Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός 3-1: Εγκλήματα και δώρα!

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός 3-1: Εγκλήματα και δώρα!

Ο Ολυμπιακός τα έκανε όλα σωστά για 45 λεπτά. Προηγήθηκε με τον Σεμέδο (37'), δεν απειλήθηκε και έδειχνε σιγουριά. Στην επανάληψη, όμως, η ανύπαρκτη αποβολή του Μπενζιά και η κάκιστη εικόνα των Πειραιωτών, έδωσαν την ευκαιρία στον Αστέρα να σκοράρει 3 γκολ σε 28 λεπτά. Αστοχες επιλογές του Μαρτίνς, μοιραίος ο Μεριά, τραγική αμυντική λειτουργία στο Β' ημίχρονο.

Το Champions League είναι η διοργάνωση που εκθέτει τα λάθη. Και ο Ολυμπιακός βίωσε αυτή την πραγματικότητα με τον χειρότερο τρόπο. Με τα εγκλήματα και τα… δώρα που δόθηκαν απλόχερα στο Ράικο Μίτιτς, να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Με τον Ολυμπιακό, από το ζενίθ του πρώτου ημιχρόνου, με γκολ υπέρ του και με χωρίς πίεση στην άμυνά του, να βρίσκεται μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά στο καναβάτσο. Με τρία γκολ παθητικό και μία σκληρή ήττα. Καθώς το τελικό 3-1 δίνει προβάδισμα στον Ερυθρό Αστέρα και για τη συνέχεια και τη μάχη της 3ης θέσης.

Τα εγκλήματα; Πρώτο και σημαντικότερο του Γάλλου διαιτητή Μπαστιέν. Ενα κανονικό και όχι σκληρό φάουλ του (κάκιστου) Μπενζιά στο 58′, κέντρο του γηπέδου, βαφτίστηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβολή. Μια στιγμή που άλλαξε τα πάντα. Και κυρίως έδωσε αέρα στον Αστέρα. Αέρας που είχε… κοπεί στο 37ο λεπτό, όταν ο Σεμέδο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα τον Σέρβων, με τη βοήθεια και του γκολκίπερ Μπόριαν. Αλλά αυτό ήταν και το μοναδικό δώρο που πήραν οι Πειραιώτες στο Βελιγράδι. Τα υπόλοιπα της βραδιάς, τα έκαναν. Σε σημείο… εγκληματικής αμέλειας. Με μοιραίο τον Μεριά, που πρωταγωνίστησε

Ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε να εκπλήξει τους πάντες. Αντιπάλους και παίκτες. Ομάρ, Γκιγιέρμε, Βαλμπουενά, Ποντένσε στον πάγκο, Τοροσίδης, Καμαρά, Μπενζιά και Λοβέρα στον αγωνιστικό χώρο. Ενα ρίσκο. Μεγάλο και επικίνδυνο. Ενα ρίσκο που ο Ολυμπιακός δεν το πλήρωσε για 45 λεπτά. Ενα ρίσκο που στο πρώτο ημίχρονο του βγήκε από τις αγαπημένες του στημένες φάσεις (γκολ Σεμέδο). Αλλά όταν τα αριθμητικά δεδομένα, άλλαξαν, με την ακατανόητη υπόδειξη του Μπαστιέν και την εξίσου ακατανόητη απόφασή του να μην δει καν το VAR, άλλαξε τελείως και η εικόνα του αγώνα. Με τον Ολυμπιακό να μην έχει μπει καθόλου καλά στην επανάληψη και τα πράγματα να δυσχεραίνουν, με το αριθμητικό μειονέκτημα.

Η 11άδα εκπλήξεων

Ο Πορτογάλος παρέταξε τον Ολυμπιακό με τον Σα κάτω από τα δοκάρια και τους Τοροσίδη, Σεμέδο, Μεριά και Τσιμίκα στην τετράδα της άμυνας. Στη μεσαία γραμμή ξεκίνησαν οι Μπουχαλάκης και Καμαρά, με τον Μπενζιά λίγο πιο μπροστά και τους Μασούρα και Λοβέρα στα δύο άκρα της μεσοεπιθετικής γραμμής. Αιχμή του δόρατος ήταν ο Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο.

Γιορτινή ατμόσφαιρα, μάχη στο χορτάρι

Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν γιορτινή, με τους δύο Θρύλους των Βαλκανιών να αναμετρώνται για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα. Στον αγωνιστικό χώρο όμως φάνηκε από τα πρώτα λεπτά ότι θα γίνει μια μεγάλη μάχη. Ο Ερυθρός Αστέρας με την ορμή του γηπεδούχου μπήκε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά χωρίς να απειλήσει με αξιώσεις την εστία του Σα. Στο 17’ η ομάδα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς κέρδισε φάουλ σε καλή θέση, αλλά η εκτέλεση δεν ανησύχησε τον Πορτογάλο τερματοφύλακα. Μετά το 20ο λεπτό ο Ολυμπιακός ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, πήρε μέτρα στο γήπεδο και άρχισε να δημιουργήσει φάσεις στα αντίπαλα καρέ.

Ανέβηκε ο Ολυμπιακός, απείλησε ο Γκερέρο

Στο 23ο λεπτό οι Πειραιώτες πραγματοποίησαν την πρώτη τους καλή ευκαιρία στα καρέ του Μπόργιαν. Ο Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο βρήκε χώρο έξω από την περιοχή, ελίχθηκε, σούταρε, αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι των γηπεδούχων. Δευτερόλεπτα αργότερα ο Ολυμπιακός απείλησε ξανά και πάλι με τον Γκερέρο. Ο Τσιμίκας έκανε εξαιρετική κίνηση από αριστερά, έκανε τη σέντρα, ο Ισπανός πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Στο πρώτο μισάωρο του αγώνα ο Ερυθρός Αστέρας είχε την κατοχή της μπάλας (54-46%), αλλά ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που έκανε τις ευκαιρίες.

Βρήκε γκολ με τον Σεμέδο

Η τρίτη ευκαιρία που δημιούργησε η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς ήταν και η φαρμακερή. Στο 37’ ο Μασούρας εκτέλεσε έξυπνα στο δεύτερο δοκάρι το φάουλ που είχαν κερδίσει οι φιλοξενούμενοι στον άξονα, ο Σεμέδο έκανε το γύρισμα, ο πορτιέρο του Ερυθρού Αστέρα έκανε λάθος εκτίμηση και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα των γηπεδούχων για το 0-1. Οι Πειραιώτες βρήκαν από στημένη φάση το γκολ που έψαξαν στο 23’ και στο 24’ και πήραν κεφάλι στο σκορ. Το 0-1 παρέμεινε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, με τον Ολυμπιακό να κρατάει το προβάδισμα και να πηγαίνει στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, έχοντας το υπέρ του σκορ.

Επιθετικός ο Αστέρας, έψαχνε την αντεπίθεση ο Ολυμπιακός

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα άλλαξε άρδην. Οι γηπεδούχοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο αποφασισμένοι να παλέψουν για την ισοφάριση. Η ομάδα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς είχε την κατοχή της μπάλας, με τον Ολυμπιακό να περιμένει στο δικό του μισό, έτοιμος να χτυπήσει στην κόντρα. Το πρώτο δεκάλεπτο πέρασε χωρίς τη μεγάλη ευκαιρία στις δύο εστίες, με τον τεχνικό του Ερυθρού Αστέρα στο 55’ να κάνει την πρώτη του αλλαγή. Ο Βούλιτς πήρε τη θέση του Γιόβαντσιτς, με τον Μιλόγεβιτς να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του.  Ένα λεπτό αργότερα οι γηπεδούχοι δημιούργησαν την πρώτη καλή στιγμή στην επανάληψη. Ο Φαν λα Πάρα βρέθηκε μέσα στην περιοχή του Σα, έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά πάνω από τα δοκάρια.

Ανύπαρκτη αποβολή, άλλαξε το ματς

Στο 58’ ο διαιτητής έκλεψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο από τους παίκτες των δύο ομάδων, αποβάλλοντας με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Μπενζιά. Ο μέσος του Ολυμπιακού πίεσε στον χώρο του κέντρου, έκανε φάουλ στον αντίπαλό του, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ήταν για κίτρινη κάρτα, πόσο μάλλον για δεύτερη. Ο Γάλλος Μπενουά Μπαστιάν του έδειξε τον δρόμο για τα αποδυτήρια, χωρίς μάλιστα να πάρει τη βοήθεια του VAR. Μια φάση, που κανείς δεν κατάλαβε γιατί αποβλήθηκε ο Μπενζιά. Στο 61’ ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε την πρώτη του αλλαγή, βάζοντας τον Ποντένσε αντί του Λοβέρα,  ο οποίος δεν φάνηκε ιδιαίτερα στο παιχνίδι.

Λάθος στην άμυνα και ισοφάριση

Οι αριθμητικές ισορροπίες άλλαξαν και προτού οι παίκτες του Ολυμπιακού εξοικειωθούν στα νέα δεδομένα ο Ερυθρός Αστέρας ισοφάρισε σε 1-1 με τον Βούλιτς. Στο 62’ ο Μεριά έκανε κακό διώξιμο και στη συνέχεια της φάσης ο μέσος των γηπεδούχων με σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σα. Ένα γκολ ουσιαστικά από το πουθενά, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή, αλλά χωρίς να απειλήσουν ιδιαίτερα τα καρέ των Πειραιωτών. Το γκολ του Βούλιτς ανέβασε τα ντεσιμπέλ στο Μαρακανά και έδωσε ώθηση στους παίκτες του Ερυθρού Αστέρα.  Οι Ερυθρόλευκοι του Βελιγραδίου απείλησαν στο 74’, στο 78’ και στο 79’, με την μπάλα στην πρώτη και την τρίτη φάση να φεύγει άουτ, ενώ στη δεύτερη ο Σα έδειξε τις ικανότητές του και μπλόκαρε. Στο 79’ ο Πέδρο Μαρτίνς άλλαξε τον Μασούρα με τον Ομάρ, βάζοντας έναν πιο φρέσκο παίκτη στο δεξί άκρο.

Τεράστιες ευκαιρίες για το 1-2, αλλά…

Εξι λεπτά αργότερα ο Ολυμπιακός άγγιξε το 1-2 με τον Καμαρά, αλλά ο Μπόργιαν απέκρουσε το δυνατό σουτ του Αφρικανού μέσου. Στην εξέλιξη της φάσης οι Πειραιώτες κέρδισαν φάουλ, σαν κοντινό κόρνερ. Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς εκτέλεσαν το φάουλ, ο Ποντένσε έκανε το γύρισμα και ο Μεριά έχασε το… άχαστο, κάνοντας τον Πορτογάλο προπονητή και τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να τραβάνε τα μαλλιά τους! Η μπάλα στρώθηκε στον Τυνήσιο στόπερ, ο οποίος είχε πιάτο την αντίπαλη εστία, αλλά αστόχησε. Ούτε ο ίδιος δεν πίστευε τι έχασε…

Δώρα από την άμυνα του Ολυμπιακού

Οι Πειραιώτες έχασαν μια τεράστια ευκαιρία για να πάρουν ξανά το προβάδισμα και σαν να μην έφτανε αυτό, δευτερόλεπτα αργότερα δέχθηκαν και δεύτερο γκολ από τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Μάριν εκτέλεσε το κόρνερ που είχαν κερδίσει οι Ερυθρόλευκοι του Βελιγραδίου και ο στόπερ-γίγαντας (1.93μ.) των γηπεδούχων, Μιλούνοβιτς, με κεφαλιά νίκησε τον Σα για το 2-1. Στο 89’ ο Μαρτίνς τα έπαιξε όλα για όλα βάζοντας τον Ελ Αραμπί αντί του Καμαρά για να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορούσε στις καθυστερήσεις του αγώνα. Όμως, στο 90’ ο Ερυθρός Αστέρας σκόραρε και τρίτο γκολ, σε μία φάση καρμπόν με το 2-1.

Ο Μάριν εκτέλεσε και πάλι το κόρνερ και ο Μποάκιε πήρε την κεφαλιά στην καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού, κάνοντας το 3-1. Ένα σκορ, που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγών. Οι Πειραιώτες στο 86’ έχασαν τεράστια ευκαιρία να κάνουν το 1-2 και δευτερόλεπτα αργότερα πλήρωσαν ακριβά την χαμένη φάση του Τυνήσιου σέντερ μπακ.

Ο Ολυμπιακός φεύγει από το Βελιγράδι, χωρίς βαθμό στις αποσκευές του και πλέον βρίσκεται στην 3η θέση του ομίλου. Στην πρώτη είναι η Μπάγερν Μονάχου, η οποία διέλυσε με 7-2 την Τότεναμ στο Λονδίνο με 4 βαθμούς, με τον Ερυθρό Αστέρα να είναι στην δεύτερη με 3 και την Τότεναμ στην τελευταία θέση με 1. Την επόμενη αγωνιστική ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο Καραϊσκάκη την Μπάγερν (22/10), ενώ ο Ερυθρός Αστέρας πηγαίνει στο Λονδίνο για το παιχνίδι με τους Πετεινούς.

Η επόμενη αγωνιστική
Τότεναμ-Ερυθρός Αστέρας
Ολυμπιακός-Μπάγερν Μονάχου

Η βαθμολογία του 2ου ομίλου
Μπάγερν Μονάχου 6 (10-2)
Ερυθρός Αστέρας 3 (3-4)
Ολυμπιακός 1 (3-5)
Τότεναμ 1 (4-9)

Το κλειδί:  Η ανύπαρκτη αποβολή του Μπενζιά στο 58’. Μέχρι εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός ήλεγχε το παιχνίδι. Δεν είχε απειληθεί ιδιαίτερα από τους γηπεδούχους, οι οποίοι είχαν μια φλύαρη κατοχή. Η αποβολή του 25χρονου μέσου άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα.

Το «10αρι»: Ο προπονητής του Ερυθρού Αστέρα, Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Ο τεχνικός των γηπεδούχων το έψαξε και οι αλλαγές που έκανε στο δεύτερο ημίχρονο τον δικαίωσαν απολύτως. Στο 55’ έβαλε τον Βούλιτς στο παιχνίδι αντί του Γιόβαντσιτς και στο 62’ ο Σέρβος μέσος ισοφάρισε. Ηταν από τους παίκτες – κλειδιά των γηπεδούχων στον δρόμο για την ανατροπή. Η δεύτερη αλλαγή που έκανε ο Μιλόγεβιτς ήταν ο Μποάκιε, ο οποίος επίσης σκόραρε. Στο 90’ με κεφαλιά, σε μια φάση καρμπόν του 2-1. Οι αλλαγές του Σέρβου τεχνικού βοήθησαν στην αφύπνιση του Ερυθρού Αστέρα.

Γιατί κόουτς: Σε μια νύχτα που πήγαν όλα στραβά μπορούν να γραφτούν πολλά σε αυτό εδώ το σημείο. Γιατί δεν βγήκε πιο νωρίς ο Μπενζιά, ο οποίος είχε κίτρινη κάρτα από το πρώτο μέρος και δεν κατάφερε ποτέ ουσιαστικά να μπει στο κλίμα του παιχνιδιού. Γιατί δεν έβαλε τον Βαλμπουενά και πολλά ακόμα αναπάντητα γιατί…

Στον πάγκο: Αρκετοί παίκτες δεν έθελξαν με την απόδοσή τους. Θα μπορούσε να είχε κάνει τις αλλαγές νωρίτερα ο Μαρτίνς, αφού έβλεπε ότι ο Ολυμπιακός είχε χάσει μέτρα στο γήπεδο από την αρχή του δεύτερου ημιχρόνου.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ερυθρός Αστέρας (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Μπόργιαν, Γκόμπελιτς, Ντέγενεκ, Μιλούνοβιτς, Ρόντιτς, Κάνιας (73’ Πέτροβιτς), Γιόβαντσιτς (55’ Βούλιτς), Γκαρσία, Φαν λα Πάρα (62’ Μποάκιε), Μάριν, Τομανέ

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τσιμίκας, Μεριά, Σεμέντο, Ελαμπντελαουί, Μπουχαλάκης, Καμαρά (89’ Ελ Αραμπί), Λοβέρα (61’ Ποντένσε), Μασούρας (79’ Ελαμπντελαουί), Μπενζιά, Γκερέρο

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ