Ρέτσος : «Απογοητεύεσαι αν αποτύχεις αλλά χαμένος είσαι μόνο αν δεν προσπάθησες»

Ρέτσος : «Απογοητεύεσαι αν αποτύχεις αλλά χαμένος είσαι μόνο αν δεν προσπάθησες»

Ο Παναγιώτης Ρέτσος μίλησε στο «10.gr» μετά την ισοπαλία (0-0) της Εθνικής κόντρα στην Κροατία στη ρεβάνς των μπαράζ πρόκρισης για το Μουντιάλ

Ένα από τα πιο πολύτιμα διαμάντια που έβγαλε το ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία, ένας από τους 20 καλύτερους νεαρούς ποδοσφαιριστές του κόσμου (όπως τους ανέδειξε το παγκοσμίου φήμης περιοδικό FourFourTwo), ο Παναγιώτης Ρέτσος, μίλησε στο «to10.gr» μετά την ισοπαλία (0-0) της Εθνικής κόντρα στην Κροατία που σήμανε και τον αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Όταν η παιδική ηλικία «πεθαίνει», τα πτώματά της τα λέμε «ενήλικες». Όταν ο σκοπός είναι η δόξα, τα χρήματα, η αναγνώριση, τότε μέσα γίνονται το φθηνό οπαδιλίκι, η έπαρση, η αλαζονεία. Ο Παναγιώτης παραμένει ένας αθλητής που κρατά σφιχτά ακόμα την παιδική του ηλικία.

Όλοι έκαναν λόγο για υπέρβαση, εσείς πως αντιμετωπίσατε αυτό το παιχνίδι πριν μπείτε στο γήπεδο;

«Μπήκαμε στα αποδυτήρια και είπαμε, έχουμε μπροστά μας 90 λεπτά, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα. Είμαστε μια καλή ομάδα, είμαστε οικογένεια, θα προσπαθήσουμε ως το τέλος».

Ύστερα από την άσχημη βραδιά στο Ζάγκρεμπ το μοναδικό μη διαπραγματεύσιμο ήταν η προσπάθεια κι αυτό ο Παναγιώτης το γνώριζε καλά.

«Μπορεί να απογοητευτείς αν αποτύχεις, αλλά χαμένος είσαι μόνo αν δεν προσπάθησες. Στο Καραϊσκάκης, παρουσιαστήκαμε πολύ καλύτεροι από ότι στην Κροατία, δείξαμε ότι αξίζαμε την πρόκριση. Μπορούσαμε το κάτι παραπάνω».

Η πίστη του στην πρόκριση που τελικά δεν ήρθε, μπορεί να του στοίχισε αλλά.. ο επόμενος στόχος έχει ήδη όνομα «Euro 2020» και προορισμό και ζήτησε από τους φιλάθλους της «γαλανόλευκης» να είναι στο πλευρό της ομάδας.

«Είμαστε στεναχωρημένοι κι απογοητευμένοι που δεν καταφέραμε την πρόκριση στο Μουντιάλ, αλλά από εδώ και πέρα ξεκινάει η δουλειά για το Euro. Είμαστε πραγματικά στεναχωρημένοι, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο, πρέπει να αρπάζεις την ευκαιρία από τα μαλλιά. Η στήριξη του κόσμου είναι ένα πράγμα που μας δίνει κουράγιο, κίνητρο, μας κάνει χαρούμενους».

Πόσο κόστισαν στο πρώτο παιχνίδι στην Κροατία, τα προσωπικά λάθη των Ορέστη Καρνέζη και Κώστα Σταφυλλίδη;

«Όλη η ομάδα χάνει, όλη η ομάδα κερδίζει. Δεν μπορώ να πω οτι κάποιος φταίει, ατομικά. Όλα τα παιδιά προσπαθούν, ο προπονητής μας, όλο το επιτελείο, όλοι είναι δίπλα μας. Κι όπως όλοι μαζί κερδίζουμε, έτσι και όλοι χάνουμε. Συνεχίζουμε… »

Όσον αφορά τις φιλοδοξίες, τους στόχους του, το μέλλον.

«Σε συλλογικό επίπεδο, θέλω να κατακτήσω τίτλους με την ομάδα μου. Αν με ρωτούσες πριν κάποια χρόνια θα σου έλεγα ότι θέλω να κατακτήσω τίτλους με την ομάδα που με ανέδειξε. Το κατάφερα, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου. Όσον αφορά την Εθνική, θέλω να αγωνιστώ σε ένα Euro, κι από εκεί και πέρα να έρθει και μια περαιτέρω διάκριση, το αξίζουμε, αυτή η φανέλα είναι βαριά», τόνισε χαρακτηριστικά πριν ξεκαθαρίσει ότι το μέλλον δεν ξέρει που θα τον βρει…

«Δεν ξέρεις ποτέ, πως τα φέρνει ο καιρός, δεν ξέρεις πώς θα έρθουν τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή είμαι χαρούμενος στην Γερμανία. Η Ελλάδα με βοήθησε πάρα πολύ, το ίδιο και ο Ολυμπιακός, από εκεί και πέρα, δεν κοιτάμε το μέλλον, κοιτάμε το παρόν!»

Ο Παναγιώτης Ρέτσος γεννήθηκε στην Νότια Αφρική από Έλληνες γονείς, ανδρώθηκε στην «ερυθρόλευκη» οικογένεια, άνοιξε τα φτερά του για την Γερμανία και την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Το άστρο του λάμπει ολοένα και περισσότερο κι εκείνος παραμένει ακόμα παιδί. Με συναισθήματα, αντιδράσεις και τοποθετήσεις ανόθευτα από την εξέλιξη και την επιτυχία του. Δεν είναι το ταλέντο του μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου, αλλά οι πηγαίες αντιδράσεις του όταν κανείς τον προσεγγίζει. Είναι η πίστη του στην «προσπάθεια», η σεμνότητα και τα όνειρα που γίνονται ο οδηγός του…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ