1ος όμιλος: Το φαβορί, η ανεβασμένη Τουρκία και τα δύο αουτσάιντερ

1ος όμιλος: Το φαβορί, η ανεβασμένη Τουρκία και τα δύο αουτσάιντερ

Ξεκινάει η γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και to10.gr σας παρουσιάζει τον πρώτο όμιλο - Η Ιταλία, που είναι φαβορί για την πρωτιά, η ανεβασμένη Τουρκία και τα δύο αουτσάιντερ, Ελβετία και Ουαλία.

Αντίστροφα για την έναρξη του Euro 2020 μετρούν οι 24 ομάδες που θα λάβουν μέρος στην γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και άπαντες στη Γηραιά Ηπειρο περιμένουν πως και πώς να δουν τις μεγάλες μάχες και να απολαύσουν θέαμα υψηλού επίπεδου.

To10.gr αναλύει τον πρώτο όμιλο και σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις Ιταλία, Ελβετία, Τουρκία και Ουαλία, πριν την έναρξη της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η Σκουάντρα Ατζούρα μπαίνει στη διοργάνωση ως το απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου, αφήνοντας τις άλλες τρεις να παλέψουν για τη δεύτερη θέση, που δίνει σίγουρα το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την πρόκριση παίρνουν επίσης οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι των έξι ομίλων.

Ιταλία

Ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Εφτασε στην τελική φάση έχοντας 10/10 στα προκριματικά, κερδίζοντας από δύο φορές τις ομάδες που βρισκόντουσαν στον όμιλό της. Συγκεκριμένα, είχε το απόλυτο απέναντι στην Ελλάδα, την Φινλανδία, την Βοσνία, την Αρμενία και το Λιχτενστάιν. Προπονητής της ομάδας είναι ο Ρομπέρτο Μαντσίνι. Ο 56χρονος ανέλαβε την ομάδα τον Μάιο του 2018 και κατάφερε να την επαναφέρει στον δρόμο των επιτυχιών. Ο έμπειρος τεχνικός ανανέωσε την ομάδα, έφερε αέρα… αλλαγής και δημιούργησε ένα πολύ δυνατό σύνολο.

Στην προηγούμενη διοργάνωση αποκλείστηκε στα προημιτελικά, ενώ απέτυχε να προκριθεί στην τελική φάση του τελευταίου Μουντιάλ, γεγονός που έφερε ριζικές αλλαγές. Το ρόστερ της Ιταλίας ξεχειλίζει από ποιότητα, με τον Μαντσίνι να έχει στα χέρια του ένα μείγμα από έμπειρους, αλλά και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, που διψούν για διάκριση και θα τα δώσουν όλα στην τελική φάση.

Αυτός που ξεχωρίζει είναι χωρίς αμφιβολία ο σούπερ σταρ της Λάτσιο, Τσίρο Ιμόμπιλε. Ερχεται από σπουδαία σεζόν, στην οποία σκόραρε 25 γκολ. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι ποντάρει πάρα πολλά στην εκτελεστική δεινότητα του έμπειρου επιθετικού της Λάτσιο, ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί της ιταλικής επίθεσης και να σηκώσει στις πλάτες του την «Σκουάντρα Ατζούρα».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ιταλία θα δώσει και τους τρεις αγώνες του ομίλου της στη Ρώμη, γεγονός που δίνει έξτρα κίνητρο στους ποδοσφαιριστές του 56χρονου προπονητή. Χωρίς αμφιβολία είναι το φαβορί για την πρωτιά του ομίλου και εάν καταφέρει να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά, στα προημιτελικά θα βρει στον δρόμο της τον δεύτερο του τρίτου ομίλου, που θα είναι λογικά μια εκ των Ουκρανία, Αυστρία ή Βόρεια Μακεδονία.

Προπονητής: Ρομπέρτο Μαντσίνι

Τερματοφύλακες: Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (Μίλαν), Άλεξ Μερέτ (Νάπολι), Σαλβατόρε Σιρίγκου (Τορίνο)

Αμυντικοί: Φραντσέσκο Ατσέρμπι (Λάτσιο), Αλεσάντρο Μπαστόνι (Ίντερ), Λεονάρντο Μπονούτσι (Γιουβέντους), Τζόρτζιο Κιελίνι (Γιουβέντους), Τζιοβάνι Ντι Λορέντσο (Νάπολι), Αλεσάντρο Φλορέντσι (Παρί Σεν Ζερμέν), Λεονάρντο Σπινατσόλα (Ρόμα), Ραφαέλ Τολόι (Αταλάντα), Έμερσον (Τσέλσι)

Μέσοι: Νικολό Μπαρέλα (Ίντερ), Μπρίαν Κριστάντε (Ρόμα), Μάνουελ Λοκατέλι (Σασουόλο), Λορέντσο Πελεγκρίνι (Ρόμα), Στέφανο Σένσι (Ίντερ), Μάρκο Βεράτι (Παρί Σεν Ζερμέν), Ζορζίνιο (Τσέλσι)

Επιθετικοί: Αντρέα Μπελότι (Τορίνο), Ντομένικο Μπεράρντι (Σασουόλο), Φεντερίκο Μπερναρντέσκι (Γιουβέντους), Φεντερίκο Κιέζα (Γιουβέντους), Τσίρο Ιμόμπιλε (Λάτσιο), Λορέντσο Ινσίνιε (Νάπολι), Τζάκομο Ρασπαντόρι (Σασουόλο)

Ελβετία

Αυτή θα είναι η 5η συμμετοχή της Ελβετίας σε τελική φάση Eurο, με την ομάδα του Πέτκοβιτς να παίρνει με εντυπωσιακό τρόπο το εισιτήριο για τη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η Ελβετία προκρίθηκε ως πρώτη από τον 4ο όμιλο των προκριματικών, αφήνοντας πίσω της ομάδες όπως οι Δανία, Ιρλανδία, Γεωργία και το Γιβραλτάρ, ενώ υπέστη μόλις μια ήττα. Στο τελευταίο Euro έφτασε μέχρι τους «16» και φέτος θέλει να ξεπεράσει την προηγούμενη επίδοσή της.

Προπονητής της είναι ο Βλαντιμίμρ Πέτκοβιτς. Ο 57χρονος βρίσκεται στον ελβετικό πάγκο από το 2014 και έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, οδηγώντας την ομάδα του σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Φέτος, θέλει να κάνει την υπέρβαση και να οδηγήσει την Ελβετία για πρώτη φορά στους «8» ενός Euro. Το αστέρι της ομάδας είναι ο Σακίρι της Λίβερπουλ, με τον Πέτκοβιτς όμως να ποντάρει πολλά και στον επιθετικό της Μπενφίκα, Σεφέροβιτς. Χωρίς αμφιβολία, όμως, ο Σακίρι είναι ο ηγέτης του συνόλου και θέλει να δώσει απαντήσεις μετά την μέτρια σεζόν που έκανε με τη φανέλα των Ρεντς.

Την πρώτη αγωνιστική θα παίξει στο Μπακού με τους Ουαλούς, τη δεύτερη στη Ρώμη με την Ιταλία και στην τρίτη θα ταξιδέψει ξανά στο Μπακού για τον αγώνα με τους Τούρκους. Η ταλαιπωρία που θα υποστεί θα είναι μεγάλη, γεγονός που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ομίλου.

Προπονητής: Βλαντιμίμρ Πέτκοβιτς

Τερματοφύλακες: Ζονά Ομλέν (Μονπελιέ), Ιβόν Μβογκό (Αϊντχόφεν), Γιαν Ζόμερ (Γκλάντμπαχ)

Αμυντικοί: Μανουέλ Ακανζί, Λόρις Μπενίτο (Μπορντό), Ρικάρντο Ροντρίγκεθ (Τορίνο), Φάμπιαν Σερ (Νιούκαστλ), Νίκο Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Σιλβάν Βιντμέρ (Βασιλεία), Κεβέν Μπαμπού (Βόλφσμπουργκ), Έραϊ Τσέμερτ (Βασιλεία), Μπετσίρ Ομεράγκιτς (Ζυρίχη), Ζορντάν Λοτομπά (Νις).

Μέσοι: Γκράνιτ Τζάκα (Άρσεναλ), Τζέρνταν Σακίρι (Λίβερπουλ), Στεβάν Ζουμπέρ (Άιντραχτ), Ντενίς Ζακαριά (Γκλάντμπαχ), Ρέμο Φρόιλερ (Αταλάντα), Εντιμίλσον Φερνάντες (Μάιντς), Τζιμπρίλ Σόου (Άιντραχτ)

Επιθετικοί: Χάρις Σεφέροβιτς (Μπενφίκα), Άντμιρ Μεχμέντι (Βόλφσμπουργκ), Μπριλ Εμπολό (Γκλάντμπαχ), Μάριο Γκαβράνοβιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Ρούμπεν Βάργκας (Άουγκσμπουργκ), Κρίστιαν Φάσναχτ (Γιουνγκ Μπόις)

Τουρκία

Όπως και η Ελβετία, θα βρεθεί για πέμπτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το 2008 μάλιστα είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά. Αυτή είναι η κορυφαία επίδοσή στην ιστορία της.

Ξεκινάει τη διοργάνωση με μεγάλες βλέψεις και υψηλές φιλοδοξίες, έχοντας ως παρακαταθήκη τις εντυπωσιακές εμφανίσεις που πραγματοποίησε στα προκριματικά. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία προκρίθηκε ως δεύτερη στον 8ο όμιλο, έχοντας μάλιστα πολύ καλή εικόνα στα παιχνίδια της.

Προπονητής της είναι ο Σενιόλ Γκιουνές, ο οποίος το 2002 την είχε οδηγήσει στην 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιήθηκε στα γήπεδα της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας.

Οι Τούρκοι έχουν θέσει ψηλά τον πήχη, με τους παράγοντες της γειτονικής χώρας να πιστεύουν πολύ στις ηγετικές ικανότητες του Γκιουνές και στο ταλαντούχο ρόστερ που έχει στα χέρια του.

Το αστέρι της ομάδας είναι ο Μπουράκ Γιλμάζ. Ο 36χρονος επιθετικός έκανε σπουδαία σεζόν και οδήγησε την Λιλ στην κατάκτηση του γαλλικού πρωταθλήματος. Μπορεί να βρίσκεται πλέον στη δύση της καριέρας του, αλλά χωρίς αμφιβολία πρόκειται για έναν πολύ σπουδαίο σέντερ φορ.

Είναι έτοιμος να βγει μπροστά και να κουβαλήσει στις πλάτες του την Εθνική ομάδα της Τουρκίας. Μαζί του θα έχει φυσικά τον Τσαλχάνογλου, ο οποίος με την ποιότητά του θα προσπαθήσει να δημιουργήσει φάσεις για τον έμπειρο στράικερ της Λιλ.

Την πρώτη αγωνιστική θα παίξει στη Ρώμη απέναντι στην Ιταλία και τις άλλες δύο θα αγωνιστεί στο Μπακού, αρχικά απέναντι στην Ουαλία και στη συνέχεια απέναντι στην Ελβετία.

Προπονητής: Σενιόλ Γκιουνές

Τερματοφύλακες: Αλτάι Μπαγιντίρ (Φενέρμπαχτσε), Μερτ Γκιουνόκ (Μπασακσεχίρ), Ουγκουρτζάν Τσακίρ (Τράμπζονσπορ)

Αμυντικοί: Ζεκί Τσελίκ (Λιλ), Τσαγκλάρ Σεγιουντζιού (Λέστερ), Καάν Αϊχάν (Σασουόλο), Μερίχ Ντεμιράλ (Γιουβέντους), Μερτ Μιουλντιούρ (Σασουόλο), Οζάν Καμπάκ (Λίβερπουλ), Ριντβάν Γιλμάζ (Μπεσίκτας), Ουμούτ Μεράς (Χάβρη)

Μέσοι: Ντορουκχάν Τοκέζ (Μπεσίκτας), Ιρφάν Καχβετζί (Φενέρμπαχτσε), Οζάν Τουφάν (Φενέρμπαχτσε), Ταϊλάν Ανταλιαλί (Γαλατάσαραϊ), Χακάν Τσαλχάνογλου (Μίλαν), Κερέμ Ακτουρκόγλου (Γαλατάσαραϊ), Χαλίλ Ντερβίσογλου (Γαλατάσαραϊ), Ορκούν Κιεκτσιού (Φέγενορντ), Οκάι Γιουσλού (Γουέστ Μπρομ)

Επιθετικοί: Γιουσούφ Γιατζιτζί (Λιλ), Μπουράκ Γιλμάζ (Λιλ), Τζενγκίζ Ουντέρ (Λέστερ), Ενές Ουνάλ (Χετάφε), Αμπντιλκαντίρ Εμούρ (Τράμπζονσπορ), Κενάν Καραμάν (Φορτούνα Ντίσελντορφ)

Ουαλία

Να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε το 2016 θέλει η Ουαλία. Πριν από πέντε χρόνια, στην πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση Euro, είχε πραγματοποιήσει μεγάλες εμφανίσεις και είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την Πορτογαλία.

Φέτος, θα βρεθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση, όπου προκρίθηκε ως δεύτερη από τον 5ο όμιλο, αφήνοντας πίσω της τις Σλοβακία, Ουγγαρία και το Αζερμπαϊτζάν.

Προπονητής της ήταν κανονικά ο Ράιαν Γκιγκς, αλλά τον περασμένο Νοέμβριο είχε προβλήματα με την δικαιοσύνη και απομακρύνθηκε από τη θέση του. Δεν κατάφερε να τα επιλύσει με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός ομάδες. Στην τελική φάση την οδηγήσει ο βοηθός του Ράιαν Γκιγκς, Ρόμπερτ Πέιτζ, ο οποίος την έχει αναλάβει από την στιγμή που απομακρύνθηκε ο άλλοτε άσος των «μπέμπηδων».

Η ομοσπονδία της Ουαλίας πήρε το ρίσκο με τον νεαρό τεχνικό,  ο οποίος μέχρι πριν από λίγο καιρό βρισκόταν στον πάγκο της Εθνικής ομάδας Νέων της Ουαλίας.

Αστέρι της ομάδας είναι φυσικά ο Γκάρεθ Μπέιλ. Είναι το μεγαλύτερο όνομα της ομάδας, αλλά δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Είναι ερωτηματικό κατά πόσο μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του την Ουαλία. Για να τα καταφέρει, θα πρέπει να ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του. Δεύτερος στην ιεραρχία έρχεται το Ράμσεϊ, ο οποίος επίσης δεν έκανε καλή σεζόν.  Βέβαια, άλλο η εθνική και άλλο οι σύλλογοι. Ο Γκάρεθ Μπέιλ τις περισσότερες φορές παίζει καλά όταν βρίσκεται στην εθνική του ομάδα, κάτι για τον οποίο τον κατηγορούσαν αρκετές φορές όταν ήταν στη Ρεάλ.

Την πρώτη και τη δεύτερη αγωνιστική θα παίξει στο Μπακού, αρχικά απέναντι στην Ελβετία και στη συνέχεια απέναντι στην Τουρκία, ενώ την τρίτη και τελευταία αγωνιστική θα ταξιδέψει στην Ρώμη για να παίξει με την Ιταλία, που ενδεχομένως να έχει ήδη προκριθεί στους «16» της διοργάνωσης.

Προπονητής: Ρόμπερτ Πέιτζ

Τερματοφύλακες: Ανταμ Ντέιβις (Στόουκ Σίτι), Γουέιν Χένεσι (Κρίσταλ Πάλας), Ντάνι Γουόρντ (Λέστερ)

Αμυντικοί: Τομ Λόκιερ (Λούτον), Κρις Μέπχαμ (Μπόρνμουθ), Κρις Γκάντερ (Τσάρλτον), Κόνορ Ρόμπερτς (Σουόνσι), Τζόι Ρόντον (Τότεναμ), Ρις Νόρινγκτον-Ντέιβις (Στόουκ Σίτι), Μπεν Καμπάνγκο (Σουόνσι), Μπεν Ντέιβις (Τότεναμ), Νέκο Γουίλιαμς (Λίβερπουλ)

Μέσοι: Ράμπιν Κόλγουιλ (Κάρντιφ), Ααρον Ράμσεϊ (Γιουβέντους), Τζόι Μόρελ (Λούτον), Ιθαν Αμπάντου (Σέφιλντ Γιουν.), Τζόι Άλεν (Στόουκ Σίτι), Τζόνι Γουίλιαμς (Κάρντιφ), Ματ Σμιθ (Ντονκάστερ), Ντίλαν Λέβιτ (Ιστρα), Ντέιβιντ Μπρουκς (Μπόρνμουθ), Χάρι Γουίλσον (Κάρντιφ)

Επιθετικοί: Νταν Τζέιμς (Μάντσεστερ Γ.), Γκάρεθ Μπέιλ (Τότεναμ), Κίφερ Μουρ (Λιντς), Τάιλερ Ρόμπερτς (Λιντς)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ