To moneyball της Ντόρτμουντ εξασφαλίζει γεμάτα ταμεία (pics)

To moneyball της Ντόρτμουντ εξασφαλίζει γεμάτα ταμεία (pics)

Η Ντόρτμουντ τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε μια από τις καλύτερες επιχειρηματικές δυνάμεις του ποδοσφαίρου. To10.gr σας παρουσιάζει τις πέντε πιο επικερδείς πωλήσεις των Βεστφαλών,

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν αρκεί να είναι ένας σύλλογος καλός μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο, το οργανωτικό-διοικητικό κομμάτι διαδραματίζιε εξίσου σημαντικό ρόλο. Νευραλγικά μέρη αυτού του τομέα είναι το τμήμα σκάουτινγκ και το αναπτυξιακό πρόγραμμα, (γενικά όχι μόνο στις ακαδημίες). Παλαιότερα κυρίαρχες στη Ευρώπη ήτν ο Άγιαξ, η Άρσεναλ και η Πόρτο που πρωτοστατούσαν στην ανακάλυψη και μεταπώληση «δισμντιών». Τώρα τη θέση Πορτογάλων και Άγγλων έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η Ντόρτμουντ, εκτινάσσοντας τ κέρδη της. To10.gr θυμάται τις 5 πιο επικερδείς πωλήσεις της κίτρινης πλευράς του Ρήνου.

Τζέιντον Σάντσο

Ήταν η τελευταία μέρα των καλοκαιρινών μεταγραφών του 2017, όταν η Ντόρτμουντ έκανε δικό της τον 17 χρονο τότε Τζέιντον Σάντσο, από τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Σίτι έναντι 7.84 εκατομμυρίων ευρώ. Ο νεαρός εξτρέμ μετρούσε 20 τέρματα και 8 ασίστ σε 35 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με τους μικρούς των «πολιτών». Αμέσως επένδυσαν σε εκείνον, δινοντάς του ευκαιρίες με την πρώτη ομάδα.

Η πρόοδός του ήταν αλματώδεις, με τον ίδιο να έχει μέχρι τη σεζόν που πέρασε 54 τέρματα και 67 ασίστ σε 137 συμμετοχές με την ομάδα. Φυσικά όλη η Ευρώπη τον έβλεπε να «βγάζει μάτια» και ήθελε να τον κάνει δικό της. Τελικά μετά από σχεδόν δύο χρόνια αλλεπάλληλων συζητήσεων, αυτή που τα κατάφερε ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» χρειάστηκε να ξοδέψουν 85 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας τον τη δεύτερη ακριβότερη πώληση στην ιστορία της Bundesliga. Όσον αφορά τους Γερμανούς, το καθαρό τους κέρδος ξεπέρσε τα 77 εκατομμύρια ευρώ.

Ουσμάν Ντεμπελέ

Θα μπορούσε να είναι η πιο κερδοφόρα πώληση, όμως τα νούμερα έπεσαν, χωρίς να σημαίνει ότι το τελικό ποσό ήταν ευκαταφρόνητο. Όταν ήρθε ο Σάντσο, ο Γάλλος έφυγε για την Μππαρτσελόνα, με 105 εκατομμύρια ευρώ κι έγινε η ακριβότερη πώληση όλων των εποχώ στην πρώτη κατηγορία της Γερμανίας.

Η συμφωνία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 140 με κάποια μπόνους, όμως δε συνέβη. Τα 10 γκολ, αλλά πολύ περισσότερο οι 22 ασίστ σε 50 ματς και η ταχύτητά του έκαναν τους Καταλανούς να τον θεωρήσουν ιδανικό για παρτενέρ του Μέσι. Αν αφαιρεθούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για να έρθει στη Γερμανία, από τη Ρεν, στα ταμεία της Ντόρτμουντ μπήκαν καθαρά 70 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι ενίσχυσαν τα οικονομικά τους, παραδίδοντας παράλληλα έναν παίκτη που έβγαλε ευπάθεια τραυματισμών και… εθισμό στο Fortnite, για χάρη του οποίου έχανε πολλές προπονήσεις.

Κρίστιαν Πούλισικ

Τη σεζόμ 2014-2015 παραχωρήθηκε ως ελεύθερος στις ακαδημίες των Βεστφαλών από την Αμερική. Από το 2017 μέτρησε 19 γκολ και 27 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Ντρίπλα, αλλαγή ρυθμού, πάσα, τα έκανε όλα. Απελευθερωνόταν από το μαρκάρισμά του, ενώ κινούνταν τρομερά και χωρίς τη μπάλα, διασπώντας τις γραμμές των αντιπάλων. Αυτά είδε η Τσέλσι και δε σκέφτηκε στιγμή πριν δώσει 64 εκατομμύρια ευρώ να τον κάνει δικό της ΤΟ 2018. Τρία χρόνια μετά έφτασαν παρέα στην κορυφή της Ευρώπης, νικώντας στον τελικό του Champions League του 2021 την Μάντσεστερ Σ΄τι στον αγγλικό «εμφύλιο».

Καθόλου άσχημη τιμή για έναν παίκτη που ήρθε χωρίς να κοστίσει απολύτως τίποτα.

Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ

Ο Ομπαμεγιάνγκ περιπλανήθηκε αρκετά μέχρι να κάνει «θόρυβο». Από το 2007 που πήγε στις ακαδημίες της Μίλαν, δινόταν δανεικός σε διάφορες γαλλικές ομάδες, με τελευταία τη Σεντ Ετιέν. Εκείνη μετά από μια περίοδου δανεισού, τον αγόρασε έναντι ποσού μικρότερου των 2 εκατομμυρίων ευρώ το 2011. Έμεινε μέχρι το 2013, βρίσκοντας δίχτυα 41 φορές και έχοντας 25 ασίστ σε 97 συμμετοχές, ώσπου ήρθε το κάλεσμα από τη Γερμανία, έναντι 13.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ήταν εκείνος που σήκωσε το βάρος στην επίθεση μετά τη φυγή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ως ελεύθερου στην Μπάγερν Μονάχου. Ανταποκρίθηκε στο ρόλο του, σημειώνοντας 141 γκολ και 36 ασίστ, βασιζόμενος στην επιτάχυννσή του και τα καλά τελειώματα μέσα στην περιοχή.

Το 2017 η Άρσεναλ, «χτύπησε την πόρτα» και κατέβαλε 63.75 εκατομμύρια ευρώ και τον έφερε στο Λονδίνο. Βοηθά, έχοντας μέχρι τώρα 85 γκολ και 19 ασίστ, παραμένοντας σταθερή αξία στην επίθεση των «κανονιέρηδων».

Καλούτσικα θα έλεγα κανείς τα νούμερα για την Ντόρτμουντ, που αποκόμισε 50.75 εκατομμύρια ευρώ καθαρά από τον παίκτη, αφαιρώντας τα 13 της αγοράς από την Σεντ Ετιέν.

Μάριο Γκέτσε

Ο Μάριο Γκέτσε ήρθε κι αυτός ως ελεύθερος στις ακαδημίες το 2001. Μεγάλωσε και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, μένοντας μέχρι και το 2013. Πρόλαβε να πετύχει 31 τέρματα και να μοιράσει 44 ασίστ 111 συμμετοχές. Προνόησαν και τον πούλησαν πριν λήξει το συμβόλαιο του το 2013, έχοντας μάθει από την περίπτωση του Λεβαντόφσκι.

Το ποδόσφαιρο πια δεν παίζεται μόνο στο χορτάρι. Οθόνες, συζητήσεις, γραφεία και ταξίδια, πράγματα που γενικά δε φαίνονται, μπορεί να κρίνουν την χροονιά μιας ομάδας. Στη Βεστφαλία, με με μεθοδικότητα και γρήγορα ανακλαστικά, προλαβαίνουν και προσελκύουν νέα ταλέντα, τα οποία πουλούν μετά με τεράστιο κέρδος, εξασφαλίζοντας οικονομική ευρωστία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ