Ανώτερος ο ΠΑΟΚ, είδηση αν δε σκοράρει

Ανώτερος ο ΠΑΟΚ, είδηση αν δε σκοράρει

Το πιο απίθανο αποτέλεσμα είναι η λευκή ισοπαλία, η Βασιλεία έχει την ικανότητα να σκοράρει, μου φαίνεται απίθανο όμως να κρατήσει ανέπαφη την εστία της

Στο to10.gr υπάρχω από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε στις οθόνες σας, 20 Οκτωβρίου 2017 έγραφε το κοντέρ της ζωής, σε μια περίοδο που ο ΠΑΟΚ σχεδόν σερνόταν. Μέχρι να πάρει τα πάνω του, δε χαράμισα ούτε μισή εγκωμιαστική κουβέντα, μόλις η ομάδα άρχισε να με πείθει, άρχισα τους διθυράμβους. Επειδή με έπειθε επαναλαμβάνω, όχι επειδή κέρδιζε…
Πριν το ματς στο Καραΐσκάκη, κατέληξα πως «πιθανότερο αποτέλεσμα είναι η ισοπαλία. Αν κάτσει διαφορετικό θα είναι άσσος, διπλό δε βλέπω στον ορίζοντα κι ο άσσος θα είναι όπως περίπου έχανε στην Τούμπα ο γαύρος, δυο δεκαετίες και βάλε. Από τον αγωνιστικό τσαμπουκά του αντιπάλου…»

Έτσι κι έγινε τελικά και το μνημονεύω για να καταδείξω πως όταν μιλάω για ποδόσφαιρο, μιλάω για ποδόσφαιρο, δεν αποτυπώνω επιθυμίες. Μπορείς να μου χρεώσεις πολλά, κορόιδο όμως σίγουρα δεν είμαι, για να εκτίθεμαι και να γίνομαι σαν τους οπαδούς του «ο Άρης», που γράφουν πως «με λίγη προσοχή, βγαίνουμε στην Ευρώπη».

Επισημαίνω επίσης πως η όποια εκτίμηση κάνω πριν τους αγώνες, στηρίζεται σε μια απλή ποδοσφαιρική λογική που πάντα εξηγώ, αν και το ποδόσφαιρο σαγηνεύει τα πλήθη, επειδή κάποιες φορές, οι κανόνες και τα εμφανή δεδομένα, πηγαίνουν περίπατο.

Αρκεί μια λάθος εκτίμηση, μια αδράνεια μισού δευτερολέπτου, μια έμπνευση της στιγμής, για να έρθουν τα πάνω κάτω. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον τελικό του πρόσφατου Μουντιάλ δεν υπάρχει, η Κροατία ήταν πιο ομάδα, έπειθε περισσότερο, βρέθηκε πίσω από αυτογκόλ, στο καπάκι έκανε δώρο ένα κρύο πέναλτι και αρκέστηκε στα συγχαρητήρια για την προσπάθεια..

Συμβαίνουν και τέτοια, συνήθως όμως προχωρά ο καλύτερος και ο ΠΑΟΚ είναι σίγουρα καλύτερος από τη Βασιλεία. Το είδαμε και στην Τούμπα, όπου ναι μεν η ομάδα έπαιζε εντός, η επικράτηση όμως ήταν καθαρά θέμα τακτικής και αγωνιστικής ανωτερότητας, δεν ήταν νίκη έδρας.

Κάπως έτσι έχω φτιάξει στο κεφάλι μου και το δεύτερο παιγνίδι, υπό την έννοια πως έτσι ή αλλιώς η ισχύς του ΠΑΟΚ θα αποτυπωθεί στο χορτάρι. αν και τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Το 2-1 είναι ύπουλο και περίεργο σκορ, ο ΠΑΟΚ ας πούμε αν φάει γκολ θα βρεθεί φαινομενικά με την πλάτη στον τοίχο, στην πραγματικότητα όμως θα συνεχίσει α κυνηγάει το ίδιο, ακριβώς, ένα γκολ δηλαδή. Ίσως να μη διστάσει να ξανοιχτεί για να το πετύχει φορτώνοντας την αντίπαλη περιοχή, αφού ακόμα κι αν αφήσει διαδρόμους και φάει και δεύτερο, το ένα αυτό γκολ θα του είναι αρκετό, για να μείνει ζωντανός.

Έτσι και το έργο πάει ανάποδα και βρεθεί η Βασιλεία με γκολ στην πλάτη, καλύτερα να βάλουν στις οθόνες παλιό αγώνα του Φέντερερ, περισσότερο ενδιαφέρον θα έχει.
Σύμφωνα με την κοινή λογική οι γηπεδούχοι θα πρέπει να μπουν αν όχι ορμητικά σίγουρα επιθετικά κι ο ΠΑΟΚ να επικεντρωθεί στην ανασταλτική λειτουργία του με αποκλεισμό όλων των διαδρόμων. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα παιγνίδι όπου όποιος αποκλειστεί θα έχει θέματα -μικρά ή μεγάλα-, οπότε δεν είναι καιρός για πειράματα.

Από την άλλη δεν είμαι σε θέση να προσυπογράψω πως η πίεση στους αμυντικούς της Βασιλείας όπως και στον πρώτο αγώνα, συνιστά πείραμα με την κυριολεκτική έννοια του όρου.

Όταν ο αντίπαλος είναι αποδεδειγμένα τόσο ευάλωτος, γιατί να μην τον χτυπήσεις εκεί που πονάει;

«Γιατί δεν αποκλείεται να πονέσεις κι εσύ» είναι η εύλογη απάντηση. Έχοντας τον αγώνα της Τούμπας ως μπούσουλα, η άμυνα των Ελβετών ήταν μεν για τα μπάζα, μπροστά όμως ήταν επικίνδυνοι, οι ευκαιρίες που έκαναν ήταν ελάχιστες μεν, εξαιρετικά κραυγαλέες δε.
Αν είναι λοιπόν να κάνεις ότι και στο πρώτο παιγνίδι, θα το κάνεις ολοκληρωμένα, μισές δουλειές δε γίνονται. Τζάμπα θα μπαφιάσουν οι παίκτες κι αν γίνει καμιά στραβή και χρειαστεί να αντεπιτεθούν στο φινάλε, θα έχουν μείνει από δυνάμεις.

Πιάνω όλα τα ενδεχόμενα, διότι όπως προείπα το 2-1 είναι…υποχθόνιο σκορ, η πάσης φύσεως ανατροπή μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Αντίθετα με το 2-0 πχ που θα ξεκαθάριζε προκαταβολικά το τοπίο και για το πως θα το διαχειριζόταν ο ΠΑΟΚ, αλλά και τη μοναδική επιλογή που θα είχαν οι Ελβετοί.

Αν έπρεπε να ποντάρω κάπου, θα ήταν πως ο ΠΑΟΚ δε θα κλειστεί, τόσο λόγω του δικαιώματος που του έδωσε η αντίπαλος του την περασμένη Τρίτη, όσο κι επειδή ο Λουτσέσκου δεν είναι αυτής της φιλοσοφίας. Δεν ξεκίνησε συντηρητικά κόντρα σε ομάδα που αντιμετώπιζε πρώτη φορά και δεν ήταν πρωτάρα, δε θα το κάνει τώρα που της πήρε τον αέρα ; Μου ακούγεται αυτοκτονικό να κατέβει με ξεκάθαρο αμυντικό προσανατολισμό

Το αντίθετο ισχύει για τους Ελβετούς, αν ήμουν γραφιάς στο to10.ch ή οπαδός του «ο Άρης» -ούτως ή άλλως τα σύνορα της γειτονιάς τους εκτείνονται μέχρι το πάρκο της Ν. Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη, οπότε έχουν κάθε δικαίωμα να είναι με τους Ελβετούς-, θα υποστήριζα πως η ομάδα πρέπει να παίξει για το 0-0 και πλησιάζοντας προς το τέλος να ανεβάζει στροφές, για να πετύχει το πολυπόθητο γκολ, έχοντας κουράσει τον αντίπαλο.
Το πρόβλημα για τους Ελβετούς είναι πως κι έτσι να αγωνιστούν, θα είναι κατόρθωμα αν δε φάνε γκολ…

Μιλώντας τη στοιχηματική διάλεκτο λοιπόν, πιστεύω πως το πιο απίθανο αποτέλεσμα την Τετάρτη είναι η λευκή ισοπαλία, η Βασιλεία έχει την ικανότητα να σκοράρει, μου φαίνεται απίθανο όμως να κρατήσει ανέπαφη την εστία της.

Όσο για τον ΠΑΟΚ, είναι επίσης δύσκολο να μην την χτυπήσει εκεί, ακόμα και σε φάση που θα κρατάει την τύχη στα χέρια του και δε θα είναι τόσο επιβεβλημένο να σκοράρει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ