Γιάννης Αναστασίου : «Όσα μου έμαθε ο μεγάλος Γκέραρντ»

Γιάννης Αναστασίου : «Όσα μου έμαθε ο μεγάλος Γκέραρντ»

To10.gr υποκλίνεται στον μεγάλο Γκέραρντ και ακούει τον Γιάννη Αναστασίου για όσα έμαθε και έζησε στο πλευρό του μεγάλου Ολλανδού.

Το βράδυ της Δευτέρας (20/11) σημειώθηκαν συγκλονιστικές στιγμές στο Γεντί Κουλέ, στο σπουδαίο φιλικό που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του μεγάλου Ευγένιου Γκέραρντ. Το γήπεδο γέμισε προκειμένου να αποθεώσει τον θρυλικό Ολλανδό που τόσα πρόσφερε στον ΟΦΗ ειδικότερα, αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα για πάνω από 25 χρόνια.

Είδαμε παλαίμαχους παίκτες βουρκωμένους από τη συγκίνηση, είδαμε κόσμο να σηκώνεται όρθιος για να τον αποθεώσει, είδαμε μοναδικές στιγμές που τόσο πολύ λείπουν από τα ελληνικά γήπεδα κάθε Κυριακή.

To10.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Γιάννη Αναστασίου ο οποίος μας μίλησε για το μεγαλείο που εκτυλίχθηκε στο «δεύτερο σπίτι» του κ. Γκέραρντ και το πως ο ίδιος βίωσε τις άκρως συγκινητικές στιγμές.

Ο Ελληνας τεχνικός, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες αποχώρησε από τον πάγκο της Κόρτραϊκ, αναφέρθηκε με ιδιαίτερο σεβασμό για τον ξεχωριστό ο Ολλανδό, τον οποίο και χαρακτήρισε ως μοναδικό άνθρωπο και προπονητή. Παράλληλα μίλησε για όλα όσα πήρε από αυτόν όταν τον είχε προπονητή στον ΟΦΗ τη διετία 1996-98 και πλέον εφαρμόζει και ο ίδιος στις ομάδες που προπονεί.

Παράλληλα, τοποθετήθηκε σχετικά με το ελληνικό πρωτάθλημα, εξηγώντας γιατί κατά τη γνώμη του είναι πλέον πιο ελκυστικό στο φίλαθλο κοινό.

Αναλυτικά τα όσα μας είπε ο Γιάννης Αναστασίου:

Πώς ζήσατε αυτή τη μεγάλη βραδιά για τον Εγκε Γκέραρντ; Είδαμε τους παλιούς του παίκτες δακρυσμένους, είδαμε ένα ολόκληρο γήπεδο να τον αποθεώνει και τον ίδιο, παρά τα προβλήματα υγείας να το χαίρεται και να το ζει πραγματικά.
«Πραγματικά ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο και πολύ συγκινητικό. Φάνηκε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε αυτή η εκδήλωση. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια από όλους. Φιλάθλους αλλά και πρώτη παίκτες. Το βιώσαμε πολύ έντονα όλοι μας. Ηταν ιδιαίτερα όμορφο και ξεχωριστό. Ηταν κάτι που άξιζε να γίνει γι’ αυτόν τον άνθρωπο και ο ίδιος το περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία».

Είπατε κάτι ιδιαίτερο στον κύριο Γκέραρντ όταν τον χαιρετήσατε κατά τη διάρκεια της όμορφης βραδιάς. Κάτι που είχατε στην ψυχή σας και θέλατε να το πείτε τη δεδομένη ιδιαίτερη στιγμή;
«Δεν του είπα κάτι γιατί με όλον αυτόν τον κόσμο ήταν δύσκολο εκείνη τη στιγμή. Ολοι ήθελαν να τον χαιρετήσουν και να του μιλήσουν. Εγώ ωστόσο τον είχα δει το πρωί της ίδιας μέρας όταν βρέθηκα στο σπίτι του. Εκεί είχα την ευκαιρία να τον δω από κοντά και να του πω όσα ήθελα. Μιλήσανε σε πολύ όμορφο κλίμα και ήταν μια πολύ ωραία συνάντηση λίγες ώρες πριν τη γιορτή».

Υπήρξατε παίκτης του στον ΟΦΗ τη διετία 1996-98. Ποια είναι τα στοιχεία που τον έκαναν ξεχωριστό σε σχέση με άλλους προπονητές που είχατε στην καριέρα σας;
«Πράγματι τον είχα για δύο χρόνια όταν ήμουν στον ΟΦΗ. Ο κ. Γκέραρντ ήταν δάσκαλος. Ηξερε να προσεγγίζει τον παίκτη και πάντα μας τόνιζε να παίζουμε για την ομάδα και για το σύνολο. Και επίσης να επιβάλλει πειθαρχία στα αποδυτήρια, αλλά και στον τρόπο παιχνιδιού».

Ο κ. Γκέραρντ είναι από τους λίγους ανθρώπους στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που κατάφεραν να γίνουν καθολικά αποδεκτοί από το σύνολο των φιλάθλων και των οπαδών. Παρέμεινε σε μια ομάδα 15 ολόκληρα χρόνια (ΟΦΗ 1985-00), κάτι σπανιότατο ειδικά στην Ελλάδα. Υπήρξαν στοιχεία που ο Ολλανδός τεχνικός είχε σαν προπονητής και τα οποία κρατήσατε κι εφαρμόζετε κι εσείς τώρα;
«Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται συνεχώς και είναι λογικό να έχει αλλάξει από εκείνη την εποχή. Ωστόσο αυτό που μου άρεσε στον τρόπο παιχνιδιού που εφάρμοζε ο κ. Γκέραρντ είναι ομοιογενές και πειθαρχημένο ποδόσφαιρο. Τότε στην Ελλάδα υπήρχε η τάση προς την ιταλική σχολή. Δηλαδή δύναμη και άμυνα. Ο κ. Γκέραρντ έφερε μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία, αυτή του ολλανδικού μοντέλου. Κατ’ αρχάς προσαρμόστηκε γρήγορα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στη συνέχεια πέρασε τη δική του φιλοσοφία και νοοτροπία. Κατάφερε να περάσει τη νοοτροπία ο ένας να παίζει για τον άλλον Η ομάδα να είναι ομάδα με την πραγματική έννοια της λέξης και παράλληλα να παίζει δημιουργικά και με ωραίες συνεργασίες. Αυτή η προσέγγιση μου αρέσει και μένα για τις δικές μου ομάδες».

Τέλος θα θέλαμε να μας κάνετε ένα σχόλιο για το πώς βλέπετε το φετινό πρωτάθλημα στην Ελλάδα;
«Παρά το γεγονός ότι το επίπεδο είναι πιο χαμηλό σε σχέση με προηγούμενα έτη, θεωρώ ότι το πρωτάθλημα είναι πλέον εξαιρετικά ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι όλες οι παραδοσιακά μεγάλες ομάδες χάνουν βαθμούς συχνά-πυκνά. Δεν υπάρχει κάποια που ξεχωρίζει και πάει σταθερά με νίκες, όπως ο Ολυμπιακός τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι το πρωτάθλημα δεν είναι προβλέψιμο και πιστεύω ότι θα διατηρήσει την αγωνία των φιλάθλων ως το τέλος. Εύχομαι να παραμείνει έτσι ανταγωνιστικό ως το φινάλε».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ