Μamma mia, μία Αταλάντα

Μamma mia, μία Αταλάντα

Η εκπληκτική Αταλάντα βρίσκεται στα προημιτελικά του Champions League, δίνοντας την καλύτερη απάντηση στον Ανιέλι.

«Έχω μεγάλο σεβασμό στην Αταλάντα και σε αυτά που έχει πετύχει. Ωστόσο, δεν γίνεται χωρίς ιστορία σε διεθνές επίπεδο μόνο και μόνο επειδή έκανε μία σπουδαία σεζόν, να έχει απ’ ευθείας πρόσβαση στο Champions League. Είναι αυτό σωστό;», είχε αναφέρει ο Αντρέα Ανιέλι σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Ο πρόεδρος της Γιουβέντους είναι ουσιαστικά ο πρωτεργάτης της δημιουργίας της European Super League, μιας κλειστής λίγκας στην οποία θα αγωνίζονται μόνο οι ισχυροί της Ευρώπης.

Τα πεπραγμένα της Αταλάντα μέσα στο γήπεδο είναι όμως μια πρώτης τάξεως απάντηση στο σκεπτικό του Ανιέλι. Η ιταλική ομάδα έχει κλέψει τις εντυπώσεις στο φετινό Champions League, καθώς στην παρθενική της συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έχει καταφέρει να φτάσει στα προημιτελικά. Και το έκανε με τον πιο… κινηματογραφικό τρόπο.

Μετά από τις πρώτες τρεις αγωνιστικές στην φάση των ομίλων μετρούσε ισάριθμες ήττες, κάνοντας τον κόσμο της εκείνη την στιγμή να συμβιβάζεται απλά με τις εμπειρίες και τα μαθήματα που προσφέρει το Champions League.

Παρόλα αυτά, η Αταλάντα πραγματοποίησε εξαιρετικό δεύτερο γύρο και με δυο νίκες και μια ισοπαλία κατάφερε να τερματίσει στην δεύτερη θέση πίσω από την Μάντσεστερ Σίτι. Στην φάση των 16 απέκλεισε με εκκωφαντικό τρόπο την Βαλένθια, περνώντας το εισιτήριο για τους «8» της διοργάνωσης.

Ωστόσο, πως η Αταλάντα από μια μικρομεσαία ομάδα της Ιταλίας κατάφερε να γίνει μια ομάδα πρωταγωνίστρια και με στόχους ακόμα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

Οι Μπεργκαμάσκι έκαναν σταδιακά βήματα προόδου. Τα σχέδια για την δημιουργία νέου γηπέδου ευρωπαϊκών προδιαγραφών  και η εξαιρετική λειτουργία της ακαδημίας του συλλόγου τους ήταν σημαντικά στοιχεία για να έρθει η εκτόξευση τους. Από την Zingonia έχουν περάσει αρκετά ταλέντα που έχουν κάνει καριέρες στο ιταλικό πρωτάθλημα, με την παράδοση να συνεχίζεται. Μερικά παραδείγματα είναι ο Γκαλιαρντίνι (Ίντερ), Κόντι (Μίλαν), Κεσί (Μίλαν), Σπινατσόλα (Ρόμα).

Η Αταλάντα πάντα βασιζόταν στις ακαδημίες της. Η διαφορά, σε σχέση με παλαιότερα χρόνια, είναι πλέον ότι υπάρχει και ένας προπονητής που μπορεί να το υποστηρίξει. Ο Γκασπερίνι είναι ένας προπονητής με όμορφες ιδέες γύρω από το ποδόσφαιρο, ενώ πίστεψε από την αρχή στο ταλέντο των παικτών που βρισκόταν στις ακαδημίες, οι οποίες επί των ημερών του σε επίπεδο λειτουργίας βρίσκονται στο μέγιστο επίπεδο. Μετά τον αποκλεισμό της Ιταλίας από το Μουντιάλ του 2018 , ο Guardian περιέγραψε την Αταλάντα ως την ομάδα που θα πρέπει να μιμηθούν οι υπόλοιπες ιταλικές ομάδες στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει με τους νεαρούς Ιταλούς ποδοσφαιριστές.

Παράλληλα, τα έργα του γηπέδου άρχισαν πριν τελειώσει η σεζόν 2018-19 και προχωρούν με καλό ρυθμό. Το πρώτο κομμάτι της ανακατασκευής έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι εργασίες προβλέπονται να ολοκληρωθούν το 2021, με τη χωρητικότητα του γηπέδου να αυξάνεται από 21.000 θέσεις στις 23.370. Θα πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακατασκευή, της οποίας το κόστος θα φτάσει τα  40 εκ. ευρώ με την Αταλάντα να επενδύει σωστά τα χρήματα που αποκόμισε από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η αγωνιστική σεζόν της Αταλάντα είναι η καλύτερη της σύγχρονης ιστορίας της. Πέρα από την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League, είναι και το φαβορί για την κατάληψη της τέταρτης θέσης στο ιταλικό πρωτάθλημα για τρίτη φορά την τελευταία τετραετία. Δείχνοντας ότι δεν είναι μια ομάδα που πρόκειται να εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Και όλα αυτά είναι έργο του Γκασπερίνι ο οποίος πρώτα οραματίστηκε και μετά έχτισε την Αταλάντα. Ακόμα και με περιορισμένο μπάτζετ.Ένας προπονητής, ο οποίος ανεξάρτητα ποιος είναι ο αντίπαλος δεν αλλάζει το τρόπο παιχνιδιού του και την φιλοσοφία του γύρω από το ποδόσφαιρο.

Καλύτερο παράδειγμα από αυτό είναι η συγκομιδή της Αταλάντα σε γκολ. Η ομάδα από το Μπέργκαμο κοντράρει σε παραγωγικότητα μεγαθήρια της Ευρώπης, ενώ έχει πετύχει περισσότερα τέρματα μέσα στην σεζόν από ομάδες-κολοσσούς, όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Μπαρτσελόνα.

Η δουλειά που γίνεται στην ομάδα, το κλίμα που υπάρχει και το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί είναι αυτά που έχουν φέρει τις επιτυχίες στην Αταλάντα την τελευταία τριετία. Πέρα από την καθιέρωση σε μια από τις τέσσερις καλύτερες ιταλικές ομάδες, επόμενος στόχος της είναι και η καθιέρωση της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ