Έτσι μπαίνει ο Ολυμπιακός στους ισχυρούς των playoffs: Όλα τα σενάρια

Έτσι μπαίνει ο Ολυμπιακός στους ισχυρούς των playoffs: Όλα τα σενάρια

To10.gr αναλύει όλο το... μονοπάτι των πρωταθλητών στα προκριματικά του Champions League. Πως ο Ολυμπιακός ξεκινάει από τον 2ο προκριματικό και πως μπορεί να βρεθεί στους ισχυρούς των Playoffs εφόσον φτάσει μέχρι εκεί.

Ο δρόμος για τους ομίλους του Champions League. Σχεδόν κάθε χρόνο την ίδια εποχή βγαίνουν τα χαρτιά και τα μολύβια. Γίνονται οι υπολογισμοί. Το μάτι πηγαίνει σε ένα σωρό ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο λόγος; Να διαπιστώσουν όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες σε ποιον γύρο θα ξεκινήσουν, μα το σημαντικότερο τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν.

Ο Ολυμπιακός; Σε ένα σκηνικό γνώριμο για τον ίδιο. Υπολογισμοί, σενάρια, αναμονή. Για τον γύρο από τον οποίο θα ξεκινήσει, για τους υποψήφιους αντιπάλους, για τις δυσκολίες ποτυ έχει να αντιμετωπίσει σε ένα μονοπάτι… δύσβατο. Με τα τωρινά δεδομένα; Οι πρωταθλητές Ελλάδος ξεκινούν από τον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League. Όπερ σημαίνει πως και νωρίς θα ξεκινήσει (οι αγώνες του 1ου προκριματικού γύρου είναι προγραμματισμένοι για τις 6-7 και 13-14 Ιουλίου) και επαρκή χρόνο προετοιμασίας δεν θα έχει και θα έχει μπροστά του τέσσερις ομάδες να αφήσει εκτός αν θέλει να βρεθεί στους – ακόμα πιο – χρυσοφόρους ομίλους, μιας και τίθενται σε ισχύ οι τηλεοπτικές συμφωνίες της τριετίας 2021-2024 που θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερα έσοδα στους συλλόγους.

Πως θα… κερδίσει έναν γύρο ο Ολυμπιακός; Αν το φετινό Champions League το κατακτήσει ομάδα που θα έχει εξασφαλίσει συμμετοχή στο Champions League μέσω του πρωταθλήματός της. Δηλαδή αν το πάρει η Σίτι, η Ρεάλ ή η Παρί, οι ερυθρόλευκοι αυτόματα θα βρεθούν στον δεύτερο προκριματικό γύρο. Αν το πάρει η Τσέλσι; Θα πρέπει να μπει στην τετράδα της Premier League και τούτο δεν είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή.

Αν υποθέσουμε πως το Champions League θα καταλήξει σε ένα από τα φαβορί και όχι στην Τσέλσι και πάρουμε ως δεδομένο πως ο Ολυμπιακός ξεκινά από τον δεύτερο προκριματικό γύρο, τότε εκεί θα έχει ευνοϊκή κλήρωση. Θα είναι στους ισχυρούς της κληρωτίδας. Όπως στους ισχυρούς της κληρωτίδας θα είναι και στον τρίτο προκριματικό γύρο, εφόσον βρεθεί εκεί. Κι αν περάσει και από εκεί και πάει στα play off; Τότε αρχίζουν οι υπολογισμοί για το αν θα βρεθεί στο… πάνω ράφι, δηλαδή στους τέσσερις ισχυρούς ή στους τέσσερις ανίσχυρους.

Το δεδομένο είναι πως στα playoffs θα υπάρχουν η πρωταθλήτρια Τουρκίας και η πρωταθλήτρια Αυστρίας. Εκκινούν από εκεί τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις μιας και οι χώρες τους έχουν υψηλές θέσεις στην κατάταξη της UEFA (και εδώ φαίνεται το πόσο μεγάλη ζημιά έχουν κάνει οι άσχημες πορείες των περισσότερων ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, που έχουν ρίξει την Ελλάδα στα… τάρταρα). Από την Τουρκία το πιθανότερο είναι πως θα βρίσκεται εκεί η Μπεσίκτας και από την Αυστρία η Ζάλτσμπουργκ. Και οι δύο αυτές ομάδες πάνε πάνω από τον Ολυμπιακό, αφού έχουν περισσότερους βαθμούς. 49.000 βαθμούς η Μπεσίκτας, 59.000 βαθμούς η Ζάλτσμπουργκ, που εχει τον υψηλότερο συντελεστή όλων των προκριματικών στο μονοπάτι των πρωταθλητών.

Τι πρέπει να γίνει για να είναι ο Ολυμπιακός στους ισχυρούς των playoffs; Να βρεθούν μαζί με εκείνον το πολύ τρεις από τις Μπεσίκτας, Ζάλτσμπουργκ, Βασιλεία, Κοπεγχάγη, Ντιναμό Κιέβου και Σλάβια Πράγας. Η Βασιλεία δεν θα είναι εκεί σίγουρα, αφού στην Ελβετία είναι αδύνατον να πάρει το πρωτάθλημα η Βασιλεία. Θα το κατακτήσει η Γιουνγκ Μπόις, που περιμένει απλά τη μαθηματική επιβεβαίωση. Σχεδόν βέβαιο είναι πως δεν θα είναι εκεί ούτε η Κοπεγχάγη, αφού είναι οχτώ βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο της Δανίας, Μίντιλαντ και απομένουν οχτώ αγώνες.

Οπότε ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί μία ακόμα απουσία προκειμένου (αν φτάσει μέχρι εκεί) να είναι στους ισχυρούς. Δεν είναι εύκολο, καθώς απομένουν Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Σλάβια Πράγας, που αναμένεται να κατακτήσουν το πρωτάθλημα της Κροατίας και της Τσεχίας αντίστοιχα. Η λύση, όμως, μπορεί να έρθει από τις ομάδες που βρίσκονται στα ημιτελικά του Champions League αυτή τη στιγμή. Ναι, από τις Σίτι, Παρί, Ρεάλ ή Τσέλσι.

Πως γίνεται το ντόμινο; Εκτός από το γεγονός πως η κατάκτηση του τροπαίου από ομάδα που κερδίζει το εισιτήριο μέσω πρωταθλήματος ευνοεί τον Ολυμπιακό και τον στέλνει στον δεύτερο προκριματικό, ευνοείται κατ’ αυτό τον τρόπο και η χώρα που βρίσκεται στην 11η θέση του Ranking της UEFA. Που είναι η Τουρκία. Που σημαίνει… Μπεσίκτας, η οποία προβιβάζεται στους ομίλους του Champions League απευθείας και αφήνει κενή μια θέση στους ισχυρούς των playoffs, δίνοντας ουσιαστικά αυτή τη θέση στον Ολυμπιακό, που θα βρεθεί εκεί με Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Σλάβια Πράγας και Ζάλτσμπουργκ στο πιο ρεαλιστικό σενάριο.

Αν δεν γίνει τίποτα από τα παραπάνω; Τότε ο Ολυμπιακός (εφόσον φτάσει έως τα playoffs) θα είναι στους ανίσχυρους και θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία εκ των Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Σλάβια, Βασιλείας, Κοπεγχάγης, Μπεσίκτας ή Ζάλτσμπουργκ. Κάτι πάντως που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες, αφού για να συμβεί θα πρέπει: να πάρει Champions League και να μείνει εκτός τετράδας της Premier League η Τσέλσι ή να κάνει το… θαύμα η Κοπεγχάγη στη Δανία και να καλύψει το έδαφος από τη Μίντιλαντ η να μην αποκλειστεί καμία ομάδα απ’ αυτές που θέλει ο Ολυμπιακός.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ