Κβαρατσχέλια: Πώς θα σταματήσει η Εθνική τον νο. 1 κίνδυνο με την μπάλα στα πόδια

Κβαρατσχέλια: Πώς θα σταματήσει η Εθνική τον νο. 1 κίνδυνο με την μπάλα στα πόδια

O Χβίτσα Κβαρατσχέλια είναι κατά κοινή ομολογία ο υπ' αριθμόν 1 κίνδυνος για την Εθνική μας στο δρόμο για το Euro 2024 και οι αριθμοί εξηγούν το γιατί...

Η Εθνική Ελλάδος φιλοξενείται απόψε (26/3, 19:00) από την παρέα του Χβίτσα Κβαρατσχέλια, που είναι το τελικό εμπόδιο πριν από την τελική φάση του Euro 2024.

Οι διεθνείς μας δεν θα έχουν εύκολο έργο, όπως με το Καζακστάν, και θα πρέπει να βρουν λύση στο «πρόβλημα» που ακούει στο όνομα Κβαρατσχέλια, αφού ο άσος της Νάπολι, κατέχει μία ξεχωριστή πρωτιά, ανάμεσα σε όλους τους παίκτες των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: Όποιος περιμένει νέο περίπατο να το ξεχάσει

Νούμερο 1 κίνδυνος, νούμερο 1 στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα

Η ποιότητα του Κβαρατσχέλια θεωρείται δεδομένη και οι αριθμοί, απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτά που φαίνονται και με… γυμνό μάτι, εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

Ο Γεωργιανός εξτρέμ, μπορεί να μην οδηγεί φέτος την Νάπολι με τον τρόπο που το έκανε πέρσι και μαζί έφτασαν να κατακτήσουν την Serie A, όμως παραμένει ένας από τους πιο επιδραστικούς παίκτες της.

Αυτό, φαίνεται και από την δημιουργία τελικών προσπαθειών μετά από κουβαλήματα μπάλας. Πιο συγκεκριμένα, με την βοήθεια της Opta, είδαμε ποιοι παίκτες φτάνουν οι ίδιοι σε τελική ή δίνουν την τελική πάσα για κάποιο τελείωμα, είτε συμμετέχουν στο χτίσιμο του παιχνιδιού και η ομάδα τους να έχει φτάσει να απειλήσει, με την προϋπόθεση πως οι ίδιοι έχουν κουβαλήσει την μπάλα για τουλάχιστον 5 μέτρα.

Εδώ, η πρωτιά του Κβαρατσχέλια είναι ξεκάθαρη ανάμεσα σε όλους τους παίκτες των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Ο Γεωργιανός αστέρας, έχει κουβαλήσει την μπάλα 61 φορές και έχει βρεθεί να εκτελεί τελική ενέργεια, με 6 εξ’ αυτών να έχουν καταλήξει γκολ. Τα 4 τα σκόραρε ο ίδιος και για τα άλλα 2 έδωσε την ασίστ. Για την ιστορία, αρκετά κοντά βρίσκεται ο κορυφαίος παίκτης της φετινής Premier League, Φιλ Φόντεν (53).

Προβλέψιμος και (μη) αντιμετωπίσιμος

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα της Opta, που απεικονίζει τα κουβαλήματα μπάλας του Κβαρατσχέλια που κατέληξαν σε τελική της Νάπολι, ο «Κβάρα» κινείται από αριστερά και διαγώνια προς την περιοχή των αντιπάλων του με την συντριπτική πλειοψηφία των τελικών ενεργειών του, είτε αυτό είναι γκολ, είτε ασίστ, είτε δημιουργία ευκαιρίας, να είναι μέσα στην μεγάλη περιοχή. Μπορεί οι κινήσεις του να είναι προβλέψιμες, όμως στην πράξη δεν είναι αντιμετωπίσιμες.

Στις συνολικά 61 ενέργειες, οι 41 είναι δικές του τελικές ενώ οι υπόλοιπες 20 είναι ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Με λίγα λόγια, δημιουργεί πολύ και εκτελεί ακόμη πιο πολύ εν κινήσει. Μάλιστα, παρά την κακή χρονιά της Νάπολι, ο ίδιος έχει ξεπεράσει ήδη τα αντίστοιχα περσινά του νούμερα, στην πρωταθληματική σεζόν των Ναπολιτάνων. Την χρονιά 2022-23 είχε 55 κουβαλήματα μπάλας που κατέληξαν σε τελική (29 δικές του τελικές-16 δημιούργησε).

Γίνεται σαφές από την ανάλυση των κινήσεων του Κβαρατσχέλια πως ο Τζορτζ Μπάλντοκ (τα ρεπορτάζ αυτόν αναφέρουν ως βασικό στο δεξί ακρό της ελληνικής άμυνας) θα έχει αρκετή δουλειά σε λίγες ώρες, θα χρειαστεί σωστή κάλυψη από τον δεξιό στόπερ (πιθανότατα τον Μαυροπάνο), τα απαραίτητα ντουμπλαρίσματα από τον Μασούρα που λογικά θα αγωνιστεί μπροστά του και τις διαγώνιες καλύψεις του «6αριού» (Κουρμπέλης ή Σιώπης).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ