Κόκκινα δάνεια: Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας για 3 μήνες – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Κόκκινα δάνεια: Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας για 3 μήνες – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Παρατείνεται η προστασία των δανειοληπτών για άλλους 3 μήνες - σχεδιάζεται να καλύψει και άλλους με επιδότηση υπό όρους των κόκκινων δανείων - Επιδότηση τόκων και σε επιχειρηματικά δάνεια.

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά και των εργαζομένων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε «Απαιτητικό και δύσκολο στοίχημα η επανεκκίνηση της οικονομίας»

Παρατείνεται η προστασία για 3 μήνες έως τέλος Ιουλίου 2020

Νέο σύστημα επιδότησης δανειοληπτών, είναι το νέο μέτρο που περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την δεύτερη φάση αντιμετώπισης του κορονοϊού, από τον Μάιο έως και το τέλος του χρόνου.

Ο νέος νόμος, όχι μόνο παρατείνει την προστασία των δανειοληπτών για άλλους 3 μήνες, αλλά σχεδιάζεται να δώσει «ανάσα» σε περισσότερους δανειολήπτες.

Δηλαδή όχι μόνον όσους είχαν κόκκινα δάνεια έως 31/12/2018, εκ των οποίων μέχρι τέλος Μαρτίου μόλις 3.000 είχαν υποβάλει αιτήσεις αλλά το νέο σχέδιο θα επιδοτεί σημαντικό μέρος για το σύνολο των κόκκινων δανείων παλαιά και νέα (προ ή μετά το 2018) ακόμα και όσα δημιουργηθούν μέσα στο 2020 και προέκυψαν ή θα προκύψουν λόγω της πανδημίας.

Την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, ρυθμίστηκαν διμερώς, με τράπεζες και διαχειριστές δανείων, συνολικά, περίπου 210.000 δάνεια.

«Η κουλτούρα πληρωμών πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο θα τεθούν και δικλείδες ασφαλείας για να αποκλειστούν οι συστηματικοί κακοπληρωτές.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους δεν έχουν ενταχθεί ως τώρα» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, πριν ισχύσει το νέο πλαίσιο. Οι δυνητικοί δικαιούχοι υπολογίζονται σε 90.000 δικαιούχοι και όχι μόλις 3.000 που έκαναν αιτήσεις. Εκτός από την παράταση, με το νέο σύστημα ενισχύονται οι συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί, το σύνολο πριν και μετά το 2018, ενώ περιορίζεται ο κίνδυνος νέας γενιάς κόκκινων δανείων καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες, αλλά για πρώτη φορά και οι καθόλα συνεπείς ως τώρα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, οι δυνητικοί δικαιούχοι αδυνατούν να υλοποιήσουν τις διαδικασίες υποβολής αίτησης, καθώς και τη νέα οικονομική πραγματικότητα, η Κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην δρομολογούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διάταξη για την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου, μέχρι τέλος Ιουλίου.

Ώστε να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία αξιοποίησής του σε όσους το επιθυμούν» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Θα υλοποιηθεί νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών

Πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών το νέο πρόγραμμα θα «καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.Καλύπτει όμως και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία» είπε.

Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Το Κράτος, με συγκεκριμένες και διορατικές πρωτοβουλίες, αναλαμβάνει, για ένα χρονικό διάστημα, ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Με το νέο πρόγραμμα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:

  •  Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.
  •  Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
  •  Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.
  • Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
  • Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.
  •  Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
  • Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ