Νταμίρ Κάναντι: Ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από όλους τη Χάιντουκ αποκλειστικά στο «10»

Νταμίρ Κάναντι: Ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από όλους τη Χάιντουκ αποκλειστικά στο «10»

Ο πρώην προπονητής του Ατρομήτου, Νταμίρ Κάναντι, μίλησε στο «10» για το ζευγάρι του ΠΑΟΚ με τη Χάιντουκ, τον Μάρκο Λιβάγια και όχι μόνο, σε μια απολαυστική συνέντευξη.

Ο προπονητής του Ατρομήτου που κατάφερε δύο συνεχόμενες χρονιές (2017-19) να βγάλει τους Περιστεριώτες στην Ευρώπη, τερματίζοντας στην 4η θέση, μίλησε στο to10.gr και τον Νιρέα Φουντουλάκη για τις αναμετρήσεις της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, και του ΠΑΟΚ με την Χάιντουκ Σπλιτ, για το αντίστοιχο γύρο του Europa Conference League, και μας μεταφέρει την δική του «οπτική γωνία».

Ο Νταμίρ Κάναντι έκατσε στον πάγκο της κροάτικης Σίμπενικ την περασμένη σεζόν, σε δύο διαφορετικές περιόδους, και αντιμετώπισε από τέσσερις φορές την Ντιναμό (2 νίκες, 2 ήττες) και την Χάιντουκ (1 ισοπαλία, 3 ήττες), ενώ απέκλεισε την πρώτη στον ημιτελικό του Κυπέλλου (2-1), αλλά έχασε από την δεύτερη στον τελικό (2-0).

Διαβάστε επίσης: Η ευρωπαϊκή λίστα του Ολυμπιακού – Ο Ελ Κααμπί, ο Αγκιμπού και το… παράθυρο

Ο Αυστριακός, με καταγωγή από την Κροατία, βρίσκεται στην Αθήνα για μερικές μέρες και μας αναλύει τις διαφορές μεταξύ των δύο αντιπάλων των ελληνικών ομάδων με αυτές, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι που η ΑΕΚ κράτησε τον κορμό της, σε αντίθεση με την Ντιναμό, αλλά και τι ομοιότητες έχουν ο Λουτσέσκου με τον Λέκο σαν προπονητές.

Οι γονείς σας είναι Κροάτες και μετανάστευσαν στην Αυστρία, πρωτού γεννηθείτε εσείς. Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν λάβατε την πρόταση από την κροάτικη Σίμπενικ; Ήταν η πρώτη ομάδα από την Κροατία που σας έκανε πρόταση;

«Ναι, οι γονείς μου είναι από την Κροατία και φυσικά το DNA έπαιξε ρόλο στη σεζόν. Για εμένα ήταν μία επιλογή επειδή πλέον ζω εκεί και όταν με πήρε η Σίμπενικ για να την αναλάβω, σκέφτηκα πως μπορώ να επιτύχω και να μείνω στην κατηγορία μαζί της. Οι ιδιοκτήτες της μου είπαν τους στόχους τους, αλλά στο τέλος της σεζόν «έσπασα» το συμβόλαιό μου επειδή δεν πήγαν καλά τα πράγματα. Αλλά ήταν μια καλή εμπειρία, με καλά, και κάποια όχι τόσο, πράγματα, όμως έτσι είναι στο ποδόσφαιρο. Είμαι χαρούμενος που είχα αυτή την εμπειρία και αυτό κρατάω και προχωράω».

Την προηγούμενη σεζόν αντιμετωπίσατε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την Χάιντουκ Σπλιτ, που θα παίξουν με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, αντίστοιχα, στην Ευρώπη. Μπορείτε να πείτε ότι βρίσκονται στην ίδια «κατηγορία» με τις δύο ελληνικές;

«Αρχικά πρέπει να πω ότι έκανα δύο θητείες στην Σίμπενικ, ήμουν εκεί τους πρώτους τρεις μήνες (13/6-24/9/2022), μετά έφυγα για λίγο και επέστρεψα τον Ιανουάριο (31/1-27/6/2023), επειδή ζήτησαν την βοήθειά μου. Την δεύτερη φορά καταφέραμε και νικήσαμε την Ντιναμό δύο φορές σε λιγότερο από 30 μέρες, την πρώτη ήταν στο πρωτάθλημα, πολύ σημαντικό παιχνίδι, και την άλλη στον ημιτελικό του Κυπέλλου, με γκολ στο τελευταίο λεπτό. Ήταν πάντα καλά παιχνίδια, παίζαμε καλά εναντίον τους.

Φυσικά, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι πολύ μεγάλη ομάδα με αρκετά καλούς ποδοσφαιριστές. Βλέπεις τις μεταγραφές κάθε χρόνο, πουλάνε συνέχεια παίκτες, για παράδειγμα ο Γκβαρντιόλ που πήγε στην Μάντσεστερ Σίτι, που τον είχε αγοράσει η Λειψία πριν δύο χρόνια από την Ντιναμό. Ο επόμενος πιστεύω θα είναι ο Μπατούρινα, επίσης νέος παίκτης (19 ετών). Διαβάζω τώρα στις εφημερίδες ότι τον κοιτάει η Άρσεναλ και βλέπουν μήπως τον φέρουν από φέτος στο «Νησί». Και ο Ιβανούσετς είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής και θα έχει πολλές ευκαιρίες. Γενικά είναι μια ομάδα με αρκετά καλές «μονάδες» και τώρα με τον Μπίστσαν, τον προπονητή, που τον έφεραν στο τέλος της σεζόν, έφερε «ψυχή» σε αυτή την ομάδα, έβαλε τις «δομές», έχει μια ιδέα τι θέλει να κάνει. Ήταν και σπουδαίος ποδοσφαιριστής και θεωρώ πως θέλει να της δώσει την δομή που χρειάζεται. Ήρθε στους τελευταίους δύο μήνες του πρωταθλήματος, που τελικά κατέκτησαν, και πιστεύω πως θα είναι το «κλειδί» για την Ζάγκρεμπ, οπότε θα είναι πολύ κλειστό παιχνίδι με την ΑΕΚ.

Η Χάιντουκ Σπλιτ είναι διαφορετική ομάδα, ο Λέκο επίσης ήρθε στα μέσα της σεζόν. Είχαν δυσκολευτεί αρκετά στο πρώτο μισό της χρονιάς. Είναι μια δύσκολη ομάδα να προπονήσεις, επειδή είναι μεγάλο κλαμπ, με πολλούς φιλάθλους, και θεωρώ ότι ο Λέκο τα πάει καλά, συνεχίζει με την φιλοσοφία του. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα, γιατί ξεκίνησε με τριάδα στην άμυνα, αλλά δεν του βγήκε και γύρισε ξανά σε τετράδα.

Ο Λιβάγια είναι εκπληκτικός παίκτης στην Κροατία τα τελευταία χρόνια, είναι κάθε χρόνο ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και παίζει στην Εθνική τώρα. Έχει βελτιωθεί αρκετά ως ποδοσφαιριστής, είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά και χαρακτήρας.

Όμως, και ο Λέκο έχει δώσει DNA τώρα στην Χάιντουκ, πήραν στο τέλος το Κύπελλο Κροατίας κόντρα σε εμάς (Σίμπενικ) στον τελικό.

Νομίζω πως θα είναι αρκετά δύσκολα για αυτούς, γιατί και ο ΠΑΟΚ είναι επίσης καλή ομάδα, και θεωρώ πως έχουν πολύ κοινό τρόπο παιχνιδιού. Κατά τη γνώμη μου, η ομάδα που θα σκοράρει πρώτη, θα έχει το πλεονέκτημα στα παιχνίδια».

Άρα, ποιος θα περάσει κατά τη γνώμη σας;

«Στο ποδόσφαιρο πάντα είναι δύσκολο να πεις ποιος θα περάσει στην επόμενη φάση. Πιστεύω η ΑΕΚ έχει το πλεονέκτημα, γιατί ήρθε ο νέος προπονητής το περασμένο καλοκαίρι, κέρδισαν το πρωτάθλημα και άξιζαν να το πάρουν απ’ όσα βλέπω. Ο Αλμέιδα έχει δώσει υπέροχο DNA στην ομάδα, έχει δημιουργήσει πολύ καλό κλίμα, κάτι που δεν είναι εύκολο, ειδικά σε μεγάλες ομάδες. Και βλέπω ότι δεν έχουν κάνει πολλές μεταγραφές και είναι πολύ σημαντικό, που σημαίνει πως η ΑΕΚ θα έχει πολλούς αυτοματισμούς.

Η Ντιναμό είναι σε λίγο διαφορετική κατάσταση, επειδή θέλουν να πουλάνε παίκτες, όπως σου είπα νωρίτερα. Για παράδειγμα θέλουν να πουλήσουν τον Σούταλο, διαβάζω για την Νότιγχαμ, διαβάζω για την Λειψία, ίσως φύγει και ο Ιβανούσετς. Οπότε η ΑΕΚ είναι πιο σταθερή και είναι 60%-40% για αυτούς, όπως το σκέφτομαι εγώ.

Και για το ΠΑΟΚ-Χάιντουκ, είναι πολύ παρόμοιες ομάδες, πιστεύω πως είναι 50%-50%. Ο Λουτσέσκου και ο Λέκο μοιάζουν πολύ σαν προπονητές. Τοποθέτηση της μπάλας, οργάνωση, περιμένουν για το transition, περιμένουν για την ευκαιρία. Το πλάνο τους είναι πολύ κοντά, οπότε θα είναι πολύ κλειστά παιχνίδια. Πιστεύω 0-0, 1-1, 2-1 μαξ. Δεν θα είναι παιχνίδια που θα δούμε 5-3, 5-4, 3-4. Αυτό δεν θα συμβεί.

Στο ΑΕΚ-Ντιναμό μπορεί να γίνουν τα πάντα, επειδή και οι δύο ομάδες έχουν ποιότητα. Θεωρώ το μόνο πρόβλημα στην Ντιναμό είναι η θέση του επιθετικού, όμως αν ο Πέτκοβιτς είναι σε καλή μέρα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος παίκτης, πίσω του βρίσκεται ο Εμρέλι τώρα, ο Ντρμιτς είναι πολύ καλός, αν και τώρα έχει μεγαλώσει λίγο, αλλά όταν μπαίνει ως αλλαγή, έχει ποιότητα. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να πω τι θα συμβεί».

* Η συνέντευξη έγινε πριν τα επεισόδια της Δευτέρας (7/8) στην Νέα Φιλαδέλφεια από τους οργανωμένους της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που είχαν ως αποτέλεσμα την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη και αμέσως μετά την αναβολή του αγώνα της Τρίτης (8/8).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ