Η Ασία δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη

Η Ασία δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη

Το παράδειγμα της Ταϊβάν αποτελεί μονόδρομο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Στην αρχή τα παιχνίδια γινόντουσαν κεκλεισμένων των θυρών, στη συνέχεια παρουσία 200 ατόμων και από την Παρασκευή θα επιτρέπονται 2000 οπαδοί στις κερκίδες.

Ο αθλητισμός δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Ο κορωνοϊός και η ραγδαία εξάπλωσή του σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου έβαλε στον «πάγο» όλες τις αθλητικές διοργανώσεις για περισσότερους από δύο μήνες. Δύο μήνες απραξίας και αβεβαιότητας, που προκάλεσαν τεράστια οικονομική ζημιά στους συλλόγους.

Μετά το lockdown και την μερική «αναχαίτιση» της πανδημίας, ο αθλητικός κόσμος προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε διαδικασία επανεκκίνησης και μία-μία οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών ανάβουν το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των εγχώριων διοργανώσεων. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί το επόμενο διάστημα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού στόχος της UEFA και της FIFA είναι η ολοκλήρωση των Champions League και Europa League. Οσοι αγαπούν τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο θέλουν να δουν την μπάλα να κυλάει στον αγωνιστικό χώρο. Τις διοργανώσεις να αρχίζουν και πάλι και τις ομάδες να μάχονται για τρόπαια και διακρίσεις. Μακριά από παύλες.

Οι καταστάσεις που βιώνουν οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές είναι πρωτόγνωρες. Δύο μήνες δεν μπορούσαν να προπονηθούν. Δεν μπορούσαν να δουλέψουν, παρά μόνο ατομικά και στα σπίτια τους. Πλέον, βρίσκονται κοντά στην επιστροφή, αλλά τίποτα δεν θα είναι ίδιο, αφού οι κερκίδες θα είναι άδειες. Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των φετινών διοργανώσεων. Η επόμενη σεζόν, όμως, ίσως να είναι διαφορετική.

Ηδη στην Ασία, όπου βρίσκονται πιο μπροστά από εμάς αφού ο ιός ξεκίνησε από εκεί τον περασμένο Δεκέμβριο και στην Ευρώπη ήρθε τον Φεβρουάριο, δείχνουν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και την διεξαγωγή αγώνων με κόσμο στις κερκίδες. Δείχνουν πως πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη. Ηδη από την Παρασκευή (15/5) θα επιτραπεί στην Ταϊβάν η προσέλευση 2.000 φιλάθλων σε κάθε παιχνίδι. Αρχικά, επιτρεπόντουσαν 200 οπαδοί, στη συνέχεια 1.000 και πλέον θα επιτρέπονται 2000. Μέσα σε διάστημα 15 ημερών τα δεδομένα άλλαξαν άρδην και από 200 φτάσαμε στους 2000. Τα υγειονομικά πρωτόκολλο των ασιατικών χωρών στον αθλητισμό θα τα ακολουθήσει και η Ευρώπη.

Η φετινή σεζόν μπορεί να ολοκληρωθεί με τους αγώνες να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, αλλά η επόμενη ίσως είναι διαφορετική. Τα πάντα όμως πρέπει να γίνονται τηρώντας τα αυστηρά πρωτόκολλα και με γνώμονα το καλό της δημόσιας υγείας. Με προφυλάξεις, τηρώντας τις αποστάσεις, αλλά και όλες τις οδηγίες των αρμόδιων φορεών. Το παράδειγμα της Ασίας όμως είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί και στην Ευρώπη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ