ΠΑΟΚ – Μπενφίκα : Όλα διαφορετικά δύο χρόνια μετά… (pic & vid)

ΠΑΟΚ – Μπενφίκα : Όλα διαφορετικά δύο χρόνια μετά… (pic & vid)

Δύο χρόνια μετά το τελευταίο τους αντάμωμα στην Τούμπα, ΠΑΟΚ και Μπενφίκα κοντράρονται ξανά, με το διακύβευμα αυτή τη φορά να είναι πολύ πιο σημαντικό -σε σχέση με τότε- για τον Δικέφαλο. Έναν ΠΑΟΚ με ριζικά αλλαγμένο ρόστερ αλλά και στόχευση.

O πρώτος «τελικός» της σεζόν ήρθε εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο για τον ΠΑΟΚ. Πρόκριση επί της Μπεσίκτας και σίγουρη συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά από ένα χρόνο απουσίας. Παράλληλα κι ένα σημαντικό οικονομικό έσοδο αφού σχεδόν δέκα εκατ. ευρώ είναι ήδη εξασφαλισμένα για τον Δικέφαλο.

Το βράδυ της Τρίτης (15/9) η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα έχει μπροστά της τον δεύτερο «τελικό». Με αρκετά μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας αφού αντίπαλος είναι η ενισχυμένη και ανανεωμένη Μπενφίκα, χωρίς το άγχος του «πρέπει» που υπήρχε με τους Τούρκους αλλά με μια ευκαιρία μπροστά της για το όνειρο που κυνηγάει χρόνια τώρα. Να μπει στους ομίλους του Champions League. Θα έχει βέβαια ακόμη ένα εμπόδιο να ξεπεράσει για να… κουνήσει σεντόνι, αλλά βήμα βήμα θα γίνει η δουλειά.

Στο άκουσμα της Μπενφίκα, σίγουρα στην Τούμπα δεν πέταξαν από τη χαρά τους. Οι Πορτογάλοι που κάνουν τα… ρεπό του Άγιαξ στις ευρωπαϊκές κληρώσεις του ΠΑΟΚ, έχουν αποκλείσει τρεις φορές τους «ασπρόμαυρους» κατά το παρελθόν. Τρία στα τρία μάλιστα (1999, 2014, 2018). Με πιο πρόσφατο ραντεβού, αυτό στις 29 Αυγούστου του 2018 όταν μετά το 1-1 στη Λισαβόνα, για τα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης τότε, η Μπενφίκα συνέτριψε με 4-1 τον ΠΑΟΚ στην κατάμεστη Τούμπα και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για τους ομίλους.

Ένας ΠΑΟΚ βέβαια που εκείνη τη σεζόν ξεκινούσε με αποκλειστικό στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος (το οποίο και κατέκτησε τελικά αήττητος), με την Ευρώπη σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα. Κάτι που αποδείχτηκε κι από τη μετέπειτα, τραγική πορεία του στους ομίλους του Europa League. Πλέον τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Και είναι διαφορετικά γιατί δεν έχει περιθώρια πια ο ΠΑΟΚ να αφήσει την Ευρώπη. Ούτε βαθμολογικά αφού έχει κατρακυλήσει στο ranking της UEFA αλλά ούτε και οικονομικά με τον βραχνά του FFP να απειλεί ακόμη την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Μια άλλη μεγάλη διαφορά σε σχέση με το προ διετίας παιχνίδι, αφορά την ενδεκάδα εκείνης της αναμέτρησης για τον ΠΑΟΚ. Τέσσερις παίκτες και βασικοί συντελεστές στην πορεία για τον τίτλο αποτελούν ήδη παρελθόν (Μαουρίτσιο, Κάνιας, Πρίγιοβιτς και Βιεϊρίνια), ένας είναι στην πόρτα της εξόδου (Λημνιός), ενώ οι Μάτος και Καντουρί είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

Ο Πασχαλάκης έχει γίνει πλέον αναπληρωματικός του Ζίφκοβιτς ενώ οι μόνοι που παραμένουν και έχουν ακόμη πρωταγωνιστικό ρόλο είναι οι Πέλκας, Βαρέλα και Κρέσπο. Και φυσικά στον πάγκο δεν κάθεται ο Ραζβάν Λουτσέσκου αλλά ο Αμπέλ Φερέιρα που και για εκείνον αποτελεί μεγάλο στοίχημα μια καλή πορεία στην Ευρώπη με τον ΠΑΟΚ. Οσο για την Μπενφίκα που τότε είχε στο δυναμικό της το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Δικεφάλου, Αντρίγια Ζίβκοβιτς, ο Σέρβος είχε μείνει στον πάγκο και πέρασε ως αλλαγή στο δεύτερο μέρος που όλα είχαν κριθεί.

Καταλαβαίνει εύκολα κανείς λοιπόν ότι μιλάμε για έναν τελείως διαφορετικό ΠΑΟΚ με άλλη φιλοσοφία και άλλη στόχευση. Χωρίς τον ψυχαναγκασμό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, χωρίς τα υπέρογκα (για τα ελληνικά δεδομένα) συμβόλαια και με πρωταγωνιστή ένα 18χρονο παιδί, τον Χρήστο Τζόλη που δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει το next big thing της ομάδας αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ