Επίδομα γέννας: Αρχίζουν οι αιτήσεις για τα 2.000 ευρώ – Ποιοι οι δικαιούχοι

Επίδομα γέννας: Αρχίζουν οι αιτήσεις για τα 2.000 ευρώ – Ποιοι οι δικαιούχοι

Στην πενταετία 2020-2024 θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό 400.000 οικογένειες.

Το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται από την Πρωτοχρονιά του 2020, το οποίο θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη σε δημόσιο και τράπεζες. Συγκεκριμένα, για το επίδομα γέννας σε σχέση με όσα παιδιά γεννηθούν από 1/1/2020 και εφεξής, οι γονείς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, μετά την αποδοχή της οποίας, το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Οι αιτήσεις αρχίζουν εντός Ιανουαρίου και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά:

  • στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή
  • στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το επίδομα γέννησης.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα
Δικαιούχος του επιδόματος είναι η διαμένουσα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα μητέρα του παιδιού. Για την καταβολή του επιδόματος, ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ για μόνη μητέρα χωρίς άλλα ανήλικα παιδιά ή έως 70.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά και κλιμακώνονται ανάλογα με το πλήθος των ανήλικων παιδιών που προϋπάρχουν στην οικογένεια.

Ως εξαρτώμενα παιδιά νοούνται τα τέκνα που είναι άγαμα και δεν έχουν κλείσει τα 18 κατά την ημερομηνία γέννησης του παιδιού για το οποίο ζητείται το επίδομα. Η ανηλικότητα του προϋπάρχοντος παιδιού δεν ελέγχεται με την ακριβή ημερομηνία γέννησης αλλά ανήλικο θεωρείται το παιδί εφόσον δεν έχει παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου του έτους, εντός του οποίου συμπληρώνει τα 18 έτη της ηλικίας του. Προσοχή, το παιδί που γεννιέται και για το οποίο ζητείται η επιδότηση συνυπολογίζεται ως «εξαρτώμενο τέκνο» στο εισοδηματικό όριο της οικογένειας.

Η πρόβλεψη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που συνοδεύει το νέο επίδομα είναι ότι στην πενταετία 2020-2024 θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό 400.000 οικογένειες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ