FIFA : Το μεγάλο φαγοπότι της ΕΠΟ γίνεται με ταξίδια, έξοδα προς τρίτους και… μετρητά

FIFA : Το μεγάλο φαγοπότι της ΕΠΟ γίνεται με ταξίδια, έξοδα προς τρίτους και… μετρητά

Σοκάρουν τα στοιχεία για την οικονομική διαχείριση της ΕΠΟ από την αποκάλυψη της απόρρητης έκθεσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Η αποκάλυψη ανήκει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής -της δημοσιογράφου Αλέκας Ζούμη- και είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει πολύ μεγάλη συζήτηση τις επόμενες ημέρες. Διότι δεν είναι πλέον μόνο η… αίσθηση για το πάρτι που γίνεται με τα λεφτά των άλλων, στο Πάρκο Γουδή. Είναι τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία που δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά για το που πηγαίνουν τα εκατομμύρια ευρώ των ΠΑΕ αλλά και των διεθνών συνομοσπονδιών.

Τα χρήματα που φτάνουν στα ταμεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και διαχειρίζεται η διοίκηση της.

Η εφημερίδα φέρνει στην επιφάνεια την απόρρητη έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου με τίτλο «Διαγνωστική αξιολόγηση των λειτουργιών του οικονομικού τμήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας – Οκτώβριος 2020». Και το τι αναφέρεται σε αυτή είναι μάλλον σοκαριστικό. Στοιχεία για… Εισαγγελέα.

Πρόκειται για τη χρηματοοικονομική αξιολόγηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για το 2019 και το μόνο βέβαιο είναι πως τα συμπεράσματα που προκύπτουν αφήνουν μια έντονη… οσμή κακοδιαχείρισης δημιουργώντας ζήτημα ακεραιότητας στους χειρισμούς του οικονομικού τμήματος.

Η έκθεση συντάχθηκε από την εταιρεία «Pricewaterhouse Co-opers», κορυφαία στον τομέα των χρηματοοικονομικών ελέγχων και στις 57 σελίδες παρουσιάζεται με λεπτομερή στοιχεία ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στον οικονομικό τομέα, στοιχεία που αφορούν την οργάνωση των τμημάτων και συνοδεύονται από ιδιαίτερα αυστηρές συστάσεις για βελτίωση.

Αύξηση εξόδων μέχρι… 547%

Συνοδεύονται όμως και από πίνακες, στους οποίους παρουσιάζονται αναλυτικά τα έσοδα του 2019 σε διάφορους τομείς και συγκριτικά με το 2018. Στα συγκεκριμένα στοιχεία, υπάρχουν τουλάχιστον επτά κωδικοί στους οποίους εύκολα διαπιστώνει κανείς μια τεράστια απόκλιση της περσινής χρονιάς σε σχέση με την προπέρσινη. Κωδικοί που αφορούν τα έξοδα μετακίνησης (διαιτητών και μη) αλλά και «διάφορα έξοδα» ή «έξοδα τρίτων», στα οποία παρατηρείται αύξηση μέχρι και… 547%. «Παρά την προσπάθεια μείωσης των δαπανών, παρατηρούμε σημαντική αύξηση των ποσών που αφορούν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας των τηλεπικοινωνιών, των ενοικίων (αύξηση κατά 33%) και των διαφόρων δαπανών (αύξηση κατά 54%», αναφέρει συγκεκριμένα η αξιολόγηση.

Στην κατηγορία «Σύγκριση Δαπανών», διαπιστώνεται πως υπήρξε αύξηση κατά 39% στα έξοδα ταξιδιών και συγκεκριμένα αύξηση κατά 52% στα έξοδα μετακίνηση στο εξωτερικό, κατά… 171% στα έξοδα μετακίνησης διαιτητών για την Football League και το Κύπελλο Ελλάδας και κατά… 547% στα έξοδα μετακίνηση των διαιτητών της Superleague. Και αν κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες μετακίνησης των διαιτητών καθώς έχουμε πλέον ξένους διαιτητές στη Superleague, δεν μπορεί να πει το ίδιο και για τον υπό-κωδικό 64.98.05 «Εξοδα Τρίτων», καθώς το ποσό αυξήθηκε κατά 175% και συγκεκριμένα δαπανήθηκαν 2.428.944 ευρώ, έναντι του ποσού των 881.873 που δαπανήθηκε το 2018.

«Το γεγονός ότι παρ’ όλη την προσπάθεια μείωσης των δαπανών, υπάρχει σημαντική αύξηση στα έξοδα μετακίνησης απαιτεί παρακολούθηση, ώστε να τεκμηριωθεί ότι οι ενέργειες εφαρμόζονται όπως πρέπει», σημειώνει με νόημα ο ελεγκτής. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα ερωτήματα είναι πολλά και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καλείται, ουσιαστικά, να δικαιολογήσει δαπάνες που δεν δικαιολογούνται.

Παράλληλα, παρουσιάζονται γλαφυρά οι ελλείψεις στην οργανωτική δομή, που κάθε άλλο παρά ευνοούν τη διαφάνεια, η γραφειοκρατία που μαστίζει τα τμήματα της ΕΠΟ, η ανικανότητα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και ο ασαφής καταλογισμός ευθυνών. Επίσης, ένα σημαντικό τμήμα έρευνας αφορά προμήθειες, όπως και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι πληρωμές, καθώς, όπως σημειώνεται στην έκθεση, η μη ενεργοποίηση των εργαλείων της τεχνολογίας δημιουργεί «τυφλές» συναλλαγές. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αίσθηση έλλειψης διαφάνειας, που οδηγεί ακόμη και τους συντάκτες να αναρωτιούνται γιατί ακόμη υπάρχουν έξοδα που στερούνται… ορατότητας, καθώς πληρώνονται με μετρητά και χάνεται ο δρόμος του χρήματος.

Οσον αφορά τον προϋπολογισμό, στην έκθεση σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει διαδικασία παρακολούθησης του προϋπολογισμού (συστημική ή μη αυτόματη) και καμία τυποποιημένη αναφορά προϋπολογισμού έναντι πραγματικών δεδομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους», σημείωση που ακολουθείται από οδηγίες και συστάσεις για βελτίωση.

Ολα τα παραπάνω, σύμφωνα με την επιστολή της FIFA που συνοδεύει την έκθεση, έχουν ήδη επισημανθεί από τον αρμόδιο εμπειρογνώμονα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Πετρ Φούσεκ. Η έκθεση κλείνει με 20 συστάσεις, κάποιες εκ των οποίων πρέπει να ακολουθηθούν άμεσα, όπως πχ «η εξάλειψη καθηκόντων άσχετης φύσης που εκτελούνται από το τμήμα οικονομικών» ή «ο επανασχεδιασμός στη διαδικασία παρακολούθησης του προϋπολογισμού».

FIFA: Οι αλλαγές θα προχωρήσουν ανεξάρτητα από τις εκλογές

Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση, δια στόματος υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη (και όχι της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας), παρουσίασε την περίφημη «Ολιστική Μελέτη», που συντάχθηκε από τη FIFA και την UEFA και η οποία υποτίθεται πως θα περιελάμβανε τη συνολική αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τουλάχιστον αυτό ακριβώς… διαλαλούσε, τον Φεβρουάριο του 2019, όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να κοπάσει ο θόρυβος, που είχε δημιουργήσει η κυβέρνησή του, όταν παράκαμψε κάθε καταστατικό και αυτοτέλεια της ΕΠΟ και άλλαξε μέσα σε μια νύχτα με τροπολογία – ντροπή τη νομοθεσία που προέβλεπε υποβιβασμό σε περίπτωση πολυϊδιοκτησίας, με αφορμή την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για την υπόθεση ΠΑΟΚ – Ξάνθης.

Η «Ολιστική Μελέτη» αποδείχθηκε μια ακόμα… έκθεση, που ναι μεν αγγίζει σοβαρά ζητήματα που πληγώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και πάλι χρειάζεται ή καλύτερα απαιτείται η συνεργασία των «μεγάλων» ώστε να αλλάξει η κατάσταση. Αλλωστε η FIFA δεν υποστήριξε ποτέ κάτι διαφορετικό, παρά τα… μεγάλα λόγια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Για να αλλάξει λοιπόν το ελληνικό ποδόσφαιρο, εκτός από την πολυσυζητημένη συνεργασία των «μεγάλων», την καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων, του ντόπινγκ και της διαφθοράς, απαιτείται πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά της οικείας ομοσπονδίας.

Στην έκθεση φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχουν μηχανισμοί μέσα στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των οποίων η λειτουργία δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη στη «μητέρα» FIFA. Στην επιστολή της, η Παγκόσμια Ομοσπονδία, τονίζει ξεκάθαρα πως οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν δεν δύνανται να καθυστερήσουν εξαιτίας των εκλογών (σ.σ. πριν ακόμη αυτές αναβληθούν).

Επίσης, καλεί την ΕΠΟ το επόμενο διάστημα να παρουσιάσει ένα «επικαιροποιημένο και ρεαλιστικό σχέδιο σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του πλάνου μείωσης του κόστους, τον τρόπο διευθέτησης υφιστάμενων χρεών και την κάλυψη των τρεχόντων και μελλοντικών εξόδων μέσω των προβλέψεων ταμειακών ροών και αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχων». Η επιστολή καταλήγει σημειώνοντας πως «Το προαναφερθέν σχέδιο υποτίθεται ότι θα δημιουργηθεί τις προσεχείς ημέρες και θα καλύπτει την περίοδο έως τον Δεκέμβριο του 2021. Η συνέχεια της εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τη χρηματοοικονομική διακυβέρνηση έχει μεγάλη σημασία για τη FIFA, παρά το προγραμματισμένο εκλογικό συνέδριο στις 23 Νοεμβρίου 2020».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το διάστημα που αφορά στον έλεγχο, οι εκπρόσωποι της FIFA όπως και της UEFA βρίσκονται στην Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό την εποπτεία τους.

Δείτε τους χαρακτηριστικούς πίνακες:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ