Βαρούχας : «Είναι ξεκάθαρα πέναλτι αυτό στον Φορτούνη»

Βαρούχας : «Είναι ξεκάθαρα πέναλτι αυτό στον Φορτούνη»

Ο καθηγητής διαιτησίας Παναγιώτης Βαρούχας μίλησε στην εκπομπή «Στο 90 και 1» του parapolitika fm 90,1 και τόνισε πως το πέναλτι το οποίο κέρδισε ο Κώστας Φορτούνης στο παιχνίδι της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό, ενώ αναφέρθηκε στις υπόλοιπες αμφισβητούμενες φάσεις της αγωνιστικής, στο VAR αλλά και στο Τάσο Σιδηρόπουλο.

Ορθή ήταν η υπόδειξη πέναλτι υπέρ του Κώστα Φορτούνη στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Ξάνθη από τον διαιτητή Καραντώνη, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Βαρούχα, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Στο 90 και 1» του parapolitika fm 90,1.

Μιλώντας στους Βαγγέλη Μπραουδάκη και Γιώργο Νοικοκύρη ο καθηγητής διαιτησίας τόνισε πως έγινε εφαρμογή του κανονισμού, καθώς ο παίκτης της Ξάνθης ανατρέπει τον Έλληνα μεσοεπιθετικό με τον αγκώνα του.

Επίσης, στο παιχνίδι της ΑΕΚ με την ΑΕΛ, ο διαιτητής Σκουλάς δεν έδωσε πέναλτι στο μαρκάρισμα που δέχθηκε ο Μάρκο Λιβάγια στην περιοχή των Θεσσαλών, ενώ στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Κέρκυρα ο ρέφερι Μπλάνας δεν έχει υποδείξει τρία πέναλτι υπέρ του Τριφυλλιού, σύμφωνα με τον Βαρούχα.

Τέλος, ο καθηγητής διαιτησίας μίλησε για τον ερχομό του VAR στην Ελλάδα, αλλά και για τον ορισμό του Τάσου Σιδηρόπουλου στο ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ για το Κύπελλο, χαρακτηρίζοντας τον ως τον κορυφαίο διαιτητή στην Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στην ελίτ της UEFA.

Αναλυτικά τα όσα είπε στην εκπομπή «Στο 90 και 1» του parapolitika fm 90,1:

Για το πέναλτι στον Φορτούνη: «Δεν υπάρχει το παραμύθι περί τηλεοπτικού πέναλτι. Υπάρχει ο κανονισμός, ο παίκτης έκανε ένα απρόσεκτο μαρκάρισμα, δεν έχει σημασία αν ο Φορτούνης έπεσε χαλαρά. Δηλαδή αν γινόταν στο κέντρο αυτή η φάση δεν θα δινόταν φάουλ; Βέβαια υπήρχε πέναλτι και στον Λιβάγια στη Λάρισα. Στην περίπτωση αυτή τον βρίσκει ο αντίπαλος και τον ρίχνει, είναι ξεκάθαρο πέναλτι. Όπως και τρία πέναλτι έπρεπε να πάρει και ο Παναθηναϊκός χωρίς να είμαστε υπερβολικοί. Ο κανονισμός λέει ότι όταν χρησιμοποιείς το χέρι σου στον αντίπαλο με τέτοιο τρόπο και κάνεις απρόσεκτο μαρκάρισμα, είναι παράβαση πέναλτι. Τέλος.

Ο Παράσχος είπε πως ο παίκτης του (σ.σ Ναδάλες) αποβλήθηκε σ’ένα τελειωμένο ματς. Την ώρα του αγώνα, όμως ο διαιτητής έχει πει στον παίκτη να μη χτυπήσει το φάουλ. Εκείνος δεν τον ακούει, οπότε καλά κάνει και τον αποβάλει. Όταν λέει ο διαιτητής να περιμένεις δεν έχει δικαίωμα να χτυπήσεις το φάουλ γρήγορα. Η δεύτερη κίτρινη στην Ξάνθη είναι ιδιαίτερα αυστηρή, ο παίκτης πάει να κάνει μαρκάρισμα στο πλάι αλλά δεν βρίσκει τον Πάρντο. Απλά εκείνος πέφτει λίγο πιο ζωηρά και παρασύρει τον Καραντώνη. Αν αυτή ήταν κόκκινη τότε το μαρκάρισμα του Ντάουντα στα Γιάννενα που βρίσκει τον αντίπαλο με τις τάπες είναι πέντε φορές κόκκινη. Αυτά τα πράγματα είναι εμφανή και ο κανονισμός είναι κανονισμός. Σταματάει ο βοηθός ένα οφσάιντ της ΑΕΚ, ενώ στο Ολυμπιακός-Ξάνθη έχουν δοθεί τέσσερα-πέντε οφσάιντ λάθος και για τις δύο ομάδες. Δεν διαμορφώνεις αποτέλεσμα μ’ ένα πέναλτι ή ένα γκολ που ακυρώνεις, αλλά και από τα λάθος οφσάιντ».

Για το VAR: «Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα με το VAR. Υπάρχουν δύο εταιρείες στην Ευρώπη που το έχουν, μια γερμανική και μια ιταλική. Στη Γερμανία το κεντρικό στούντιο είναι στην Κολωνία και εκεί βρίσκονται τρία άτομα εκ των οποίων ο ένας διαιτητής. Από εκεί φεύγει το σήμα και φτάνει στον διαιτητή του αγώνα.

Πρέπει να μπει από την αρχή σωστά η χρησιμοποίηση του VAR και πρέπει να φτιαχτούν τα γήπεδα. Στα Γιάννενα το γήπεδο έχει κολώνα στη μέση. Οι φάσεις του VAR μπορεί να κόβονται από την κολώνα αυτή. Στην Ξάνθη η γραμμή για τα οφσάιντ δεν είναι σε σωστή θέση και δεν μπορεί να τοποθετηθεί σωστά λόγω του γηπέδου. Πρέπει να μπουν οι σωστές βάσεις και αυτοί που θα εκπαιδευθούν και είναι στο κεντρικό κοντρόλ να μεταφέρουν την πραγματικότητα στο διαιτητή.

Σκεφτείτε τι θα επακολουθήσει αν γίνει μια φάση και το κοντρόλ δώσει λάθος απόφαση. Στην Ιταλία την προηγούμενη εβδομάδα στο Ρόμα – Αταλάντα υπήρξε σε μια φάση παράβαση πέναλτι, ο διαιτητής είδε το βίντεο, αλλά πήρε λάθος απόφαση και δέχτηκε κατακραυγή. Μια άλλη περίπτωση πάλι στην Ιταλία πριν 15 ημέρες ο διαιτητής έκανε 4,5 λεπτά για να βγάλει το πόρισμα σε μια φάση, 3 λεπτά για μια άλλη και μαζί με τα 5 λεπτά των καθυστερήσεων φτάσαμε στα 12,5 λεπτά καθυστερήσεις.

Τα λέω όλα αυτά γιατί πρέπει να προβληματιστούν αυτοί που θα εγκαταστήσουν το VAR, γιατί άμα γίνει λάθος πως θα γίνει η αλλαγή την επόμενη εβδομάδα; Ότι είναι καλό για το ποδόσφαιρο να γίνει. Γενικότερα πάντως υπάρχει διχογνωμία μεταξύ UEFA και FIFA για τη χρήση του VAR. Ο Ινφαντίνο είναι ξεκάθαρα υπέρ, ενώ ο πρόεδρος της UEFA λέει όχι.

Αν πάμε στο μπάσκετ για παράδειγμα βλέπετε πως έχουν πόσα χρόνια το instant replay, όμως εκεί το παιχνίδι γίνεται σε κλειστό χώρο και παίζεται σε συγκεκριμένα λεπτά. Ακόμα και αυτό όμως διορθώθηκε με το χρόνο, γιατί στην αρχή δεν ήταν τόσο καλό. Για να τα λέμε όλα, ότι είναι καλό για το ποδόσφαιρο πρέπει να γίνει».

Για τον Σιδηρόπουλο: «Είναι ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής. Είναι στην ελίτ της UEFA. Όλοι οι διαιτητές που γίνονται διεθνείς λέμε ότι δεν γίνονται με την αξία τους; Λέμε ότι δεν κάνει ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής που είναι στην ελίτ της UEFA. Εγώ είμαι από αυτούς που λένε ότι όταν κάποιος δεν κάνει ας μην μείνει στην ελίτ κατηγορία.

Άμα ο Σιδηρόπουλος έχει κάνει λάθη γιατί να μείνει εκεί; Η ΕΠΟ με την UEFA δεν συνεργάζονται; Το γήπεδο είναι ο καθρέφτης, ο Σιδηρόπουλος πρέπει να έρθει και να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος και να του βγάλουμε το καπέλο. Εκεί θα μπορούμε να του πούμε ‘’Σιδηρόπουλε προχώρα είσαι ο κορυφαίος’’.

Για εμένα ο καλύτερος διαιτητής τη φετινή σεζόν είναι ο Κομίνης, στατιστικά έχει κάνει τις καλύτερες διαιτησίες. Από τώρα, πάντως, πρέπει στην ΚΕΔ να έχουν στο νου τους τα τρία παιχνίδια του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, για να μην υπάρχει γκρίνια από καμία από τις δύο ομάδες. Να ευχηθούμε στον Σιδηρόπουλο να τα πάει καλά, γιατί αυτό είναι το βασικό και για τις ομάδες και για το ποδόσφαιρο. Ο διαιτητής είναι καλός όταν δεν ασχολείται κανείς μαζί του, άμα γίνει Βουγιουκλάκη τότε δεν αξίζει».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ