Τουρισμός: Ανοίγουν τα σύνορα χωρίς καραντίνα και μάσκα – Ο Θεός να βάλει το χέρι του

Τουρισμός: Ανοίγουν τα σύνορα χωρίς καραντίνα και μάσκα – Ο Θεός να βάλει το χέρι του

Τουρισμός: Τελικά αποφασίστηκε το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας για χάρη της ανάκαμψης του τουρισμού - Ανοίγουν όλα κι ο θεός να βάλει το χέρι του να μην έχουμε ευτράπελα και ανεξέλεγκτες καταστάσεις - Χωρίς καραντίνα και μάσκα η έλευση τουριστών - Όλα στον αέρα - Κανένα σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενων κρουσμάτων από τις επισκέψεις τουριστών

Μπήκε λοιπόν στην ίδια ζυγαριά η ανθρώπινη ζωή με το κόστος της χασούρας και αποφασίστηκε να ανοίξουν όλα χωρίς τέστ, προκειμένου να μαζευτούν περισσότερα χρήματα. Ούτε μάσκες, ούτε καραντίνα. Κόντρα στις αυστηρές προειδοποιήσεις των επιστημόνων η Ελλάδα ρισκάρει να ανοίξει τον εξωτερικό τουρισμό εναποθέτοντας τις ελπίδες στην… τύχη ή καλύτερα στον Θεό.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό προβλέπει τις εξής κύριες φάσεις:

– Από τη Δευτέρα 25 Μαϊου ξεκινά το Yachting.

– Την Παρασκευή 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης (camping).

– Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το Α’ στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από 20 χώρες. Η πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή το στάδιο Β’ για τις αφίξεις από το εξωτερικό, έχει προβλεφθεί (εκτός κάποιων εξαιρέσεων) την 1η Ιουλίου. Η άρση των όποιων εξαιρέσεων θα γίνει από τις 15 Ιουλίου.

Οπωσδήποτε το υγειονομικό ρίσκο είναι τεράστιο παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι έρχεται και δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Πολύ πιθανό χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το ενδεχόμενο έως το τέλος του 2020 να «χτυπήσει» τον πλανήτη ένα δεύτερο κύμα της νόσου Covid-19.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ αλλά και η διευθύντρια του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Αντρέα Άμον, συμφωνούν ότι είναι πολύ πιθανό ένα δεύτερο επιδημικό κύμα της νόσου Covid-19 φέτος το φθινόπωρο και χειμώνα, όπως αναφέρουν σε συνεντεύξεις τους στις βρετανικές εφημερίδες «Financial Times» και «Guardian», αντίστοιχα.

Δείτε αναλυτικά:

Διευθυντές Κέντρων πρόληψης ΗΠΑ και Ευρώπης: Έρχεται νέο κύμα πανδημίας και πιθανό lockdown

Όπως έχουμε επισημάνει αν εμφανιστούν κρούσματα από εισαγόμενο τουρισμό, ο κρατικός μηχανισμός θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, αφού είναι αδύνατον να ελεγχθούν όλοι οι τουριστική προορισμοί και τα νησιά, στα οποία είναι γνωστό ότι οι δομές της πρωτοβάθμιας υγείας δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν ούτε καν τους μονίμους κατοίκους.

Έχουμε επισημάνει ότι τα δήθεν υγειονομικά διαβατήρια είναι ουτοπία, κάτι που υποστηρίζουν οι περισσότεροι σοβαροί επιστήμονες.

O μεγάλος πονοκέφαλος είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει διασπορά του κορονοϊού από τους επισκέπτες της χώρας δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το αντίθετο.
Θα είναι εφιαλτικό να ανοίξουμε την πίσω πόρτα στον ιό.

Άραγε αξίζει να μπούμε σε τέτοιου είδους περιπέτειες;

Το όποιο πισωγύρισμα θα είναι μη διαχειρίσιμο και θα πάρει διαστάσεις τραγωδίας.
Χωρίς ανοσία πληθυσμού, χωρίς φάρμακα ίασης, χωρίς εμβόλιο, ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε τα σύνορα και η ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης είναι πολύ βαριά.
Η Ελλάδα – μέχρι σήμερα – διατηρεί το πλεονέκτημα της ασφαλούς υγειονομικής χώρας στη Μεσόγειο, στοιχείο ιδιαίτερα θετικό, και αυτό πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία.

Πρακτικά ο έλεγχος των τουριστών στα αεροδρόμια είναι ουτοπία και παραπλάνηση, αφού είναι γνωστό ότι πολλά άτομα εμφανίζουν τα συμπτώματα αρκετές ημέρες μετά.

Η οικονομική ζημία από ένα εφιαλτικό σενάριο νέων κυμάτων της πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού, θα είναι ανυπολόγιστη, αφού θα πρέπει η πολιτική προστασία να λαμβάνει κατά περίπτωση και κατά περιοχή 14ήμερα καραντίνας και να φορτώνει τα νοσοκομεία και τις ξενοδοχειακές μονάδες με ορδές τουριστών μόνο στην υποψία ότι μπορεί να είναι φορείς του ιού.

Σε ένα τέτοιο σενάριο που δεν είναι διόλου απίθανο, το κόστος νοσηλείας και θεραπείας για το ελληνικό δημόσιο θα είναι δυσθεώρητο και προφανώς θα καπελώσει κάθε προσπάθεια ανοίγματος του ΑΕΠ από τον τουρισμό.

Πρόεδρος Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου: Αυξάνεται ο κίνδυνος 2ου «κύματος» λόγω ταξιδιών
Για τις συνέπειες από ένα γρήγορο άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων για τουρισμό, προειδοποιεί ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA).

«Θα συμβούλευα τις κυβερνήσεις να κρατήσουν κλειστά τα σύνορα, και μάλιστα προς τις δύο κατευθύνσεις» τόνισε μιλώντας σε έντυπα του εκδοτικού ομίλου Funcke.

«Από υγειονομικής πλευράς θα ήταν καλύτερο οι άνθρωποι να μείνουν στους τόπους κατοικίας τους».

Όσον αφορά στη σχεδιαζόμενη προοπτική άρσης της ταξιδιωτικής προειδοποίησης από πλευράς του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για ταξίδια προς τον ευρωπαϊκό χώρο, ο Γερμανός γιατρός εξέφρασε ενδοιασμούς, μήπως οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο αγώνα δρόμου.

«Τα νέα μέτρα χαλάρωσης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες μου προκαλούν μεγάλη ανησυχία, διότι θα ζήσουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης για το ποια (χώρα) ανοίγει περισσότερο και πιο γρήγορα. Με τα ταξίδια ανεβαίνει το ρίσκο ενός δεύτερου κύματος επιδημίας, το οποίο θα είναι πιο σκληρό από το πρώτο γιατί δεν θα είμαστε τόσο προσεκτικοί όσο την πρώτη φορά».

Ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι θεωρεί επικίνδυνη και τη «νέα ελευθερία για ταξίδια» προς τη Γερμανία.

«Εάν ξεκινήσουν και πάλι τουρίστες να έρχονται στη χώρα, θα αυξηθεί ο κίνδυνος μολύνσεων. Το άνοιγμα των συνόρων έγινε πριν την ώρα του, η κυβέρνηση δρα αποκλειστικά με γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντα και υποτιμά το υγειονομικό ρίσκο. Δεν είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ