Κλείσιμο
ΧΡΩΜΑ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΠΡΑΣΙΝΟ
ΜΑΥΡΟ
ΚΙΤΡΙΝΟ
ΜΠΛΕ
Con-Troll: Το σκουφί, το σκουφί επειγόντως...
NEWS:
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

To πολύ αλκοόλ επηρεάζει το σώμα. Και όχι μόνο…

Και το hangover δεν είναι η χειρότερη παρενέργεια.

To πολύ αλκοόλ επηρεάζει το σώμα. Και όχι μόνο… | to10.gr

Τώρα που μπήκαμε στη σεζόν των γιορτινών πάρτι, μια από τις υπερβολές που ετοιμάζεσαι να επιτρέψεις στον εαυτό σου είναι το λίγο (έως πολύ) περισσότερο αλκοόλ από το συνηθισμένο. Το ότι ο οργανισμός σου έχει με τα χρόνια προσαρμοστεί σε μια νορμάλ κατανάλωση αλκοόλ εβδομαδιαίως (θα διαβάσεις παρακάτω σε πόση ποσότητα μεταφράζεται αυτό το «νορμάλ»), συν το γεγονός ότι είσαι άντρας (επιστημονικά διαπιστωμένο:  ο αντρικός οργανισμός αντέχει περισσότερα ποτήρια από ό,τι ο γυναικείος), δεν σε αφήνει στο απυρόβλητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν στις επόμενες είκοσι μέρες που διαρκούν οι γιορτές καταναλώνεις βράδυ παρά βράδυ ποσότητα αλκοόλ ίση ή μεγαλύτερη από την μέση εβδομαδιαία «κανονικότητα», σε περιμένουν πολλές μεγαλύτερες ήττες για την υγεία (και τις προπονήσεις σου) από το μόνιμο hangover. Μερικές από αυτές:

1) Απότομη αύξηση βάρους και περιφέρειας κοιλιάς

2) Κάθετη πτώση του ρυθμού μεταβολισμού και κορύφωση της τοξικότητας των εσωτερικών οργάνων λόγω συμφόρησης στην λειτουργία του ήπατος

3) Ραγδαία επιδείνωση των ρυτίδων εξαιτίας της αφυδάτωσης

4) Καταστολή της παραγωγής τεστοστερόνης με κυριότερη συνέπεια την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας

5) Απώλεια μυϊκής μάζας, μείωση αερόβιας ικανότητας, καθυστέρηση ανάκαμψης των μυών μετά από τις προπονήσεις

6) Εγκεφαλική βλάβη, υψηλή αρτηριακή πίεση, παγκρεατική φλεγμονή

7) Κίνδυνος εθισμού, κατάθλιψη.

Όλα τα παραπάνω δεν θέλεις να σου συμβούν μπαίνοντας στη νέα χρονιά. Γι’ αυτό…

Τι πρέπει να έχεις κατά νου πριν καταναλώσεις περισσότερο αλκοόλ από το κανονικό

Η ασφαλέστερη κίνηση πρόληψης είναι να μεγιστοποιήσεις το χρόνο απορρόφησης του αλκοόλ από τον οργανισμό και να αμβλύνεις την τροφοδότηση με τοξίνες το συκώτι σου, καταναλώνοντας πιο πριν τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά.

Όταν πίνεις νηστικός, το στομάχι μαζί με το λεπτό έντερο θεωρούν θρεπτικό συστατικό μόνο το 20% της εισερχόμενης ποσότητας και το φιλτράρουν, ενώ το υπόλοιπο 80% αποθηκεύεται ως λίπος και τοξίνη, άμεσα. Αντιθέτως, πίνοντας αλκοόλ με ένα στομάχι γεμάτο τροφές που δημιουργούν ήπιο κορεσμό, απ’ τη μια ελαχιστοποιείται η ανάγκη για περισσότερο αλκοόλ και αφετέρου, τα όργανα πέψης φιλτράρουν και αποβάλλουν ταχύτερα πάνω από το 50% των τοξινών του αλκοόλ.

Η δεύτερη -και σοφότερη- κίνηση πρόληψης: Μείνε στο ίδιο αλκοολούχο ποτό και μην τα ανακατεύεις.

Η τρίτη; Μάθε ποιες είναι αντοχές σου.

Η φόρμουλα για να γνωρίζεις πόση ποσότητα αλκοόλ είναι πολλή για σένα

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση του αλκοόλ και τον Αλκοολισμού (National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism), το όριο ασφαλούς κατανάλωσης για έναν άντρα είναι τα τρία ποτά «απλής μεζούρας» την ημέρα  (30 γραμμάρια αλκοόλ /20 για τις γυναίκες), αρκεί η συνολική ποσότητα των ποτών που καταναλώνει μέσα σε μια εβδομάδα να μην ξεπερνά συνολικά τα δεκατρία.

Ο λόγος που οι επιστήμονες επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των συγκεκριμένων ορίων έχει να κάνει με το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά η πιθανότητα δημιουργίας εξάρτησης από το αλκοόλ – έχει αποδειχτεί ότι μόλις το 2% των ανθρώπων που καταναλώνουν οινόπνευμα εντός των συγκεκριμένων ποσοτικών ορίων καταλήγουν αλκοολικοί.

To πολύ αλκοόλ επηρεάζει τόσο το σώμα όσο και τις προπονήσεις σου

Η ασφαλής ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ για τους άντρες είναι τα 30 γραμμάρια / 3 ποτά (20 / 2 για τις γυναίκες)

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, ακολούθησε αυτό το -επιστημονικό- σκεπτικό: όταν το μυαλό μπορεί να αντιληφθεί ότι το σώμα δεν αντέχει μεγαλύτερες δόσεις αλκοόλ, όλες οι λειτουργίες βαίνουν καλώς. Αν όμως ο εγκέφαλος υπερβεί το όριο για κάποιο χρονικό διάστημα, το σώμα θα αντιδράσει ανάλογα.

Latest News

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από