Ταμείο Ανάκαμψης: «Μπαζούκας» 750 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά… από το 2021

Ταμείο Ανάκαμψης: «Μπαζούκας» 750 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά… από το 2021

Ηχηρό μήνυμα στις αγορές με το πακέτο των 750 δισ. ευρώ - «Ενέσεις» 3% ετησίως για 4 χρόνια μετά τον κορωνοϊό - Τις παγίδες και τις κακοτοπιές προσέχει η Αθήνα

Με ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» α λα Ευρωπαϊκά (ή ένα τεράστιο ΕΣΠΑ για τον κορωνοϊό) ισοδυναμεί η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 32 δισ. θα αφορούν αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Ενενήντα ημέρες ζυμώσεων εντάσεων και αντιπαραθέσεων στα Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης χρειάστηκε η Ευρώπη για να φτάσει σε ένα πρόγραμμα που, όπως δείχνουν οι πρώτες δηλώσεις, έχει λάβει ήδη την κατ’αρχήν έγκριση από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Η απόφαση είναι σημαντική και προκάλεσε κύματα αισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές, αν και πρακτικά δεν φαίνεται πώς μπορεί να μπει σε εφαρμογή πριν το 2021.

Το σχέδιο «για την Επόμενη Γενιά» μοιάζει «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των χωρών με τα μεγαλύτερα χρέη, την βαθύτερη ύφεση και τη υψηλότερη ανεργία. Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα δηλαδή, με βάση τις επίσημες προβλέψεις. Αν το αρχικό πακέτο μισού δισ. (πρόταση Γαλλίας—Γερμανίας) φάνταζε φτωχό, ενώ το ευρωομόλογο 1 τρισ ευρώ μακρινό, το πακέτο των 750 δισ. από την Κομισιόν μοιάζει η ελπίδα για τις περισσότερες χώρες του Νότου, με βάση τις ίδιες τις εισηγήσεις.

pinakas-sxedio

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ