Ρεάλ Μαδρίτης – Λίβερπουλ : Τα κίνητρα και το τακτικό ενδιαφέρον

Ρεάλ Μαδρίτης – Λίβερπουλ : Τα κίνητρα και το τακτικό ενδιαφέρον

Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ οδηγούνται στον τελικό του Champions League με ισχυρά κίνητρα, προϊδεάζοντας μάλιστα για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ματς από τακτικής πλευράς.

Μια Ρεάλ Μαδρίτης που δεν πείθει όσο την αντίστοιχη περσινή περίοδο και μια Λίβερπουλ που έχει αναστηθεί, πρωτίστως χάρη στη δουλειά του Γιούγκεν Κλοπ, και ετοιμάζεται να επιστρέψει σε λατρεμένες, «χρυσές» εποχές. Πολύ συνοπτικά, αυτή είναι η σχηματισμένη εικόνα εν όψει του τελικού του Champions League το επερχόμενο Σάββατο (26/05). Ένας τελικός που υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή εφόσον δεν υπήρχε η προσμονή για το Μουντιάλ της Ρωσίας, θα είχε προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Γενικότερα, πάντως, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν υπήρξε ομάδα που να κέρδισε απόλυτα τον κόσμο με το ποδόσφαιρό της στη φετινή διοργάνωση. Αρχικά υποθέταμε ότι η Μάντσεστερ Σίτι θα αναλάμβανε αυτό το ρόλο, μετά την τρομερή πορεία της στην Premier League, όμως ο Κλοπ είπε «όχι» στο σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα με εκκωφαντικό τρόπο και η Λίβερπουλ με το ποδόσφαιρο που έπαιξε έφτασε δίκαια μέχρι το φινάλε. Κάτι παρεμφερές ίσχυε και για την Μπαρτσελόνα, έως ότου την «πατήσει» στο «Ολίμπικο» κόντρα στη Ρόμα. Η Μπάγερν ήταν μεν ελαφρώς ανώτερη από τη Ρεάλ στους ημιτελικούς, αν λάβουμε υπόψη τις φάσεις που δέχθηκε και παρήγαγε, δίχως όμως να προκαλέσει έκπληξη με την απόδοσή της.

Αναζητώντας λύτρωση

Από κίνητρα, άλλο τίποτα. Οι «μερένγκες» ψάχνουν το 13ο Τσάμπιονς Λιγκ στο εντυπωσιακό επίτευγμα της συμμετοχής του σε τέταρτο τελικό τα τελευταία πέντε χρόνια! Επιθυμούν συνάμα να εξιλεωθούν μετά από μια κάκιστη εγχώρια σεζόν, κυρίως από πλευράς απόδοσης στο πρώτο μισό και ύστερα αποτελεσμάτων. Ένα διακύβευμα ήταν και παραμένει αυτό. Πλέον όμως δεν είναι το μοναδικό.

Λόγω του γεγονότος ότι η συζήτηση στα ματς κόντρα στις Γιουβέντους και Μπάγερν Μονάχου στράφηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από τη διαιτησία, η Ρεάλ έχει να αποδείξει ότι αξίζει να θεωρείται και φέτος η κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με τις διαμαρτυρίες των ανταγωνιστών της, αν ηττηθεί στον τελικό, θα ηττηθεί και επικοινωνιακά. Για τον Ζινεντίν Ζιντάν η πρόκληση ανεβαίνει μια «σκάλα» επιπλέον, δεδομένου ότι η απώλεια του τροπαίου δεν είναι απίθανο να τον φέρει σε δυσοίωνη θέση όσον αφορά στο μέλλον του στο μαδριλένικο πάγκο.

Από την πλευρά τους, οι «κόκκινοι» θέλουν να «επισημοποιήσουν» την επιστροφή τους στα υψηλά στρώματα, ενώ το ότι αφοσιώθηκαν γρήγορα στην Ευρώπη και δεν κατάφεραν καν να πλησιάσουν βαθμολογικά τη Μάντσεστερ Σίτι στην Premier League, μετριάζει την αίσθηση που έχουν αφήσει εντός Αγγλίας. Όσον αφορά στον ίδιο τον Κλοπ, θέλει να επικυρώσει την τεράστια και προσοδοφόρα προσπάθεια που έχει κάνει από το 2015 με ένα τρόπαιο.

Σε αγωνιστική ισορροπία

Το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ομάδες που κατά βάση υπηρετούν ποδόσφαιρο αντίδρασης προϊδεάζει για ισορροπημένο τελικό από πλευράς κατοχής, ενδεχομένως με τους Ισπανούς να είναι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να πάρουν λίγο περισσότερες πρωτοβουλίες. Προσδοκούμε να δούμε τη Λίβερπουλ να πιέζει ψηλά στο γήπεδο για να κλέψει την μπάλα και να δυσκολέψει την ανάπτυξη της Ρεάλ, ίσως ποντάροντας στην πίεση στους αδύναμους «κρίκους» της ισπανικής ομάδας στο κομμάτι της κατοχής, όπως ο Κασεμίρο. Ένα καλό ερώτημα έχει να κάνει με το κατά πόσο ενεργητική θα είναι σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, λαμβάνοντας υπόψη το μικρό ροτέισον και κατ’ επέκταση την κόπωση που έχει καταβάλει τους ποδοσφαιριστές.

Αν βρει τρόπο να θέσει αυτά εις πέρας, δύο με τρεις πάσες θα είναι αρκετές για να βρεθεί σε θέση βολής κάποιος εκ των Μοχάμεντ Σαλάχ, Ρομπέρτο Φιρμίνο και Σαντιό Μανέ. Αυτά στη θεωρία. Διότι, στην πράξη, αν ο Ζιντάν βρει τρόπο να ενσωματώσει ομαλά τους Τόνι Κρος και Λούκα Μόντριτς στην κυκλοφορία της μπάλας, το εγχείρημα θα δυσκολέψει επικίνδυνα για τους Άγγλους. Παράλληλα, είναι προφανές ότι σε περίπτωση που ο Κριστιάνο Ρονάλντο τροφοδοτηθεί σωστά από τους… συνήθεις υπόπτους, τα προβλήματα θα γίνουν πολλά για τη Λίβερπουλ και θα αποτελέσει απόδειξη ότι ο Κλοπ είχε σχεδιάσει κάτι λάθος.

Σε τακτικό επίπεδο εν γένει, είναι πολλά αυτά που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Πώς θα περιοριστεί ο Σαλάχ; Θα αναγκαστεί ο Μαρσέλο να μείνει χαμηλά για να συνδράμει σε αυτό; Θα αγωνιστεί ο Κασεμίρο για να οχυρωθεί καλύτερα η Ρεάλ, ή θα προτιμηθεί ο Κόβασιτς για να μπορέσει να γίνει ορθότερη διαχείριση της ασφυκτικής πίεσης της Λίβερπουλ; Θα αγωνιστούν οι Γκάρεθ Μπέιλ και Καρίμ Μπενζεμά; Αν ναι, με ποιο σκεπτικό; Πολλά ερωτήματα και πολλές απαντήσεις που μας περιμένουν το προσεχές Σάββατο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ