Πρώην αντιδήμαρχος Φερών: Τι πραγματικά συμβαίνει στον Έβρο

Πρώην αντιδήμαρχος Φερών: Τι πραγματικά συμβαίνει στον Έβρο

Fake news χαρακτηρίζει τους χάρτες, που δημοσίευσαν τα ξένα ειδησεογραφικά Μέσα και οι οποίοι απεικονίζουν την υποτιθέμενη περιοχή στην οποία «εισέβαλαν και «κατασκήνωσαν» οι Τούρκοι, ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών και Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Νίκος Γκότσης.

Ως αναληθή χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι στη θέση Μελισσοκομείο, έχουν κατασκηνώσει τις τελευταίες ημέρες άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, ο κ. Γκότσης. Όπως λέει χαρακτηριστικά, οι εν λόγω χάρτες που δημοσιεύτηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τονίζει, μάλιστα, στο Newsbomb.gr ότι στην επίμαχη περιοχή, όπως και σε όλο τον Έβρο, υπάρχει από την τουρκική πλευρά η συνήθης κινητικότητα μετά τα επεισόδια του Μαρτίου.

88217492_10216733082100554_1596138442809409536_o.jpg
Ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών και Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Νίκος Γκότσης.

«Στην τουρκική πλευρά υπάρχουν στη μεθόριο Τουρικική στρατωφυλακή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει αυξηθεί η παρουσία της, βρίσκεται εκεί από τον Μάρτιο, όταν δημιουργήθηκε η ένταση και τα επεισόδια», αναφέρει και τονίζει παράλληλα ότι οι ελληνικές δυνάμεις στο Δέλτα του Έβρου είναι σε επιφυλακή.

Ο επίμαχος χάρτης της Sun

Πώς δημιουργήθηκε το ζήτημα

Πώς προέκυψε όμως το θέμα και γιατί οι Τούρκοι αμφισβητούν τα σύνορα;

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου καθορίσθηκαν με την Συνθήκη της Λωζάνης, όπου αναφέρονται ξεκάθαρα με συντεταγμένες η οριοθέτηση τους.

Το 1955 έγινε η ευθυγράμμιση του ποταμού στο νότιο τμήμα του από την περιοχή των Φερών μέχρι το Δέλτα του ποταμού. Δημιουργήθηκε έτσι μια ευθύγραμμη κοίτη και καταργήθηκαν οι «μαίανδροι» της παλιάς κοίτης. Αυτά τα ζικ-ζακ δηλαδή που υπάρχουν και στην περιοχή για την οποία έγινε το θέμα.

Τα σύνορα όμως δεν άλλαξαν. Έτσι δημιουργήθηκαν εδάφη που βρίσκονταν εκατέρωθεν της νέας κοίτης και αποκόπηκαν από το έδαφος της χώρας προέλευσης. Δηλαδή ελληνικά που πλέον είναι από την τουρκική όχθη και τουρκικά από την ελληνική.

Ο κ. Νίκος Γκότσης που γνωρίζει την περιοχή καλύτερα και από την παλάμη του χεριού του, αναφέρει στο Newsbomb.gr «τέτοιες εκτάσεις γης είναι το λεγόμενο Πέταλο στον Πέπλο, έκτασης περίπου 8.000 στρεμμάτων, το Μελισσοκομείο στις Φέρες, το κτήμα Μόραλη περίπου 150 στρέμματα, στο οποίο οι αγρότες σπέρνουν τα ρύζια τους στην άλλη πλευρά, πιο νότια ένα κομμάτι τουρκικής γης στην Μαυράκανθο, περίπου 360 στρεμμάτων και το Αινήσιο Δέλτα έκτασης περίπου 8.000 στρεμμάτων».

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι η ευθυγράμμισή δεν μετέβαλε τα σύνορα, απλώς κατέστησε ανενεργές τις παλιές κοίτες, εξαιτίας των εμφράξεων που έγιναν στα σημεία που αντάμωνε το ποτάμι την ευθυγράμμιση.

«Η ελληνοτουρκική μεθοριακή γραμμή καθορίστηκε και περιεγράφηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης στις 24 Ιουλίου 1923 και τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν συμφωνήσει και υπογράψει την οριοθέτηση με τα πρωτόκολλα της Επιτροπής Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων στις 23 Νοεμβρίου 1926. Την υπέγραψαν ο Ολλανδός Συνταγματάρχης Μπάκερ, ο Έλληνας Ταγματάρχης, Μινωτάκης, και ο Τούρκος Συνταγματάρχης, Χαϊλουράχ Μπέη», προσθέτει.

«Η διαχάραξη των γειτονικών συνόρων, διαχωρίζει τα σύνορα με συγκεκριμένα μήκη και πλάτη. Δηλαδή το ποτάμι και στην Κωνσταντινούπολη να φτάσει το σύνορο παραμένει εδώ, γιατί υπάρχει συγκεκριμένη γεωγραφία, συγκεκριμένες συντεταγμένες, οι οποίες έχουν υπογραφεί», τονίζει ο κ. Γκότσης.

«Απλά οι Τούρκοι παίζουν τα παιχνίδια τους, μόλις στεγνώσει το νερό, αμφισβητούν τα συγκεκριμένα εδάφη», προσθέτει.

Παρόμοιο περιστατικό το 2012

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα το 2012, όταν ο ίδιος ήταν αντιδήμαρχος, Τούρκοι πολίτες μπήκαν στην ελληνική πλευρά στην περιοχή του Πέπλου, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε δικά τους εδάφη.

«Μπήκαν για να κόψουν ξύλα σε ελληνικό έδαφος, πήγαμε μαζί με τον Ταξίαρχο στην περιοχή, βγάλαμε τους χάρτες του Μπάκερ και μέσα σε λίγη ώρα το θέμα έληξε», ανέφερε στο Newsbomb.gr.

Καταλήγοντας, ο κ. Γκότσης αναφέρει ότι ευελπιστεί ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα από τα αρμόδια υπουργεία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ