Σταματής: «Μπορεί αποτέλεσμα στην Ολλανδία η ΑΕΚ»

Σταματής: «Μπορεί αποτέλεσμα στην Ολλανδία η ΑΕΚ»

Ο παλαίμαχος άσος της Ένωσης μιλάει για την επιστροφή των Κιτρινόμαυρων στο Τσάμπιονς Λιγκ και την «μάχη» του Άμστερνταμ.

Ο Σταύρος Σταματής έχει αγωνιστεί με τη φανέλα της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ, μιας και ήταν ενεργό μέλος της ομάδας που μετείχε στους ομίλους του θεσμού το 1994. Μάλιστα, στο παιχνίδι απέναντι στον Άγιαξ στην Ολλανδία, είχε φορέσει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο παλαίμαχος άσος μίλησε στα «ΝΕΑ» για την επιστροφή της Ένωσης στη διοργάνωση, τις διαφορές του τότε με το τώρα, τις αναμνήσεις από τις αναμετρήσεις με τον «Αίαντα» που έρχεται και πάλι στον δρόμο του Δικεφάλου και πολλά άλλα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Σταύρος Σταματής:

Ποιο συναίσθημα σας δημιουργεί η επιστροφή της ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία της συμμετοχή και εικοσιτέσσερα μετά την πρώτη;

«Είναι τεράστια υπόθεση αυτό που πέτυχε φέτος η ΑΕΚ. Πήρε δύο δύσκολες προκρίσεις, με την αξία της και αποδίδοντας και σχετικά καλό ποδόσφαιρο. Είναι πολύ σημαντικό για το πρεστίζ της ομάδας. Βρίσκει ξανά την χαμένη αίγλη της και αυτό είναι βασικό. Επίσης, θα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη. Ενώ θα κερδίσει βαθμούς για τις θέσεις της στη λίστα της UEFA αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Έχοντας δει την κλήρωση για τον όμιλο, εκτιμάτε πως η ΑΕΚ μπορεί να διεκδικήσει πράγματα;

«Οι ομάδες που θα αντιμετωπίσει είναι τεράστιες. Σύλλογοι που έχουν κατακτήσει τα πάντα και με βαριά φανέλα. Νομίζω πως τον Άγιαξ μπορεί να τον χτυπήσει πιο εύκολα. Γι’ αυτό και κλειδί για την πορεία της θα είναι το πρώτο ματς. Αν πάρει αποτέλεσμα εκεί, τότε θα κάνει το πρώτο βήμα τουλάχιστον για την 3η θέση».

Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει για την ΑΕΚ από όσα έχει δείξει μέχρι στιγμής; Έχετε εντοπίσει διαφορές με πέρυσι;

«Μέχρι τώρα τα έχει πάει πολύ καλά. Δείχνει ένα σοβαρό πρόσωπο, όμως ακόμα δεν έχει δέσει ως ομάδα στον βαθμό που πρέπει. Μην ξεχνάμε πως βασικοί παίκτες δεν έχουν βρει ρυθμό. Έχει αλλάξει αρκετά με πέρυσι. Έχασε βασικούς παίκτες σε κάθε γραμμή, ήρθαν άλλοι, αυτά απαιτούν χρόνο. Πιστεύω στην πορεία θα βρει μια σταθερή ταυτότητα και θα πάει καλά. Γενικά είμαι αισιόδοξος για την πορεία της ΑΕΚ φέτος».

Ήσασταν από τους παίκτες που αγωνίστηκαν απέναντι στον Άγιαξ στην Ολλανδία, το 1994, ως αρχηγός μάλιστα της ΑΕΚ. Ποιες οι διαφορές του τότε με το τώρα;

«Η τότε ομάδα του Άγιαξ δεν έχει καμία σχέση με την τωρινή. Εκείνη η ομάδα κατέκτησε αήττητη το Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας στις τάξεις της παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Τώρα είναι αλλιώς. Η ψαλίδα σαφέστατα έχει μικρύνει, σε σημείο που για την ΑΕΚ να είναι ρεαλιστικός στόχος να πάρει αποτέλεσμα. Εμείς τότε αντιμετωπίζαμε εκείνο το ματς διαφορετικά. Δεν είχαμε δείξει φόβο και σταθήκαμε αξιοπρεπέστατα. Όμως το να πάρουμε αποτέλεσμα ήταν μάλλον αδιανόητο. Σκεφτείτε πως τότε οι εννιά από τους έντεκα παίκτες του Άγιαξ, ήταν η βάση της εθνικής Ολλανδίας. Οι άλλοι δύο ήταν ο Λιτμάνεν και ο Φίνιντι. Αυτό από μόνο του λέει πολλά».

Ποιο στοιχείο θα είναι το «κλειδί» για την ΑΕΚ προκειμένου να φύγει με βαθμό ή βαθμούς από την Ολλανδία;

«Να παρουσιαστεί με το περυσινό ευρωπαϊκό της πρόσωπο. Με σφικτή άμυνα και αντεπιθέσεις. Για μένα καθοριστικός παίκτης μπορεί να είναι ο Κλωναρίδης. Λόγω ταχύτητας. Σας θυμίζω πως όταν κέρδισε εκεί πέρα ο Παναθηναϊκός, μπορεί το γκολ να ήρθε από τον Βαζέχα, αλλά τη δουλειά την είχε κάνει ο Δώνης. Λόγω ταχύτητας. Το ίδιο ισχύει και τώρα για την ΑΕΚ».

Η ΑΕΚ θα προχωρήσει στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια του ομίλου χωρίς τους Λιβάγια και Λόπες, που είναι τιμωρημένοι. Πόσο θα την επηρεάσουν αυτές οι απουσίες και πόσο εύκολο είναι να καλυφθεί το κενό τους;

«Το κενό του Λόπες μπορεί να καλυφθεί πιο εύκολα. Άλλωστε σε αρκετά ματς πέρασε ως αλλαγή. Για τον Λιβάγια είναι όμως διαφορετικά. Μιλάμε για τον βασικό φορ της ομάδας και έναν παίκτη γύρω από τον οποίο δείχνει να έχει χτιστεί το φετινό σύνολο. Θα πρέπει ο Ουζουνίδης να βρει ιδέες, τρόπους, σχήματα, ώστε αυτή η απουσία να μην φανεί. Δεν θα είναι απλό όμως η ΑΕΚ φαίνεται να έχει τις λύσεις για να το ξεπεράσει».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ