Σάντρο Σάρερ: Αυτός είναι ο (άπειρος) δάσκαλος του ντέρμπι

Σάντρο Σάρερ: Αυτός είναι ο (άπειρος) δάσκαλος του ντέρμπι

To10.gr σας παρουσιάζει τον Ελβετό διαιτητή... 2ης κατηγορίας, Σάντρο Σαρέρ, ο οποίος θα σφυρίξει το κυριακάτικο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη.

Ο Ελβετός διαιτητής Σάντρο Σάρερ θα σφυρίξει το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής στο Καραϊσκάκη, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΠΟ. Ο 30χρονος δάσκαλος λοιπόν θα είναι ο ρέφερι του μεγάλου ντέρμπι της πέμπτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος και βοηθοί του θα είναι δύο συμπατριώτες του (Γιοσίποβιτς, Τζογκάι). Διαιτητής μόλις… 2ης κατηγορίας (σ.σ. κάτω και από τον Γκεστράνιους, που σφύριξε στην Τούμπα), η επιλογή του οποίου προκαλεί απορίες.

Και προκαλεί απορίες, διότι είναι εξαιρετικά άπειρος και με όχι «βαρύ» βιογραφικό από τέτοιου επιπέδου και σημασίας παιχνίδια. Μια επιλογή του Βίτορ Μέλο Περέιρα και των… υπερκείμενων δυνάμεων, που εμπεριέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο, καθώς εξ αρχής θεωρούνταν ηλίου φαεινότερο ότι σε αυτό το παιχνίδι, ήταν επιβεβλημένη η παρουσία ενός διαιτητή από την elite κατηγορία. Αντ’ αυτού, επιλέχθηκε ένας, φέρελπις μεν, άγνωστος και άπειρος δε, ρέφερι, που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Ο νεαρός Ελβετός διαιτητής γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1988 και μάλλον είχε αποφασίσει από νεαρή ηλικία πως ήθελε να γίνει διαιτητής. Μόνο τυχαίο δεν είναι λοιπόν ότι σφύριξε για πρώτη φορά το 2009 σε ηλικία 21 ετών, σε παιχνίδι της τέταρτης κατηγορίας στην πατρίδα του. Ακολούθησαν παιχνίδια για την τρίτη και την δεύτερη κατηγορία του ελβετικού ποδοσφαίρου, με τον Σάρερ να δείχνει ότι είχε τις δυνατότητες για να διευθύνει και παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας, όπως κι έγινε.

Το ντεμπούτο στην μεγάλη κατηγορία

Η 1η Δεκεμβρίου του 2013 είναι σίγουρα μια ξεχωριστή ημερομηνία στην καριέρα του Ελβετού διαιτητή, καθώς ο Σάρερ κλήθηκε να σφυρίξει για πρώτη φορά σε παιχνίδι της πρώτης κατηγορίας στην χώρα του. Ήταν το παιχνίδι Λωζάνη – Τουν το οποίο έληξε 0-2 και μάλλον πρόκειται για ματς που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ ο Ελβετός διαιτητής. Ο Σάρερ έκανε σε ηλικία 25 ετών την παρθενική του εμφάνιση στα γήπεδα της μεγάλης κατηγορίας του ελβετικού ποδοσφαίρου και έδειχνε ότι είχε τις ικανότητες να πραγματοποιήσει μια πολύ καλή καριέρα.

Έγινε διεθνής το 2015

Ο Σάρερ έγινε διεθνής διαιτητής το 2015 δηλαδή σε ηλικία 27 ετών και στις 9 Ιουλίου σφύριξε το πρώτο του παιχνίδι σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ήταν η ρεβάνς ανάμεσα σε Έλφσμποργκ και Λάχτι στο πλαίσιο του πρώτου προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ, στο οποίο η Έλφσμποργκ είχε πετύχει μια πολύ εύκολη νίκη με 5-0.

Το πρώτο ματς Τσάμπιονς Λιγκ

Ένα χρόνο αργότερα και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2016 έκανε το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ, σφυρίζοντας σε αγώνα προκριματικής φάσης της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο λόγος για την αναμέτρηση Αστάνα – Ζαλγκίρις με την πρώτη να επικρατεί με 2-1.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στις 8 Δεκεμβρίου του 2016, ο Σάρερ σφύριξε για πρώτη φορά σε παιχνίδι ομίλου ευρωπαϊκής διοργάνωσης και πιο συγκεκριμένα στον αγώνα Νις – Κράσνονταρ.

Στις 31 Μαΐου του 2017 ο Σάρερ ήταν για πρώτη φορά διαιτητής σε παιχνίδι Εθνικών ομάδων καθώς σφύριξε στο φιλικό παιχνίδι Ιταλίας – Σαν Μαρίνο 8-0. Λίγες μέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου διευθύνει τον φιλικό αγώνα μεταξύ Βελγίου – Τσεχίας (2-1) και τον περασμένο Οκτώβριο ήταν διαιτητής στην αναμέτρηση Ρουμανία – Καζακστάν για τα προκριματικά του παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Οι Ρουμάνοι είχαν πάρει τη νίκη σ’ εκείνο το ματς με 3-1.

Το παιχνίδι στην Γαλλία

Την περασμένη αγωνιστική περίοδο, η γαλλική και η ελβετική ποδοσφαιρική ομοσπονδία προχώρησαν σε συμφωνία για «ανταλλαγή» διαιτητών σε δύο παιχνίδια. Ένας Γάλλος διαιτητής θα σφύριζε σε αγώνα του ελβετικού πρωταθλήματος κι ένας Ελβετός ρέφερι θα σφύριζε ματς για την Ligue 1. Ήταν μια απόφαση που είχε προκαλέσει έκπληξη στην Γαλλία και μεγάλη συζήτηση. Ο Ελβετός διαιτητής ήταν ο Σάντρο Σάρερ, ο οποίος ήταν ο «άρχοντας» στον αγώνα της Καέν με την Ρεν.

Θα πρέπει επίσης εδώ να σημειωθεί ότι ο 30χρονος ρέφερι έχει σφυρίξει σε τρία παιχνίδια του αυστριακού πρωταθλήματος, σ’ ένα ματς στο πρωτάθλημα του Κατάρ και σ’ ένα για το Κύπελλο Λιχτενστάιν.

Έχει διακόψει παιχνίδι λόγω επεισοδίων

Ο Σάντρο Σάρερ έχει πολύ καλή φήμη στην πατρίδα του και θεωρείται ένας από τους καλύτερους διαιτητές στην Ελβετία. Μάλιστα αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι έχει διακόψει παιχνίδι λόγω επεισοδίων. Ο λόγος για το ματς Λωζάνη – Τουν όταν οπαδοί των γηπεδούχων είχαν κινηθεί εναντίον των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας.

Ο 30χρονος διαιτητής είχε μάλιστα κάνει δηλώσεις για την απόφαση του να διακόψει το παιχνίδι, τονίζοντας πως κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.

Ένα στοιχείο που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία και αναδεικνύει τις ικανότητες του νεαρού ρέφερι, αφορά την επιλογή του Σάρερ από την ΟΥΕΦΑ για την τελική φάση του UEFA Youth League. Ο Ελβετός ήταν ο τέταρτος διαιτητής στην αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Σάρερ είχε μιλήσει κατά το διάστημα της παραμονής του στη Νιόν και με τον Πιερλουίτζι Κολίνα αλλά και με πολλά ακόμα διαιτητικά στελέχη της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Μάλιστα αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο Ελβετός θεωρείται καριερίστας διαιτητής.

Η ανάλυση στην Φράινμπαχ

Χρήζει επίσης ιδιαίτερης μνείας ότι ο Σάρερ έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια και διαλέξεις ενώ πρόσφατα μίλησε σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ελβετική ομάδα Φράινμπαχ (σύλλογος δεύτερης κατηγορίας) αναλύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας διαιτητής κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού.

Ο Σάρερ ήταν το καλοκαίρι του 2018 διαιτητής στο παιχνίδι της Ρόζενμποργκ με την Σέλτικ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο ήταν διαιτητής στο παιχνίδι Άλματι – Σίγκμα Όλομουτς 1-2.

Στις 6 Σεπτεμβρίου σφύριξε στο παιχνίδι Λευκορωσίας – Σαν Μαρίνο (5-0) και αυτό που πρέπει να σημειωθεί, βλέποντας κάποιος και από τα παιχνίδια, είναι ότι πρόκειται για διαιτητή που βγάζει εύκολα την κίτρινη κάρτα. Την φετινή σεζόν έχει σφυρίξει σε δύο παιχνίδια του ελβετικού πρωταθλήματος.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ