Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Ολυμπιακό και τους προκριματικούς

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Ολυμπιακό και τους προκριματικούς

Οι Ερυθρόλευκοι μπαίνουν στη μάχη, και εσύ καλό είναι να ξέρεις προκαταβολικά πως…

Αυτό ήταν λοιπόν. Η πρώτη μεγάλη πρόκληση της νέας σεζόν είναι εδώ για τον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς. Για την ακρίβεια είναι στο Πλζεν, στο λημέρι της Βικτόρια και περιμένει (20.00). To πρώτο μισό στη μάχη για την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν. Ένας μικρός ποδοσφαιρικός… πόλεμος, από εκείνους που επιβάλλεται να είσαι προετοιμασμένος για όλα. Και με έναν τρόπο ενημερωμένος για όλα, μιας και τα προκριματικά έγιναν πλέον κομμάτι της ζωής μας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αυτή η ελεύθερη πτώση που μας έχει αναγκάσει να αντιμετωπίζουμε ως φυσιολογικό ότι οι ομάδες μας ξεκινούν τις χρονιές μέσα στο κατακαλόκαιρο, παίζοντας ουσιαστικά τον πρώτο μεγάλο στόχο της σεζόν με την… πλάτη στον τοίχο. Δίχως επίσημα ματς στα πόδια τους, δίχως καλά-καλά να είναι συμπληρωμένα τα ρόστερ τους.

Τέλος πάντων. Μάθαμε. Και μάθαμε τόσα που μπορεί κάλλιστα να προκύπτουν πλέον και… σημειώσεις. Σαν αυτές που ακολουθούν στις επόμενες αράδες. Για τον Ολυμπιακό, και τα προκριματικά. Αριθμοί και στοιχεία που αξίζει να γνωρίζεις…

1) O Ολυμπιακός γνωρίζει από χθες τον αντίπαλο του –εάν φυσικά προκριθεί επί της Βικτόρια- στον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Τον περιμένει στην Πολη, η Μπασάκσεχιρ του Ρομπίνιο. Μια ομάδα που παρολίγον να συναντηθεί μαζί της και πέρσι στα προκριματικά (οι Τούρκοι αποκλείστηκαν από την Μπέρνλι).

2) Αντίστοιχα οι Πειραιώτες έχουν γνώση πλέον και για το… άλλο σενάριο. Εκείνο του αποκλεισμού. Αν λοιπόν δεν τα καταφέρουν κόντρα στους Τσέχους; Περιμένει η Αντβέρπ στον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ. Ένα ραντεβού από εκείνα που δεδομένα κανείς στο λιμάνι δεν θέλει να φανεί συνεπής. Άλλη… φορά!

3) Οι Ερυθρόλευκοι ως τώρα έφτασαν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μέσω προκριματικών, τέσσερις φορές: Την περίοδο 1997-98 περνώντας την Μοζίρ με δύο νίκες. Το 1998-99 (όταν και κατάφεραν να πάει το ταξίδι του ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης) αποκλείοντας την Ανόρθωση. Την περίοδο 2008-2009 αφήνοντας έξω την Σλόβαν Μπρατισλάβας και την Σέριφ Τίρασπολ. Και την περίοδο 2017-18 αποκλείοντας την Παρτιζάν και την Ριέκα.

4) Ποτέ καμία ελληνική ομάδα δεν τα κατάφερε από το μονοπάτι «μη πρωταθλητών». Και βέβαια σε τρεις «νοκ άουτ» γύρους. Πέρσι το πλησίασε ο ΠΑΟΚ αποκλείοντας τη Βασιλεία και τη Σπαρτάκ Μόσχας. Αποκλείστηκε όμως από τη Μπενφίκα με το βαρύ και ασήκωτο 1-4 της Τούμπας στα πλει-οφ

5) Τις δύο προηγούμενες σεζόν στα προκριματικά με Παρτιζάν, Ριέκα, Λουκέρνη και Μπέρνλι ο Ολυμπιακός είχε 6 νίκες και 2 ισοπαλίες. Με τέρματα 19-7! Σκόραρε δηλαδή 2,5 γκολ ανά παιχνίδι σε έναν μέσο όρο που χτυπάει το χέρι στο τραπέζι σε εκείνους που επιμένουν ότι τέτοιες προκλήσεις γίνονται δικές σου από την… άμυνα!

6) Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος βρίσκεται στα κύπελλα Ευρώπης από το 2003 (27/11 κόντρα στην Περούτζια το ντεμπούτο του, με τα χρώματα του Άρη) και έδωσε το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ 2008! Το φοβερό είναι ότι έχει να αγωνιστεί σε ματς ευρωπαϊκής διοργάνωσης με τον Ολυμπιακό από τον Μάρτη του 2012 (κόντρα στη Μέταλιστ). Αν παίξει δηλαδή σήμερα (που υπολογίζεται για βασικός) θα «γυρίσει» επτά χρόνια μετά!

7) Ο Πέδρο Μαρτίνς θα βρεθεί για τέταρτη φορά στην καριέρα του σαν προπονητής σε προκριματικούς. Για πρώτη φορά όμως σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Ποιο είναι το φοβερό με τον Πορτογάλο; Ότι ως τώρα σε αυτή την «ειδική κατηγορία» αγώνων είναι αήττητος (4 νίκες- 4 ισοπαλίες). Και βεβαίως ότι καταφέρνει πάντα να φτάσει στους ομίλους. Το έκανε με τη Μαριτίμο (2012-13), τη Ρίο Άβε (2014-15) και βέβαια πέρσι με τον Ολυμπιακό.

8) Πέρσι οι Ερυθρόλευκοι στο ευρωπαϊκό ταξίδι τους, που ξεκίνησε στο Καραϊσκάκη κόντρα στη Λουκέρνη και κατέληξε στο Κίεβο κόντρα στη Ντιναμό σκόραραν συνολικά 24 γκολ. Η κορυφαία επίδοση ελληνικής ομάδας σε μια σεζόν στα κύπελλα Ευρώπης. Οι δύο μεγάλοι απόντες (Φορτούνης, Λάζαρος) πέτυχαν από πέντε γκολ. Και ο Γκερέρο που είναι κανονικά στη θέση του έβαλε 4.

9) Μόνο η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και δίχως να υπολογίζεται είτε το μάρκετ πουλ, είτε η βαθμολογική συγκομιδή σε αυτούς προσφέρουν 15, 25 εκατ ευρώ. Σε κάθε ομάδα που θα καταφέρει να απλώσει το σεντόνι στη σεζόν 2019-20. Χρήματα που αφορούν τόσο τον Ολυμπιακό, όσο και τον ΠΑΟΚ που θα κάνει τη δική του προσπάθεια από το μονοπάτι των πρωταθλητών.

10) Σήμερα ο Λεονάρντο Κούτρης έχει τα γενέθλια του. Κλείνει τα 24 του χρόνια ο διεθνής αριστερός μπακ. Και φυσικά θα ήθελε να το γιορτάσει με τους συμπαίκτες του. Και με ένα αποτέλεσμα που θα ανοίγει τον δρόμο, αλλά και την όρεξη για τα… επόμενα

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ