Βασίλης Σαμπράκος: «Εξηγώντας το θαύμα»

Βασίλης Σαμπράκος: «Εξηγώντας το θαύμα»

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Σαμπράκου, διηγείται και αναλύει την πορεία και την ιστορία της ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004 και έφτασε να θεωρείται η κορυφαία ομάδα στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Βασίλης Σαμπράκος, που κάλυπτε το ρεπορτάζ της Εθνικής από το 1999 έως το 2004 και είχε ταξιδέψει στα γήπεδα της Πορτογαλίας, δημιουργεί ένα ποδοσφαιρικό βιβλίο για να διηγηθεί την ιστορία της μεγαλύτερης επιτυχίας του ελληνικού αθλητισμού και να αναλύσει, με την βοήθεια των πρωταγωνιστών, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό κατόρθωμα όλων των εποχών.

Το βιβλίο περιγράφει την κατάσταση της Εθνικής πριν από το 2001 και αναλύει ένα προς ένα τα βήματα που έκανε ο Οτο Ρεχάγκελ για να οικοδομήσει την κορυφαία ομάδα στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μέσα από τις διηγήσεις και τις αναλύσεις των πρωταγωνιστών ο αναγνώστης έχει μια μοναδική ευκαιρία να μάθει και να κατανοήσει πώς αναρριχήθηκε η Ελλάδα από την 66η στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Μια σπουδαία ιστορία – υπόδειγμα διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού εκτυλίσσεται, με τεκμηρίωση, μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, ο οποίος ανακαλύπτει την μέθοδο του Ρεχάγκελ στο team management και την διαδικασία για την δημιουργία του ομαδικού πνεύματος και την ισχυροποίηση των δεσμών ανάμεσα στα μέλη της ομάδας.

Οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής θυμούνται τους καθοριστικούς σταθμούς στην ονειρεμένη πορεία προς την 4η Ιουλίου 2004 και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου και διηγούνται ανέκδοτα περιστατικά. Ο Βασίλης Σαμπράκος φωτίζει, μέσα από την έρευνά του, τα σημαντικότερα παιχνίδια, συλλέγει τα σχόλια των αντιπάλων της Εθνικής και παίρνει αναλυτικές απαντήσεις από τους πρωταγωνιστές για να εξηγήσει πώς κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο Βασίλης Σαμπράκος συνάντησε τους:

Οτο Ρεχάγκελ

Γιάννη Τοπαλίδη, βοηθό προπονητή

Βασίλη Γκαγκάτση, πρώην πρόεδρο ΕΠΟ

Γιώργο Παπαλάνη, team manager της Εθνικής ομάδας την περίοδο 2001-2004

Θοδωρή Ζαγοράκη, Τραϊανό Δέλλα, Αγγελο Χαριστέα, Αντώνη Νικοπολίδη, Ντέμη Νικολαΐδη, Τάκη Φύσσα, Κώστα Κατσουράνη, Γιώργο Καραγκούνη, Μιχάλη Καψή, Στέλιο Βενετίδη, Νίκο Νταμπίζα.

Ο Αθανάσιος Τερζής, καθηγητής ποδοσφαίρου, συγγραφέας 12 βιβλίων ανάλυσης ποδοσφαίρου, επιχειρεί τεχνική ανάλυση με γραφική απεικόνιση για κάθε ένα από τα παιχνίδια της Ελλάδας στην Πορτογαλία αλλά και για τα σημαντικότερα παιχνίδια στον δρόμο για το Euro 2004 και μεταφέρει τα συμπεράσματά του σχετικά με την στρατηγική του Οτο Ρεχάγκελ και τον τρόπο που αυτή εφαρμόστηκε από τους ποδοσφαιριστές.

Μέσα από το βιβλίο παρουσιάζονται:

Οι εκθέσεις της Τεχνικής Επιτροπής της UEFA για το Euro 2004, που δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά, με την άδεια της UEFA.

Τα ευρήματα μιας πανεπιστημιακής έρευνας (University of Salford, University of Wales) που ανέλυσε τα αγωνιστικά δεδομένα που δημιούργησε η Ελλάδα και τα έβαλε σε σύγκριση με τα αγωνιστικά δεδομένα των υπολοίπων ομάδων προκειμένου να εξηγήσει επιστημονικά το θαύμα της ομάδας του Ρεχάγκελ και να φτάσει στο συμπέρασμα ότι η κατάκτηση του τροπαίου δεν ήταν γέννημα της τύχης.

Η μελέτη του καθηγητή Επιχειρηματικής Ψυχολογίας στο University College London και στο Columbia University και συνεργάτη του Harvard, Tomas Chamorro-Premuzic με τίτλο “Πώς να διαχειριστείς μια ομάδα που απαρτίζεται από “B players””, η οποία βασίζεται στη δουλειά του Οτο Ρεχάγκελ στην Εθνική Ελλάδας και δημοσιεύτηκε στο Business Review του Harvard.

Η ψυχολογική προσέγγιση του φαινομένου “η Ελλάδα στο Euro 2004” από την Ψυχίατρο Αναστασία Κόκκαλη, Msc, Ειδ. Ψυχίατρο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και την Νευρολόγο Βάσω Ζησιμοπούλου, Επιμελήτρια Νευρολογικής Κλινικής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ