Πίντο Ντα Κόστα, μια ζωή στην προεδρία της Πόρτο

Πίντο Ντα Κόστα, μια ζωή στην προεδρία της Πόρτο

Η απίθανη ιστορία του Πίντο Ντα Κόστα, του... Πάπα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, ο οποίος θα συμπληρώσει 42 χρόνια στην ηγεσία των «δράκων» και τους μετέτρεψε σε μεγάλη ποδοσφαιρική και οικονομική δύναμη στην Ευρώπη.

Μία συχνή παρατήρηση που καταδεικνύει τις διαφορές του ελληνικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αφορά τις διοικήσεις. «Ξέρεις ποιον έχει πρόεδρο η… τάδε ομάδα της Ευρώπης» είναι η ερώτηση. Πράγματι, με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν ξέρουμε τους παράγοντες των ευρωπαϊκών clubs.

Όμως, σε μετρημένες περιπτώσεις, όχι απλά ξέρουμε τον πρόεδρο, αλλά τον έχουμε συνδέσει με την ομάδα. Το όνομα του φέρνει αυτόματα στο νου τον σύλλογο… Όπως τον Σιμόν Μιζράχι και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ή τον Πίντο Ντα Κόστα και την Πόρτο…

Διότι η αποψινή αντίπαλος του Ολυμπιακού στον όμιλο του Champions League, ήταν μεγάλο μέγεθος στην Πορτογαλία πριν τον Ντα Κόστα, αλλά με αυτόν εξελίχτηκε σε πρωταγωνίστρια στη χώρα, σημαντική δύναμη στην Ευρώπη και μετατράπηκε σε… μηχανή παραγωγής κερδών!

Τι και αν διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του… Ο Πίντο Ντα Κόστα παραμένει ακμαίος και δεν έχει διάθεση να αποσυρθεί. Και τα μέλη της Πόρτο δεν είχαν διάθεση να τον παροπλίσουν, αφού στις αρχαιρεσίες του προηγούμενου Ιουνίου τον εξέλεξαν για 15η φορά στην προεδρία.

Ο Πίντο Ντα Κόστα κέρδισε με άνεση τις προεδρικές εκλογές και θα ηγηθεί των «δράκων» μέχρι το 2024. Ο 82χρονος παράγοντας επικράτησε των αντιπάλων του Ζοσέ Φερνάντο Ρίο και Νούνο Λόμπο, ενώ στην ψηφοφορία πήραν μέρος 8.480 μέλη, τετραπλάσια από τα 2.403 που ψήφισαν στη διαδικασία του 2016.

Ο Ντα Κόστα προεδρεύει στην Πόρτο για 38 χρόνια και εάν εξαντλήσει τη θητεία του, θα συμπληρώσει 42 χρόνια. Ήδη, είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος ποδοσφαιρικού συλλόγου και θα επεκτείνει το ρεκόρ του.

Επί των ημερών του, η Πόρτο γιγαντώθηκε και το μαρτυρά η συλλογή τίτλων: 21 πρωταθλήματα (φέτος κυνηγάει το 22ο), δώδεκα Κύπελλα (φέτος διεκδικεί το 13ο), είκοσι Σούπερ Καπ, δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, δύο Κύπελλα UEFA/Europa League, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης και δύο Διηπειρωτικά.

Εκτός από την αδιαμφισβήτητη αγωνιστική πρόοδο, με τον Πίντο Ντα Κόστα ο στην προεδρία η Πόρτο μεγάλωσε επειδή αγόραζε φτηνά και πουλούσε ακριβότερα. Ακόμα και με παίκτες που δεν άξιζαν, απλά και μόνο επειδή έπαιξαν στο «Ντραγκάο» απέκτησαν υπεραξία. Με τον Ντα Κόστα η Πόρτο ανέβηκε επίπεδο και συμπεριλαμβάνεται στους πιο κερδοφόρους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς…

Δείτε τα δέκα χρυσά deal του Ντα Κόστα:

ΠΕΠΕ

Αγορά 2 εκ. ευρώ από Μαρίτιμο

Πώλησε σε Ρεάλ 30 εκ. ευρώ

Κέρδος: 28 εκ. ευρώ

ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Αγορά 8 εκ. ευρώ από Γκρέμιο

Πώληση 31,5 εκ. ευρώ σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Κέρδος: 23,5 εκ. ευρώ

ΝΤΑΝΙΛΟ

Αγορά 13 εκ. ευρώ από Σάντος

Πώληση 31,5 εκ. ευρώ στη Ρεάλ

Κέρδος: 18,5 εκ. ευρώ

ΤΖΑΚΣΟΝ ΜΑΡΤΙΝΕΖ

Αγορά 8,8 εκ. ευρώ από Χαγουάρες

Πώληση 37,1 στην Ατλέτικο

Κέρδος: 28,3 εκ. ευρώ

ΑΝΤΡΕ ΣΙΛΒΑ

Ανάδειξη από τις ακαδημίες, μηδενικό κόστος

Πώληση 38 εκ. ευρώ στη Μίλαν

Κέρδος: 38 εκ. ευρώ

ΦΑΛΚΑΟ

Αγορά 5,4 εκ. ευρώ από Ρίβερ Πλέιτ

Πώληση 40 εκ. ευρώ στην Ατλέτικο

Κέρδος: 35,6 εκ. ευρώ

ΧΟΥΛΚ

Αγορά 5,5 εκ. ευρώ από Τόκιο Βέρντι

Πώληση 40 εκ. ευρώ στη Ζενίτ

Κέρδος: 34,5 εκ. ευρώ

ΧΑΜΕΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Αγορά 7,3 εκ. ευρώ από Μπάνφιλντ

Πώληση 45 εκ. ευρώ στη Μονακό

Κέρδος: 37,7 εκ. ευρώ

ΜΑΝΓΚΑΛΑ

Αγορά 6,7 εκ. ευρώ από Σταντάρ Λιέγης

Πώληση 45 εκ. ευρώ στη Μάντσεστερ Σίτι

Κέρδος: 38,3 εκ. ευρώ

ΕΝΤΕΡ ΜΙΛΙΤΑΟ

Αγορά 7 εκ. ευρώ από Σάντος

Πώληση 50 εκ. ευρώ στη Ρεάλ

Κέρδος: 43 εκ. ευρώ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ