Ανάλυση: Το Champions League των ανατροπών…

Ανάλυση: Το Champions League των ανατροπών…

Τα 14 τρόπαια Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Αγιαξ, η «φτωχή» Τότεναμ και δύο ημιτελικοί του Champions League που καθηλώνουν. To10.gr αναλύει τους αντιπάλους.

Εξω η απόλυτη αυτοκράτειρα του θεσμού, Ρεάλ Μαδρίτης. Εξω η Γιουβέντους του Κριστιάνο. Εξω οι βαθύπλουτες και… νεόπλουτες Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι. Εξω η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εξω η γερμανική μηχανή της Μπάγερν Μονάχου και η φιλόδοξη Ντόρτμουντ. Εξω η εκνευριστικά πεισματάρα Ατλέτικο Μαδρίτης. Μέσα η ατμομηχανή του Ερνέστο Βαλβέρδε και του Μέσι. Μέσα η περσινή φιναλίστ και διψασμένη για… όλα Λίβερπουλ. Μέσα οι άξιοι απόγονοι του Γιόχαν Κρόιφ του Αγιαξ. Μέσα και η… πρωτάρα Τότεναμ, του Ποτσετίνο.

Τα ημιτελικά του Champions League τα έχουν όλα. Ανατροπές, ομάδες που παίζουν ονειρικό ποδόσφαιρο. Νέα πρόσωπα που θα κυριαρχήσουν στο ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια. Νέες δυνάμεις. Αλλά και τον Μέσι. Και τον Βαλβέρδε. Τον Κλοπ και τον Σαλάχ. Τη νέα χρυσή γενιά του «Αίαντα» Ντε Γιονγκ και Ντε Λιχτ. Τα «τρελά μωρά» των Αγγλων, που ανέτρεψαν όλα τα προγνωστικά.

Την Τρίτη 30 Απριλίου και την Πρωτομαγιά, Μπαρτσελόνα-Λίβερπουλ και Αγιαξ-Τότεναμ, θα δώσουν τις πρώτες παραστάσεις ενός σπάνιου «έργου». Ενός δίπρακτου έργου που θα καθηλώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανά τον πλανήτη. Διότι και οι τέσσερις διεκδικητές, θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν το εισιτήριο για τον τελικό της 1ης Ιουνίου, στο επιβλητικό «Wanda Metropolitano» της Μαδρίτης. Ποιος, όμως, έχει τις περισσότερες πιθανότητες; Τι έκαναν έως τώρα στο Champions League οι 4 ομάδες των ημιτελικών; To10.gr κάνει τον απολογισμό και… προβλέπει.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Θέση στο
UEFA ranking: 2
Την εφετινή σεζόν:
10 αγώνες, 7 νίκες, 3 ισοπαλίες, 0 ήττες, 23-6 γκολ
Πρώτος σκόρερ:
Λιονέλ Μέσι (10 γκολ)
Προηγούμενος ημιτελικός: 2014-15, απέκλεισε την Μπάγερν Μονάχου με συνολικό σκορ 5-3
Ρεκόρ σε ημιτελικά Ευρωπαϊκών Κυπέλλων: 7 προκρίσεις, 8 αποκλεισμοί
Κατακτήσεις Champions League: 5 (1992, 2006, 2009, 2011, 2015)

Γιατί μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο: Ο Μέσι ποτέ δεν χρειάστηκε να περιμένει περισσότερα από 4 χρόνια μεταξύ ευρωπαϊκών τίτλων. Γιατί να σταματήσει τώρα; Επίσης, ο Ερνέστο Βαλβέρδε αναγνωρίζεται μαζικά, πλέον, ως αναμορφωτής της Μπάρτσα. Και επειδή είναι «δικός μας», έχει την υποστήριξή μας. Αδυναμίες είναι αυτές, βλέπετε. Πέρα από αυτό, όμως, οι Καταλανοί «έπαθαν» πέρυσι και φαίνεται ότι έμαθαν το μάθημά τους. Οντας κυνικοί, αποτελεσματικοί και παράλογα ποιοτικοί.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
Θέση στο
UEFA ranking: 12
Την εφετινή σεζόν: 10 αγώνες, 6 νίκες, 1 ισοπαλία, 3 ήττες, 18-9 γκολ
Πρώτος σκόρερ: Ρομπέρντο Φιρμίνο, Σαντιό Μανέ, Μοχάμεντ Σαλάχ (4 γκολ)
Προηγούμενος ημιτελικός: 2017/18, απέκλεισε τη Ρόμα με συνολικό σκορ 7-6
Ρεκόρ σε ημιτελικά Ευρωπαϊκών Κυπέλλων: 8 προκρίσεις, 2 αποκλεισμοί.
Κατακτήσεις Champions League: 5 (1977, 1978, 1981, 1984, 2005)

Γιατί μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο: Η περσινή φιναλίστ διατήρησε τις επιθετικές αιχμές της, αλλά προσέθεσε και «ατσάλι» στην άμυνά της. Επίσης, έχει την προϊστορία με το μέρος της, καθώς δεν έχει αποκλειστεί ποτέ από την Μπαρτσελόνα στις τρεις νοκ άουτ αναμετρήσεις τους: 1975/76 και 2000/01 ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA και τη σεζόν 2006/07 στους «8» του Champions League!

ΤΟΤΕΝΑΜ
Θέση στο
UEFA ranking: 18
Την εφετινή σεζόν: 10 αγώνες, 5 νίκες, 2 ισοπαλίες, 3 ήττες, 17-14 γκολ
Πρώτος σκόρερ: Χάρι Κέιν (5 γκολ)
Προηγούμενος ημιτελικός: 1961/62, αποκλείστηκε από την Μπενφίκα με συνολικό σκορ 4-3
Ρεκόρ σε ημιτελικά Ευρωπαϊκών Κυπέλλων: 1 αποκλεισμός
Κατακτήσεις Ευρωπαϊκών Κυπέλλων: –

Γιατί μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο: Απέκλεισε ήδη την Ντόρτμουντ και την ακριβοθώρητη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα, δείχνοντας ότι είναι ομάδα φτιαγμένη για… νοκ άουτ αναμετρήσεις. Η μόνη ομάδα των ημιτελικών χωρίς έστω παρουσία σε ευρωπαϊκό τελικό. Ο Ποκετίνο και οι παίκτες του θέλουν να αλλάξουν την ιστορία και απέναντι στον Αγιαξ, βλέπουν έναν αντίπαλο τουλάχιστον στα μέτρα τους!

ΑΓΙΑΞ
Θέση στο
UEFA ranking: 20
Την εφετινή σεζόν:
16 αγώνες, 9 νίκες, 6 ισοπαλίες, 1 ήττα, 32-14 (συμπεριλαμβάνονται και τα προκριματικά)
Πρώτος σκόρερ:
Ντούσαν Τάντιτς (6 γκολ, 9 συνολικά με τα προκριματικά)
Προηγούμενος ημιτελικός:
1996/97, αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους με συνολικό σκορ 1-6
Ρεκόρ σε ημιτελικά Ευρωπαϊκών Κυπέλλων:
6 προκρίσεις, 2 αποκλεισμοί
Κατακτήσεις
Champions League: 4 (1971, 1972, 1973, 1995)

Γιατί μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο: Παίζουν ποδόσφαιρο από τις αρχές Ιουλίου! Εκθρόνισαν την τρεις σερί χρονιές πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης και σταμάτησαν το σερί του Κριστιάνο Ρονάλντο, αποκλείοντας τη Γιουβέντους. Τι έχουν να φοβηθούν τα τρομερά «μωρά» του «Αίαντα»; Απολύτως τίποτα. 24 χρόνια μετά το έπος του Κλάιφερτ, του Λιτμάνεν και των άλλων παιδιών του Φαν Χάαλ, ο Αίαντας επιστρέφει για το δικό του 5ο τρόπαιο, με στόχο να ισοφαρίσει Μπάρτσα και Λίβερπουλ!

ΕΞΤΡΑ TIP: Τη φετινή σεζόν, μόνο η Μπαρτσελόνα (Μάντσεστερ Γ.) και ο Ολυμπιακός (Μπέρνλι) έχουν αποκλείσει αγγλική ομάδα από φάση νοκ άουτ αγώνων!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ