Κριστιάνο Ρονάλντο vs Μοχάμεντ Σαλάχ : Η τιτανομαχία

Κριστιάνο Ρονάλντο vs Μοχάμεντ Σαλάχ : Η τιτανομαχία

To10.gr θέτει κάτω από το μικροσκόπιο τους αριθμούς και εξετάζει τους ρόλους των Κριστιάνο Ρονάλντο και Μοχάμεντ Σαλάχ, εν όψει του τελικού του Champions League.

Στη μία πλευρά ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο επιφανής ήρωας της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο παίκτης του οποίου τα τελειώματα έχουν αποθεώσει υπέρ του δέοντος τους «μερένγκες» τα τελευταία χρόνια. Υπερβολή; Αρκεί να αναλογιστείτε την περσινή σεζόν για να συμφωνήσετε μαζί μας, κατά την οποία ο Πορτογάλος επιθετικός σκόραρε δέκα φορές απέναντι σε Μπάγερν Μονάχου, Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους, οδηγώντας έτσι την ομάδα του στην κατάκτηση του Champions League.

Στην άλλη ο Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο απρόσμενος ήρωας της Λίβερπουλ. Αλίμονο κι αν περίμεναν κάτι τόσο εκπληκτικό στην αγγλική ομάδα όταν αποφάσιζαν να δαπανήσουν 42.000.000 ευρώ για τον Αιγύπτιο το περασμένο καλοκαίρι. Ακόμη κι ο ίδιος ο Γιούργκεν Κλοπ, με αίτημα του οποίου πραγματοποιήθηκε η μεταγραφή, δείχνει άναυδος από τα φετινά επιτεύγματα του 25χρονου άσου.

Προφανώς, πρόκειται για δύο από τα πρόσωπα που προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας εν όψει του τελικού του Champions League το προσεχές Σάββατο (26/05, 21:45). Παρακάτω θα εξετάσουμε ενδελεχώς τους σημαντικότερους αριθμούς των δύο «αστέρων», προκειμένου να βγουν ορισμένα συμπεράσματα ως προς το τι έχουν προσφέρει στις ομάδες τους την τρέχουσα σεζόν.

Τελειώματα και γκολ

Ο 33χρονος Πορτογάλος έχει πετύχει συνολικά 45 γκολ κατά τη φετινή αγωνιστική περίοδο, με 15 από αυτά να είναι στο Champions League και 26 στη La Liga. Εκτελεί 6.9 φορές ανά 90λεπτο, ενώ βρίσκει δίχτυα κάθε 75’. Έχει σκοράρει 24 φορές με το δεξί πόδι, 10 με το αριστερό και 7 με το κεφάλι.

Ο 25χρονος Αιγύπτιος έχει πετύχει 42 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, με τα 10 να είναι στο Champions League και τα 32 στην Premier League. Έτσι, βρίσκει δίχτυα κάθε 91’, τη στιγμή που επιχειρεί να εκτελεί 4.4 φορές ανά 90λεπτο, ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από του Ρονάλντο. Επίσης, ξανά σε αντίθεση με τον Πορτογάλο, ο Σαλάχ δεν επιδεικνύει ισορροπία στον τρόπο με τον οποίο βρίσκει δίχτυα. Έχει σκοράρει 34 φορές με το αριστερό πόδι, 6 με το αριστερό και μόλις 2 με το κεφάλι.

Δημιουργία και… δημιουργικότητα

Στη δημιουργία ευκαιριών, ο Σαλάχ κινείται σε λίγο ανώτερο επίπεδο σε σχέση με τον Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος έχει 8 ασίστς και έχει φτιάξει 52 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, κινούμενος στις 1.4 ευκαιρίες ανά 90’. Ο Αιγύπτιος έχει 14 ασίστς, έχει φτιάξει 89 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του και δημιουργεί 1.6 ευκαιρίες ανά 90’, ενώ σημαντικό ως προς αυτό το κομμάτι είναι το γεγονός ότι εκτελεί τα κόρνερ.

Ο Ρονάλντο υποβαθμίζεται εξίσου σε σχέση με τον Σαλάχ στο κομμάτι της ντρίμπλας, το οποίο έχει αφαιρέσει από το ρεπερτόριό του αρκετό καιρό τώρα, και κατ’ επέκταση της δυνατότητας να απελευθερώσει ο ίδιος τον εαυτό του σε κλειστούς χώρους. Συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος ντριμπλάρει επιτυχημένα 1.4 φορές ανά 90λεπτο, ενώ ο Αιγύπτιος αγγίζει το 2.5.

Οι τακτικοί ρόλοι

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι οι χώροι στους οποίους κινούνται οι δύο ποδοσφαιριστές. Ο Ρονάλντο πλέον έχει μονιμοποιηθεί στον κεντρικό διάδρομο, σε ρόλο κλασικού επιθετικού, έχοντας μικρή συμμετοχή στην ανάπτυξη της ομάδας του Ζινεντίν Ζιντάν. Πέρα από τα εκπληκτικά ποσοστά στα τελειώματά του, αυτό που πάνω απ’ όλα συνεχίζει να τον ξεχωρίζει στα 33 του, είναι η αντίληψή του όσον αφορά στο πότε και πώς να κινηθεί για να εκτελέσει, συνήθως με την πρώτη επαφή.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Γιούργκεν Κλοπ αξιοποιεί τον Σαλάχ είναι αισθητά διαφορετικός, αλλά και ιδιάζων. Ο Αιγύπτιος ξεκινά πάντα από δεξιά, όμως εκμεταλλευόμενος τους χώρους που ανοίγουν οι ευφυείς κινήσεις του Ρομπέρτο Φιρμίνο και συνολικά το τακτικό σχέδιο του Γιούργκεν Κλοπ, κατορθώνει συχνά να εκτελεί από κεντρικές θέσεις και φυσικά να γίνεται πιο αποτελεσματικός.

Θα καταφέρει κάποιος εκ των δύο να επιδείξει τις αρετές του στο μεγάλο τελικό και να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου; Ίδωμεν. Οι ουδέτεροι, πάντως, σίγουρα εύχονται δούνε και τους δύο να λάμπουν.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ