Ολυμπιακός: Αν έμπαινε σήμερα στα Προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ

Ολυμπιακός: Αν έμπαινε σήμερα στα Προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ

Τα τρία βήματα ως τα αστέρια, οι δύο υποψήφιοι αντίπαλοι απευθείας από τους προημιτελικούς της διοργάνωσης (Άγιαξ, Πόρτο), η Λιόν που άφησε έξω ο Βαλβέρδε και το «φάντασμα» της Γαλατά. Το μονοπάτι των μη πρωταθλητών είναι… ζόρικο, αλλά οι Πειραιώτες θέλουν να το περπατήσουν.

Υπάρχει το περσινό δεδικασμένο του ΠΑΟΚ, που το πήγε άριστα μέχρι το τελευταίο βράδυ: Μέχρι εκείνη τη καλοκαιρινή βραδιά στη Τούμπα, κόντρα στη Μπενφίκα που ο Δικέφαλος προσγειώθηκε ανώμαλα στο επίπεδο της πιο δύσκολης καλοκαιρινής διαδικασίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το μονοπάτι των «μη πρωταθλητών» που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε αυτά τα χνάρια ετοιμάζεται να πατήσει ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς. Σχεδόν βέβαιο πια ότι θα τερματίσει 2ος. Ο πιο σίγουρος από τις 11 ομάδες που θα δοκιμάσουν να διεκδικήσουν τα 2 εισιτήρια ως τα αστέρια. Ως την πρόκριση στην φάση των ομίλων. Τόσο «απαιτητικό» περιβάλλον που καταλαβαίνεις από τη πρώτη στιγμή πως πρόκειται για μια στα αλήθεια «επικίνδυνη» ποδοσφαιρική αποστολή. Απέναντι σε εκπροσώπους της ελίτ.

Όχι, έχει δρόμο μπροστά. Και σαφώς στα πρωταθλήματα της Ευρώπης οι βαθμολογίες ακόμη δεν σχηματίζουν κουβέντες από εκείνες που μπορεί να είσαι 100% σίγουρος. Μια στάση πάνω από τους πίνακες όμως αναδεικνύει τι ακολουθεί. Σαν σκηνές από τα προσεχώς. Πως δηλαδή ο Ολυμπιακός μπορεί μέσα στην τούρλα του καλοκαιριού να βρεθεί απέναντι σε κάποια από τις ομάδες που σήμερα βρίσκονται στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως η Πόρτο και ο Άγιαξ. Πως μπορεί να βρεθεί απέναντι στη Λιόν που μόλις αποκλείστηκε από τη Μπάρτσα του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ακόμη και πως μπορεί από την πρώτη και όλας κλήρωση να προκύψει ένας σοβαρότατος μπελάς, σαν εκείνος που ακούει στο όνομα της Γαλατά Σαράι.

Ας τα πάρουμε όμως με μια σειρά. Και κυρίως έχοντας κατά νου την υπόθεση, πως τα πρωταθλήματα της Ευρώπης ολοκληρώνονταν σήμερα. Με τις παρούσες βαθμολογίες.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν μπαίνει στον  δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ που ξεκινά στο διήμερο 23-24 Ιουλίου. Πιο νωρίς από… ποτέ για τους Ερυθρόλευκους. Σε αυτή την φάση, συμμετέχουν έξι ομάδες στο μονοπάτι των «μη πρωταθλητών». Οι Πειραιώτες και οι δευτεραθλήτριες των πρωταθλημάτων της Τουρκίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Τσεχίας και της Ολλανδίας. Δηλαδή αν τελείωναν σήμερα οι συγκεκριμένες λίγκες σήμερα; Γαλατασάραι, Λασκ, Βασιλεία, Βικτόρια Πλζεν και Άγιαξ.

Με βάση τις βαθμολογίες πενταετίας των ομάδων (UEFA) ο Ολυμπιακός θα κληρώνονταν με μια εκ των Πλζεν, Γαλατά ή Λασκ καθώς εκείνος, ο Άγιαξ και η Βασιλεία είναι στους ισχυρούς. Αν αποφύγει τη Γαλατά; Σαφώς το πράγμα μοιάζει πιο προσιτό. Όμως θα ήταν καλό να ξέρουμε ότι οι Τσέχοι ξεκινούν το πρωτάθλημα τους μέσα Ιούλη (ή δε Πλζεν έφτασε ως τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ φέτος), ενώ οι Αυστριακοί στο τέλος του ίδιου μήνα. Καταλαβαίνει λοιπόν ο καθένας γιατί οι Ερυθρόλευκοι έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους από τις αρχές του Ιούνη (10/6). Γιατί είναι ανάγκη να βρίσκονται πολύ πιο «μπροστά» αγωνιστικά από ότι συνήθως, τέτοια εποχή.

Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός περάσει από το πρώτο «νοκ άουτ» κλειδώνει την παρουσία του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, και αυτό είναι σίγουρα καλό νέο (ή έστω το καλύτερο ενναλακτικό). Αν δεν περάσει ούτε το πρώτο νοκ άουτ; Τότε συνεχίζει στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ (τρίτος προκριματικός γύρος, από εκεί δηλαδή που λογικά θα ξεκινήσει και η 3η της βαθμολογίας ΑΕΚ). Και αυτό φυσικά δεν θα το ήθελε κανείς.

Αν τώρα περάσει στον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ μαζί με άλλες δύο από τις πρώτες πέντε ομάδες που αναφέραμε; Θα δει μια νέα πεντάδα μπροστά του. Τους «δεύτερους» των πρωταθλημάτων Πορτογαλίας, Ουκρανίας και Βελγίου αλλά και με τους «τρίτους» των πρωταθλημάτων Γαλλίας και Ρωσίας.

Δηλαδή με τις σημερινές βαθμολογίες: Πόρτο (δεύτερη τυπικά αυτή τη στιγμή καθώς ισοβαθμεί με την Μπενφίκα στην κορυφή), Διναμό Κιέβου, Κλαμπ Μπριζ, Λιόν και Λοκομοτίβ Μόσχας. Εκεί πλέον θα είναι δύσκολο να μπει σαν ισχυρός στην κλήρωση. Πολλώ δε μάλλον αν έχουν προκριθεί και ο Άγιαξ με τη Βασιλεία.

Περνούν τέσσερις στα πλει-οφ. Και από τα δύο ζευγάρια προκύπτουν οι δύο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ένα… βουνό για να ανέβεις λοιπόν. Μια πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία σαφώς και ανεβάζει τον πήχη σε επίπεδα όχι συνηθισμένα. Αυτό όμως είναι το μονοπάτι. Και αυτή είναι πια η κατάσταση για το ελληνικό ποδόσφαιρο που όλα αυτά τα χρόνια έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα μάτια του κατρακυλώντας στην διεθνή κατάταξη. Όταν ξεκινάς κάθε χρόνο με πέντε ομάδες και με το ζόρι οι τρεις φτάνουν ως τους ομίλους. Όταν υπάρχουν σεζόν που κάποιες δεν καταφέρνουν ούτε βαθμό στις φάσεις των γκρουπ. Όταν προκύπτουν σοκαριστικοί αποκλεισμοί που κάνουν τους… απέναντι να χαμογελούν. Δεν τον πληρώνει ένας τον λογαριασμό. Τον πληρώνουν όλοι μαζί.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ