Οδηγώντας στο όνειρο, το… σχολικό του Ρέντη

Οδηγώντας στο όνειρο, το… σχολικό του Ρέντη

Η U-19 πρωταθλήτρια ομάδα του Ολυμπιακού ετοιμάζει διαβατήρια για την επόμενη UEFA Youth League αποστολή της και ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος (μας) ανοίγει παράθυρο σε ένα άλλο… ποδόσφαιρο. Αυτό που «υπόσχεται» το μέλλον.

Το όνομα Νοά Ντάρβιτς πιθανότατα δεν λέει πολλά σε πολλούς. Ούτε καν στους μυημένους του ποδόσφαιρου. Λογικό αν αναλογιστείς πως ο 17χρονος Γερμανός της Μπαρτσελόνα ακόμη δεν έχει «εκτεθεί» σε κοινή θέα. Αδιανόητο αν συνυπολογίσεις ότι οι Καταλανοί αποφάσισαν να δέσουν το συμβόλαιο του με μια ρήτρα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, λίγους μήνες πριν όταν αντί του ποσού των 2,5 εκατ ευρώ τον αγόρασαν από τη Φράιμπουργκ.

Απαραίτητη σημείωση; Ο Ντάρβιτς δεν είναι καν το μεγάλο αστέρι της Μπάρτσα που προβάλει ως το φαβορί του φετινού Youth League της UEFA –ήδη τον Οκτώβρη από αυτή την ομάδα εκτινάχθηκε στην κεντρική σκηνή ο συνομήλικος του, Μαρκ Γκούι- . Του… Champions League των κορυφαίων U-19 ομάδων της Ευρώπης, που ειδικά φέτος το ελληνικό κοινό έχει έναν λόγο παραπάνω να το παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι ενενήντα λεπτά μακριά από τα playoffs του, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός. Πέρασε… πάνω από την πρωταθλήτρια Ιταλίας, Λέτσε (6-1 συνολικό σκορ). Τελειώνει σήμερα το απόγευμα (29/11, 17.00) και τη δουλειά με την Καμπάλα στο «Καραϊσκάκης», έχοντας προίκα το 3-0 του πρώτου ματς. Ετοιμάζεται λοιπόν για την επόμενη αποστολή του έχοντας εξασφαλίσει την παρουσία του στο top 24 της διοργάνωσης.

Το ταξίδι, όχι…

Αν θα συναντηθεί το «σχολικό» του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου, και η γαλαρία του Χαράλαμπου Κωστούλα (που θα απουσιάσει), του Χρήστου Μουζακίτη και των υπολοίπων της Ερυθρόλευκης generation X με τον Ντάρβιτς και τη Μπάρτσα στη συνέχεια του τουρνουά; Δεν αποκλείεται, αλλά ειλικρινά δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Αν θα είναι η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ, η Σίτι κλπ. Το δια ταύτα δείχνει το ταξίδι και όχι τον προορισμό. Την διαπίστωση πως αυτή η χαρισματική γενιά που μεγαλώνει με φροντίδα και υπομονή στον Ρέντη, κοιτάζει τα ίδια άστρα στον ίδιο ουρανό με τους πιτσιρικάδες της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης, του Μάντσεστερ και του Μιλάνο. Μια κατάκτηση που δεν τη λες ακριβώς και αυτονόητη…

Αξιολόγηση

«Για εμάς αυτή η διοργάνωση, αυτά τα ματς είναι μια πρόκληση αξιολόγησης. Μια μικρή προσομοίωση αλλά και μια ευκαιρία προκειμένου τα παιδιά να διαπιστώσουν τι πρόκειται να συναντήσουν στο μέλλον» λέει στα «ΝΕΑ» ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος. Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της nouvelle Vague των Ελλήνων προπονητών που συμπληρώνει πια κοντά μια δεκαετία στην παραγωγική διαδικασία. Κάποιοι ίσως τον θυμούνται από το σύντομο πέρασμα του στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού στον επίλογο της σεζόν 2020-21, ή από το γεγονός ότι μερικούς μήνες πριν ήταν ο «βοηθός» του Ζοσέ Ανιγκό στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Το ποδόσφαιρο όμως τον αναγνωρίζει ως έναν από τους ανθρώπους που… δημιουργούν τη βροχή, εκεί που δεν φτάνει το μάτι. Άνθρωπος χαμηλών τόνων. Αφοσιωμένος σε αυτό που όρισε κάποτε ο εφευρέτης Νίκολας Τέσλα: «Η φυσική κλίση εξελίσσεται σε παθιασμένη επιθυμία, κάποιος προχωρά προς τον στόχο του φορώντας μαγικά παπούτσια». Εκείνος έχει αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει το… «σχολικό» του Θρύλου σε ένα «ταξίδι όσο πιο μακρύ γίνεται, αντιπροσωπεύοντας επάξια το σύλλογο μας και τη χώρα μας».

Προσέγγιση… ολιστική

Ο ίδιος νιώθει και την ευθύνη για αυτά τα 17χρονα-18χρονα παιδιά: Να κάνουν όλα τα βήματα σωστά προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά και την ενηλικίωση. «Ο ρόλος του προπονητή, οποιαδήποτε ηλικία και αν προπονεί, είναι από την φύση του πολυσύνθετος. Σίγουρα όμως στις ηλικίες αυτές πέρα από το ποδόσφαιρο πρέπει να δίνουμε έμφαση σε μια πιο ολιστική προσέγγιση του ατόμου. Ο ρόλος του προπονητή θα πρέπει να έχει και τα στοιχεία του μέντορα . Ειδικά όσο ένα παιδί πλησιάζει προς την πρώτη ομάδα -επειδή οι απαιτήσεις αλλά και οι προσδοκίες μεγαλώνουν- και δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί τα συναισθήματα και τις καταστάσεις. Την υπέρμετρη χαρά η μια μεγάλη απογοήτευση»…

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Πως το καταλαβαίνεις αυτό; Τοις… μετρητοίς.« Το λέω μετά λύπης, αλλά έχω δει πολλά παιδιά που ενώ είχαν όλες τις ποδοσφαιρικές προδιαγραφές λόγο χαρακτήρα και επιρροών, έχασαν τον δρόμο τους η δεν έφτασαν στο επίπεδο που θα μπορούσαν. Από την άλλη; Ευτυχώς υπάρχουν και πολλά παραδείγματα που μέσα από την σκληρή δουλειά και την προσήλωση στον στόχο, κατάφεραν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο και να ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις που υπήρχαν για αυτά. Σε γενικές γραμμές όμως και ειδικά στα μεγαλύτερα ηλικιακά τμήματα φαίνεται το που “οδεύει” η κατάσταση για κάθε παιδί ,γιατί έχει εμφανίσει τόσο τις ικανότητες αλλά σε μεγάλο βαθμό και την ποιότητα του χαρακτήρα του».

Και η αναβάθμιση

Με την ευκαιρία; «Πιστεύω στις ικανότητες των Ελλήνων ποδοσφαιριστών όπως και στην ποιότητα των νέων Ελλήνων προπονητών. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον πολλά ελληνόπουλα από μικρή ηλικία πηγαίνουν με μεταγραφές σε ομάδες του εξωτερικού. Είναι η απόδειξη ότι δεν υπολείπονται σε ταλέντο για αυτό τον λόγο ακόμα και αν δεν υπάρχουν οι συνθήκες θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ο καθένας από το πόστο του και την ειδικότητα του, να τις δημιουργήσουμε». Και μιας και ο λόγος για συνθήκες; «Θεωρώ την δημιουργία των ομάδων β ως ένα από τα σημαντικότερα βήματα που έγιναν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν. Τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται αυτά τα 2-3 ενδιάμεσα χρόνια ώστε να ωριμάσουν αγωνιστικά αλλά και σαν χαρακτήρες. Αυτό που εγώ θα ήθελα να δω σαν επόμενο βήμα θα αφορούσε την γενικότερη αναβάθμιση του προϊόντος που αφορά τους αγωνιστικούς χώρους και τις συνθήκες που διεξάγονται τα παιχνίδια όπως και την μεγαλύτερη συμμετοχή σε αριθμό Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα που συμμετέχουν οι Β ομάδες».

Το όραμα

Εννοείτε πως στον Ολυμπιακό είναι όλα διαφορετικά: «Εμείς αισθανόμαστε προνομιούχοι. Οι συνθήκες που μας παρέχει ο σύλλογος είναι εφάμιλλες με εκείνες που μπορείς να συναντήσεις μόνο σε μεγάλα club του εξωτερικού και αυτό φανερώνει το όραμα και την διάθεση που έχει ο κ. Μαρινάκης και η διοίκηση για την ακαδημία και γενικότερα για την εξέλιξη των Ελλήνων ποδοσφαιριστών τίτλων. Δεν είναι τυχαίο ότι έξι παικτες στο ρόστερ της πρώτης ομάδας προέρχονται από την Ακαδημία και ένας μεγάλος αριθμός ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται σήμερα στην Super League έχουν ξεκινήσει απο τον σύλλογο. Σε ένα κλαμπ όπως ο Ολυμπιακός ο στόχος της Ακαδημίας είναι να συνδυάζει και τα δύο. Να παράγει επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που θα τους χαρακτηρίζει το DNA της ομάδας. Αυτή η μόνιμη επιθυμία κατάκτησης»…

Ενδεχόμενη πρόκριση των Ερυθρόλευκων επί της Καμπάλα, τους στέλνει στην κλήρωση της 19ης Δεκεμβρίου. Για την «ενδιάμεση» φάση πριν τους «16» αυτή τη στιγμή, πιθανοί αντίπαλοι είναι η Πόρτο, η Λειψία, η Ντόρτμουντ, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μπενφίκα, η Μπράγκα, η Αϊντχόφεν και η Μπάγερν Μονάχου. Ο Νοά Ντάρβιτς μπορεί να… περιμένει.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ