Σύνοδος Κορυφής: «Κατσάδα» από την Λαγκάρντ στους ηγέτες

Σύνοδος Κορυφής: «Κατσάδα» από την Λαγκάρντ στους ηγέτες

Κάνατε πολύ λίγα, πολύ αργά, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ στους ηγέτες - Στο τραπέζι η πρόταση των €2 τρισ. της Επιτροπής

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 πμ ώρα Ελλάδας η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ με θέμα την ευρωπαϊκή απάντηση στο σοκ ύφεσης που προκαλεί ο κορωνοϊός στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ λίγο μετά τις 19:30 φαίνεται πως ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος τοποθετήσεων. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία μερίδα Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν εκ νέου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την τοποθέτησή της, φέρεται να είπε με αυστηρό τόνο στους ηγέτες «έχετε κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά», ενώ τους προειδοποίησε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί ως και κατά 15% φέτος λόγω της ύφεσης που προκαλούν τα lockdown για τον κορωνοϊό.

Δέσμευση Μέρκελ – «Κόκκινη γραμμή» Μακρόν, Σάντσεθ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι είναι έτοιμη να στηρίξει ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει το σχέδιο διάσωσης των 540 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο καταρτίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup, πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ επέμειναν ότι οποιαδήποτε βοήθεια θα πρέπει να έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων, τα οποία θα ενίσχυαν απλώς στο χρέος των κρατών μελών. Σύμφωνα με αξιωματούχους ο Σάντσεθ είπε ότι οι επιχορηγήσεις θα αποφύγουν την υπερβολική επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον ιό και θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η Κομισιόν θα πρέπει να στοχεύει στην έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και να δίνει επιχορηγήσεις το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «πολιτική έκτακτη ανάγκη»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του μέσω twitter, σημείωνε την ανάγκη να προστατευτούν πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΕ είναι τόσο δυνατή όσο και το πιο αδύναμο μέλος της.

«Το σχέδιο του Eurogroup, ως απάντηση στον COVID19 θα συζητηθεί σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής. Τα δίχτυα προστασίας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις εταιρείες μας ανεξάρτητα από την εθνικότητα. Είμαστε τόσο δυνατοί όσο το πιο αδύναμο μέλος μας» σημείωσε.

Ποιοι συμμετέχουν στην τηλεδιάσκεψη

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν εκτός από τους ηγέτες των 27, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λέϊεν, η οποία θα παρουσιάσει την μέχρι στιγμής πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία ανακοίνωσε το βράδυ νέα δέσμη μέτρων για την προστασία των χωρών από τις υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, και τον εκπρόσωπο της ΕΕ για τις διεθνείς σχέσεις Γιοζεπ Μπορέλ.

Παρών στο ξεκίνημα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος αποχώρησε μετά την τοποθέτησή του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ