερε όμως να πάρει και την πρόκριση με την ανωτερότητα των Γάλλων να είναι φανερή στον επαναληπτικό στο ΟΑΚΑ, επικρατώντας με 1-0.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ (Γκαλτιέ): Ρουφιέρ, Κατρίν, Περέν, Πογκμπά, Πολομά, Παγιό (68’ Νταμπό), Σελνάες, Λεμουάν, Αμουμα (86’ Μονέ – Μπακέ), Τανάν (64’ Μπέριτς), Ρου

ΑΕΚ (Κετσπάγια): Ανέστης, Γκάλο, Ντίντακ, Κολοβέτσιος, Τσιγκρίνσκι, Σιμόες, Γιόχανσον, Μπαρμπόζα, Βάργκας (67’ Γαλανόπουλος), Μάνταλος (83’ Πλατέλλας), Πέκχαρτ (46’ Μπακασέτας)

25 Ιουλίου 2017: ΑΕΚ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 0-2

Την χρονιά του πρωταθλήματος και της εξαιρετικής αήττητης πορείας στο Γιουρόπα Λιγκ η ΑΕΚ ξεκινάει με το «αριστερό» τις Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις για τον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Θυμίζουμε πως την σεζόν 2016-2017 τερματίζει 2η στο πρωτάθλημα, μέσω των πλέιοφς, εξασφαλίζοντας θέση στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η κλήρωση όμως δεν της χαμογελά. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποδεικνύεται υψηλό εμπόδιο με την ΑΕΚ να αποκλείεται με 2 ήττες, μεταφέροντας την πορεία της στο Γιουρόπα Λιγκ εκείνης της σεζόν, όπου κατέγραψε 10 σερί παιχνίδια αήττητη. Στο παιχνίδι της 25ης Ιουλίου τώρα, με δύο γκολ από στημένες φάσεις, στην εκπνοή του πρώτου μέρους και στην αρχή του δεύτερου, οι Ρώσοι πήραν σκορ πρόκρισης απέναντι στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 2-0. Οι κιτρινόμαυροι, ενώ ήξεραν πως η δύναμη της ΤΣΣΚΑ ήταν στον αέρα, δέχτηκαν 2 γκολ από στημένες φάσεις, με τα όνειρά τους για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ να τελειώνουν γρήγορα.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Γιόχανσον, Σιμόες (59′ Κλωναρίδης), Αϊντάρεβιτς, Χριστοδουλόπουλος (70′ Πατίτο), Μάνταλος, Λιβάγια (59′ Αλμέιδα).

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Βίκτορ Γκορντσένκο): Ακινφέεφ, Φερνάντες, Βερνμπλουμ, Βάσιν, Αλεξέι Μπερεζούτσκι, Βασίλι Μπερεζούτσκι, Ντζαγκόεφ (75′ Νάτχο), Βιτίνιο, Γκολόβιν (82′ Μιλάνοφ), Σενέκοφ, Τσαλόφ

8 Αυγούστου 2018: Σέλτικ-ΑΕΚ 1-1

Η ΑΕΚ ύστερα από 24 χρόνια στέφθεται πρωταθλήτρια προκαλώντας ενθουσιασμό στους φιλάθλους της. Μάλιστα η κατάκτηση του τίτλου της δίνει την δυνατότητα να συμμετέχει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από το γκρουπ των πρωταθλητών. Στον 3ο προκριματικό γύρο η ΑΕΚ κληρώνεται με την πολύπειρη Σέλτικ, με τους Σκωτσέζους να θεωρούνται δίκαια φαβορί. Η Ένωση όμως είχε άλλα σχέδια και με εκπληκτική εμφάνιση στην Γλασκώβη έχτισε από το 1ο παιχνίδι τα θεμέλια της πρόκρισης που ήρθε στο ΟΑΚΑ. Μπορεί να βρέθηκε πίσω στο σκορ, να αγωνίστηκε με παίχτη λιγότερο για 33 λεπτά, λόγω αποβολής του Γαλανόπουλου, όμως οι κιτρινόμαυροι έκαναν κατάθεση ψυχής, πήραν την ισοπαλία (1-1) στην έδρα της Σέλτικ με γκολάρα του Κλωναρίδη και απέδειξαν πως δεν φοβούνται τίποτα και κανέναν. Στην ρεβάνς του ΟΑΚΑ η ΑΕΚ ήταν ακόμα καλύτερη επικρατώντας των Σκωτσέζων με 2-1, παίρνοντας την πρόκριση για τα πλέιοφ. Εκεί, αφού απέκλεισαν την Ουγγρική Βίντι, εξασφάλισαν το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ύστερα από 12 χρόνια.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Σέλτικ (Μπρένταν Ρότζερς): Γκόρντον, Χέντρι, Μπράουν, Ρόγκιτς (64′ Γκρίφιθς), Εντσάμ, Εντουάρ, Λούστιγκ (77′ Σινκλέρ), Αγερ, ΜακΓκρέγκορ, Φόρεστ, Τίρνι.

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Οικονόμου, Λόπες, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας (66′ Αλεφ), Κλωναρίδης (80′ Γκάλο), Χουλτ, Λιβάια (77′ Πόνσε)

8 Αυγούστου 2019: Κραϊόβα-ΑΕΚ 0-2

Η χειρότερη Ευρωπαϊκή εμπειρία της ΑΕΚ την τελευταία 5ετία ξεκίνησε παραδόξως με νίκη. Η κληρωτίδα για τον 3ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ χαμογέλασε στους κιτρινόμαυρους, φέρνοντας στον δρόμο τους την άσημη Ρουμανική Κραϊόβα. Με γκολ των Μάνταλου και Λιβάγια η Ένωση έκανε αποφασίστικο βήμα για την πρόκριση στον επόμενο γύρο, κάτι που εξασφάλισε στο ΟΑΚΑ. Η εικόνα της ομάδας του Μιγκέλ Καρντόσο όμως δεν έπειθε, και αυτό φάνηκε στα παιχνίδια των πλέιοφς με την Τράμπζονσπορ, όπου με τραγική εμφάνιση στο ΟΑΚΑ, ουσιαστικά τελείωσε πρόωρα το Ευρωπαϊκό της ταξίδι.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΚΡΑΪΟΒΑ (Παπούρα): Πιλιατσέλι, Μπρικεάγκ, Βαταγιέλου, Ρομάν (73′ Φορτές), Κέλιτς, Κικαλντάου, Μπαρμπούτ (73′ Ιονίτσα), Άτσκα, Ιβάνοφ (66′ Κάκα), Μπάνκου, Ματέιου.

ΑΕΚ (Καρντόσο): Μπάρκας, Παουλίνιο, Χουλτ, Βράνιες, Σβάρνας, Σιμόες, Σιμάο (82′ λ.τρ. Κρίστιτσιτς), Μάνταλος, Βέρντε (64′ Ολιβέιρα), Ζεράλδες, Κλωναρίδης (39′ λ.τρ. Λιβάγια)

24 Σεπτεμβρίου 2020: Σεντ Γκάλεν-ΑΕΚ 0-1

Η Ευρωπαϊκή περιπέτεια της ΑΕΚ πέρσι ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, λόγω του κορονοϊού. Πρώτο της εμπόδιο στον 3ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ η Ελβετική Σεντ Γκάλεν, σε μονό παιχνίδι στην Ελβετία. H AEK κατάφερε να αποδράσει με τη νίκη από την έδρα της Σεντ Γκάλεν (0-1) με γκολ του Νέλσον Ολιβέιρα στο 71′ και πήρε την πρόκριση για τα playoffs του Europa League, εκεί όπου απέκλεισε την Βόλφσμπουργκ μετά από επική εμφάνιση.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΣΕΝΤ ΓΚΑΛΕΝ (Πέτερ Τσάιντλερ): Ατί-Ζίγκι, Κρόιχι, Στεργίου, Φαζλίγι, Μουχάιμ, Κιντίγια, Γκέρτλερ, Ρουίζ (74′ Γιουάν), Στίλχαρτ (74′ Αντρέ Ριμπέιρο), Ντουά (62′ Γκαμπέρι), Γκιγεμενό.

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Βασιλαντωνόπουλος, Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι, Ινσούα, Σιμόες, Κρίστισιτς, Μάνταλος, Ανσαριφάρντ (68′ Γκαρσία), Λιβάγια (90′ Σάκχοφ), Ολιβέιρα

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ