Προειδοποίηση από τη FIFPRO για την υγεία των παικτών

Προειδοποίηση από τη FIFPRO για την υγεία των παικτών

Η FIFPRO κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το βεβαρημένο πρόγραμμα των ποδοσφαιρικών.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των παικτών κρούει η Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPRO), σύμφωνα με έρευνα της οποίας σχεδόν οι μισοί απ’ όσους αγωνίστηκαν στην τελική φάση του περυσινού Μουντιάλ βίωσε εξαιρετική ή αυξημένη πνευματική κόπωση στη διάρκεια μιάς σεζόν χωρίς προηγούμενο σε ό,τι αφορά τη… συμφόρηση αγώνων.

Υπενθυμίζεται ότι τα εγχώρια πρωταθλήματα διακόπηκαν τον Νοέμβριο για το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη μεσούσης της σεζόν, με τους παίκτες να εντάσσονται χωρίς προετοιμασία στην εθνική ομάδα της χώρας τους για τη διοργάνωση του Κατάρ και πολλούς να επιστρέφουν άμεσα στις υποχρεώσεις του συλλόγου τους.

Η πλατφόρμα Παρακολούθησης Φόρτου Εργασίας Παίκτη (PWM) της FIFPRO χρησιμοποίησε δεδομένα από 1.800 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και έφτασε στο συμπέρασμα ότι το «φορτωμένο» αγωνιστικό πρόγραμμα είχε αρνητικό αντίκτυπο σε συλλόγους και διοργανώσεις.

Η έκθεση της FIFPRO, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, αναφέρει ότι οι μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο και η περίοδος μετά το Μουντιάλ είδαν «επικίνδυνα επίπεδα συμφόρησης αγώνων», τα οποία αποτελούν έναν πιεστικό κίνδυνο για τη σωματική και την ψυχική υγεία των παικτών.

«Η βιομηχανία χρειάζεται μια πολύ μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια για να δημιουργηθούν αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας για το φόρτο εργασίας των παικτών και μια υπεύθυνη λύση για το αγωνιστικό πρόγραμμα που προστατεύει την υγεία των παικτών και υποστηρίζει την απόδοση των παικτών» δήλωσε ο πρόεδρος της FIFPRO (και άλλοτε παίκτης του Άρη), Νταβίντ Αγκάνθο, παρουσιάζοντας την έκθεση.

Με τις επικείμενες αλλαγές στο Champions League και ένα διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων της FIFA, η FIFPRO υπογραμμίζει ότι οι απαιτήσεις από τους «ελίτ» παίκτες θα αυξηθούν στον επόμενο «κύκλο» του αγωνιστικού προγράμματος, με μια αύξηση 11% στο φορτίο του αγώνα να είναι πιθανή τη σεζόν 2024-25.

Η έκθεση περιέχει περιπτωσιολογικές μελέτες για «ελίτ» παίκτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι Έντσο Φερνάντες (Τσέλσι), Ρόντρι (Μάντσεστερ Σίτι), Βινίσιους Ζούνιορ (Ρεάλ Μαδρίτης) και ο -νέος συμπαίκτης του στη «βασίλισσα»- Τζουντ Μπέλιγχαμ.

Επίσης, χρησιμοποιήθηκε το παράδειγμα του Γάλλου κεντρικού αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ραφαέλ Βαράν, για να παρουσιαστούν οι απαιτήσεις από τους παίκτες στους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης. Ο Βαράν επέστρεψε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του συλλόγου του οκτώ ημέρες μετά τον τελικό του Μουντιάλ, ενώ τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα, σε ηλικία 29 ετών.

«Το καλαντάρι είναι ήδη περισσότερο από γεμάτο. Οι παίκτες είναι καταπονημένοι και αυτό θα γίνει ακόμα χειρότερο» υπογράμμισε ο Βαράν και συμπλήρωσε: «Φοβάμαι ότι θα βλέπουμε πολύ μικρότερες σε διάρκεια καριέρες και πως οι παίκτες θα πρέπει να εγκαταλείπουν την εθνική Γαλλίας πολύ νωρίς, επειδή, σωματικά ή ψυχικά, αυτό που ζητάμε σήμερα είναι απλά πέρα από τα όρια».

Σύμφωνα με δεδομένα από το «Football Benchmark», ο Βαράν «έγραψε» 248 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις από τον Ιούνιο του 2018, με το 58% αυτών να είναι «back-to-back», όπως ορίζονται από την PWM οι αγώνες, όταν υπάρχουν λιγότερες από πέντε ημέρες ξεκούρασης ενδιάμεσα. Επίσης, ταξίδεψε 229.244 χιλιόμετρα για διεθνή ταξίδια στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το γεγονός ότι το Μουντιάλ του Κατάρ «στριμώχτηκε» μέσα στις εγχώριες σεζόν σημαίνει ότι έλειπε η συνήθης περίοδος προετοιμασίας, με το 68% των παικτών που συμπεριλήφθηκαν στις τελικές αποστολές είχαν λιγότερες από δύο εβδομάδες για να προετοιμαστούν για τη διοργάνωση, ενώ πολλοί είχαν απλά λίγες ημέρες στη διάθεσή τους για αποκατάσταση μετά το τουρνουά. Άλλος ένας παράγοντας που συνέβαλε στον μεγαλύτερο φόρτο εργασίας των παικτών ήταν η οδηγία της FIFA για αύξηση του χρόνου παιχνιδιού στους αγώνες του Μουντιάλ, καθώς ο μέσος χρόνος των καθυστερήσεων έφτασε τα 11 λεπτά.

Η έκθεση της FIFPRO επισημαίνει ότι το 44% των παικτών βίωσε περισσότερη σωματική κούραση και το 23% περισσότερη πνευματική κόπωση τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με άλλες σεζόν, ενώ το 53% αισθάνθηκε ότι ήταν πιο πιθανό να υποστεί τραυματισμούς.

Σύλλογοι στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης «υπέστησαν» περισσότερους από 3.000 τραυματισμούς στη διάρκεια της σεζόν 2022-23, με την Premier League (686) και τη Serie A (679) να έχουν τις χειρότερες… επιδόσεις, ενώ οι πιο… επιζήμιοι μήνες για τη γαλλική Ligue 1 ήταν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.

Η ισπανική Σεβίλη επηρεάστηκε πολύ από τους τραυματισμούς, με τους Πάπου Γκόμες (Αργεντινή), Άλεξ Τέλες (Βραζιλία) και Τόμας Ντιλέινι (Δανία) να μένουν εκτός δράσης για τουλάχιστον 40 μέρες αφότου τελείωσαν οι υποχρεώσεις τους στη διοργάνωση.

Επίσης, η έκθεση της FIFPRO προειδοποιεί για τους κινδύνους για νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, όπως ο Μπέλιγχαμ, τον οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης αποκτά από την Ντόρτμουντ έναντι 103 εκατ. ευρώ. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο 19χρονος έχει «εκτεθεί» σε ένα εξαιρετικά υψηλό φόρτο εργασίας συγκριτικά με παίκτες όπως οι Στίβεν Τζέραρντ, Γουέιν Ρούνεϊ και Ντέιβιντ Μπέκαμ στην ίδια ηλικία.

«Ενώ είναι κρίσιμο να δίνουμε στα νεαρά ταλέντα ευκαιρίες να εξελιχθούν και να δείξουν τις ικανότητές τους, είναι εξίσου σημαντικό να προστατεύσουμε την ευημερία τους και να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη επιτυχία τους» καταλήγει η έκθεση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ