Κλείσιμο
ΧΡΩΜΑ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΠΡΑΣΙΝΟ
ΜΑΥΡΟ
ΚΙΤΡΙΝΟ
ΜΠΛΕ
Con-Troll: Η ΕΟΚ ζητά να μπει περισσότερος κόσμος στην Πάτρα για το ματς με τον Ολυμπιακό Β΄. Για το καλό του αθλήματος, βεβαίως βεβαίως...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Για αυτό προτιμάμε τα λυπητερά τραγούδια

Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Για αυτό προτιμάμε τα λυπητερά τραγούδια | to10.gr

Είναι ένα από τα ερωτήματα που βασανίζουν πολύ κόσμο. Αφού ο σκοπός μας είναι ευχαρίστηση, γιατί πρέπει να ακούμε λυπητερά τραγούδια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με μια γρήγορη ματιά θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας μαζόχες, ωστόσο η αλήθεια είναι άλλη και έχει σοβαρή εξήγηση.

Ιδού λοιπόν το γιατί προτιμούμε τον λυπηρό ήχο από τον χαρμόσυνο:

Φαίνεται ότι η βίωση λύπης μέσα από την τέχνη είναι μια ασφαλής συναισθηματική εμπειρία.

Η λυπητερή μουσική στην πραγματικότητα μπορεί να μας προκαλέσει ευχάριστα συναισθήματα υποστηρίζουν Ιάπωνες ερευνητές σε έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο ανοιχτής πρόσβασης περιοδικό Frontiers in Psychology.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκυο ζήτησαν από 44 εθελοντές – μουσικούς και μη – να ακούσουν δυο κομμάτια με λυπητερή μελωδία και ένα με χαρούμενο σκοπό. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια αξιολόγησαν τόσο την αίσθησή τους για το κομμάτι που άκουσαν όσο και τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η λυπητερή μουσική προκαλούσε αντικρουόμενα συναισθήματα κυρίως επειδή οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν το μελαγχολικό σκοπό ως πιο λυπημένο και λιγότερο ρομαντικό, χωρίς όμως οι ίδιοι να αισθάνονται πιο λυπημένοι και με λιγότερο ρομαντική διάθεση όταν τον άκουγαν.

Η εξήγηση που δίνουν οι ιάπωνες ερευνητές είναι ότι σε αντίθεση με τη στεναχώρια στην καθημερινή ζωή, η λύπη που βιώνουμε μέσω της τέχνης, όπως είναι ένα μουσικό κομμάτι, στην πραγματικότητα μας προκαλεί ευχαρίστηση ίσως επειδή πρόκειται για μια στεναχώρια που δεν αποτελεί μια αληθινή απειλή για την ασφάλειά μας.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα αρνητικά τους συναισθήματα στην καθημερινή τους ζωή.

Latest News

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από