Ο δικηγόρος του Σαββίδη τώρα και δικηγόρος του κατηγορούμενου για τη δολοφόνια του οπαδού

Ο δικηγόρος του Σαββίδη τώρα και δικηγόρος του κατηγορούμενου για τη δολοφόνια του οπαδού

Την ίδια στιγμή το πρωτάθλημα δεν έχει διακοπεί και σιωπούν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υφυπουργείο Αθλητισμού, το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είναι Σεπτέμβριος του 2018 και στη Θεσσαλονίκη μάλλον περισσότερο σιωπηλά από ότι θα έπρεπε στην περίσταση διεξάγεται η προγραμματισμένη δίκη με κατηγορούμενο τον Ιβάν Σαββίδη για την εισβολή με όπλο στο γήπεδο της Τούμπας, τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς. Την εισβολή του στον αγωνιστικό χώρο με το όπλο στη ζώνη που έγινε η αιτία της διακοπής του μεγάλου ντέρμπι του πρωταθλήματος ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ.

Στην δικαστική αίθουσα αναζητούνται απαντήσεις. Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ όμως απουσιάζει και ο δικηγόρος του ζητά και πετυχαίνει αναβολή της υπόθεσης για λογαριασμό του εντολέα του.

Ο έγκριτος νομικός που εκπροσωπεί τον «κουμπουροφόρο» Ιβάν Σαββίδη, λέγεται Δημήτρης Τσάκος. Επιφανής στη συμπρωτεύουσα. Και με βάση το πλούσιο βιογραφικό του: κάτι σαν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη υπόθεση. Αναμενόμενο. Διότι ασφαλώς και ο Ιβάν Σαββίδης δεν θα μπορούσε παρά να έχει την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στη δικαστική προέκταση μιας σοκαριστικής ιστορίας που εξευτέλισε σε παγκόσμια κλίμακα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μέχρι προχθές η Gazzetta dello Sport έγραφε πάλι για το θέμα αυτό, με αφορμή πως ΠΑΟΚ και ΑΕΚ συναντώνται και πάλι στη Τούμπα αυτή την Κυριακή.

Ενάμιση χρόνο μετά, και συγκεκριμένα, την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020, στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης επικρατεί και πάλι αναβρασμός. Εμφανίζονται εκεί οι δύο οπαδοί του ΠΑΟΚ που φέρεται να έστησαν ενέδρα, να ξυλοκόπησαν και τελικά –εμμέσως- να οδήγησαν στον θάνατο την περασμένη Κυριακή τον 28χρονο Βούλγαρο οπαδό του Άρη. Οι πρωταγωνιστές μιας μακάβριας υπόθεσης που σόκαρε το πανελλήνιο για την αγριότητα της. Ο αδικοχαμένος είχε έρθει με φίλους του στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει το ποδοσφαιρικό ντέρμπι της πόλης. Υποστήριζε τον Άρη. Λίγο πριν το ραντεβού με τη μοίρα του, έπινε αμέριμνος τον καφέ του.

Η διαδικασία στα δικαστήρια δεν κρατά πολύ. Ο ένας εκ των δύο κατηγορούμενων προφυλακίζεται. Ο άλλος μένει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η υπόθεση μόλις άνοιξε. Στη συμπρωτεύουσα όμως ήδη συζητούν ένα γεγονός που έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη εντύπωση. Διότι δικηγόρος του κατηγορούμενου νεαρού χούλιγκαν που προφυλακίστηκε είναι ο… Δημήτρης Τσάκος. Θυμάστε το όνομα; Ναι, ο δικηγόρος του Ιβάν Σαββίδη, του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ.

Δηλαδή ο φερόμενος ως υπαίτιος για την απώλεια της ζωής του Βούλγαρου, ο χούλιγκαν που έδειρε και πέταξε στο δρόμο τον άτυχο 28χρονο, με αποτέλεσμα να τον πατήσει αυτοκίνητο, έχει για δικηγόρο υπεράσπισης τον ίδιο που στάθηκε πριν από ενάμιση χρόνο στο πλευρό του Ιβάν Σαββίδη.

Και όπως καταλαβαίνει ο καθένας; Τέτοιες… συμπτώσεις είναι πράγματι σατανικές. Δεν είναι και η Νέα Υόρκη η Θεσσαλονίκη, αλλά ίδιο δικηγόρο ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ και ο οπαδός της ΠΑΕ δεν το λες ακριβώς και το πιο συνηθισμένο. Πολλώ δε μάλλον αν συνυπολογίσει κανείς και το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας υπεράσπισης. Κάποιοι βεβαίως διατηρούν τη δική τους οπτική γωνία. Συνεκτιμούν την φιλευσπλαχνία του Ιβάν Σαββίδη, που πιθανώς «παραχώρησε» τον ακριβοπληρωμένο δικηγόρο του για την εκπροσώπηση του χούλιγκαν. Θα μπορούσε άραγε να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Άγνωστο. Στη Θεσσαλονίκη πάντως, και ειδικά στο ευρύτερο περιβάλλον του ΠΑΟΚ προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να πάρουν όλες τις δυνατές αποστάσεις. Για να το πούμε στην καθομιλουμένη: Να βγάλουν από πάνω τους κάθε τι που τρόπον τινά τους εμπλέκει καθώς ο προφυλακισμένος είναι δηλωμένος οπαδός της ομάδας. Η επιχειρηματολογία τους δίνει την αίσθηση πως θέλουν να κάνουν λόγο για κάποιο «μεμονωμένο περιστατικό», παρότι τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη τέτοια περιστατικά οπαδικής βίας (που ευτυχώς δεν οδήγησαν σε άλλους θανάτους) εμφανίζονται με αξιοπρόσεκτη συχνότητα .

Αλήθεια όμως: Τώρα που ο δικηγόρος του Ιβάν Σαββίδη εκπροσωπεί τον φερόμενο ως δολοφόνο τι θα έχουν να πουν; Δεν πρόκειται σίγουρα για μια εξέλιξη που θα προσθέσουν στα επιχειρήματα τους.

Και μιας και εδώ το θέμα δεν είναι επικοινωνιακό αλλά βαθιά κοινωνικό; Ας αφήσουμε τον ΠΑΟΚ στην άκρη.Η επίσημη πολιτεία που βρίσκεται. Ένας νέος άνθρωπος που ήρθε από τη χώρα του για να δει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη δολοφονείται, έπειτα από ενέδρα χούλιγκαν. Που είναι τα αρμόδια υπουργεία να επιληφθούν του θέματος; Ποια η παρέμβαση τους. Και σε τελική ανάλυση; Γιατί δεν διακόπηκε το πρωτάθλημα; Χάθηκε μια ζωή, πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση αθλητικής βίας και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός;

Ο Σταύρος Κοντονής είχε διακόψει το πρωτάθλημα τέσσερις φορές. Οι δύο ήταν έπειτα από επεισόδια (στα ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός). Οι άλλες δύο ήταν για τον καταρτισμό πινάκων της διαιτησίας (!) και για τον εμπρησμό στην εξοχική οικεία του αρχιδιαιτητή Γιώργου Μπίκα. Συγκρίνονται όλα τα παραπάνω με έναν θάνατο;

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τι κάνει; Η Αστυνομία θα δράσει αφού πρώτα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα;

Το υφυπουργείο Αθλητισμού γιατί σιωπά; Δεν έπρεπε να έχει παρέμβει; Ενας νεκρός, θύμα οπαδικής βίας και σύμφωνα με τις καταγγελίες, θύμα χούλιγκαν του ΠΑΟΚ, και δεν ασχολείται κανείς;

Δεν μπορεί να είναι ανοησία, ούτε αδιαφορία. Όλα δείχνουν ότι επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης. Να την γλιτώσουν οι ηθικοί αυτουργοί. Αυτοί δηλαδή που δίνουν εντολές σε οπαδούς να επιτίθενται οπαδούς άλλων ομάδων και να τους σκοτώνουν.

Σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις συνταράχθηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην περίπτωση της δολοφονίας φιλάθλου του ΠΑΟ στην Παιανία σταμάτησαν αμέσως το πρωτάθλημα.

Ενώ αντίστοιχη δολοφονία οπαδού του ΠΑΟΚ, του άτυχου Νάσου 24 ετών, είχε προκαλέσει (και σωστά) κινητοποίηση των πάντων. Και τότε ο νεαρός έτρεχε να γλιτώσει από κουκουλοφόρους και παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.

Ο ΠΑΟΚ είχε επιστρατεύσει μια τεράστια νομική ομάδα για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε η ενοχή του ενός εκ των έξι κατηγορούμενων που είχε συλληφθεί.

Τώρα, λοιπόν, ο δικηγόρος του Ιβάν Σαββίδη βρίσκεται στο άλλο στρατόπεδο, αυτό του φερόμενου ως δολοφόνου;

Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για να μένει έτσι. Κινδυνεύουν κι άλλες ζωές εξαιτίας της αβελτηρίας του ελληνικού κράτους, των αρμόδιων δικαστικών, αστυνομικών και αθλητικών αρχών.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, η οπαδική βία θα οδηγήσει σε νέες απώλειες ζωών. Εκτός κι αν για την Πολιτεία ο θάνατος ενός Βούλγαρου έχει μικρότερη αξία από το θάνατο ενός Ελληνα οπαδού.

Η ουσία είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο σκάνδαλο και μάλιστα διπλό. Από τη μια ο ΠΑΟΚ πάει να καλύψει τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του 28χρονου.

Κι από την άλλη οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν το πρωτάθλημα σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Και θα έρθουν αφού υπάρξουν νέα θύματα να το παίξουν τιμητές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ