4ος όμιλος: Δύο ξεκάθαρα φαβορί και δύο δυνατά αουτσάιντερ (Pics & vids)

4ος όμιλος: Δύο ξεκάθαρα φαβορί και δύο δυνατά αουτσάιντερ (Pics & vids)

Αγγλία και Κροατία έχουν τον πρώτο λόγο στον τέταρτο όμιλο του Euro με Σκωτία και Τσεχία να είναι ικανές για την έκπληξη. To10.gr σας δίνει στο... πιάτο όσα πρέπει να γνωρίζετε για ένα γκρουπ που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με καθυστέρηση ενός έτους λόγω της πανδημίας, η μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κάνει σέντρα και οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι στη Γηραιά Ήπειρο αδημονούν για μεγάλα ματς και σπουδαίο θέαμα. Το Euro 2020 (δεν άλλαξε ονομασία παρά τη μετάθεση) είναι το 16ο της ιστορίας και θα διεξαχθεί σε 11 διαφορετικές πόλεις, ξεκινώντας από τις 11 Ιουνίου μέχρι το φινάλε της 11ης Ιουλίου.

Ένας από τους ομίλους που αναμένεται να συγκεντρώσει πολλά βλέμματα είναι ο τέταρτος με τις Αγγλία, Κροατία, Σκωτία και Τσεχία να τον συγκροτούν. To10.gr σας παρουσιάζει το προφίλ των τεσσάρων ομάδων που θα παλέψουν για 2+1 (περνάνε στους «16» και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι των ομίλων) θέσεις με όλα τα παιχνίδια να διεξάγονται σε Λονδίνο και Γλασκώβη.

Αγγλία

Τα «Τρία Λιοντάρια» ξεκινούν για ακόμη μία φορά με μεγάλες προσδοκίες στη διοργάνωση την οποία δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν ποτέ στην ιστορία τους. Καλύτερή τους θέση είναι η τρίτη το πολύ μακρινό 1968 στα γήπεδα της Ιταλίας ενώ το 2016 η πορεία τους είχε σταματήσει στους «16». Σύμφωνα με τις στοιχηματικές αυτή τη φορά μάλιστα το δεύτερο φαβορί για να σηκώσουν το τρόπαιο, πίσω από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία.

Η Αγγλία είχε πολύ εύκολο έργο στα προκριματικά όπου με αντιπάλους την Τσεχία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και τη Βουλγαρία πέτυχαν 7 νίκες με μία ήττα και τερμάτισαν στην πρώτη θέση έχοντας σαν πρώτο βιολί τον Χάρι Κέιν με 12 γκολ. Ο επιθετικός της Τότεναμ θα είναι και πάλι το μεγάλο όπλο για τους Αγγλους που διαθέτουν ωστόσο μια ελπιδοφόρα γενικότερα φουρνιά με παίκτες όπως οι Ράσφορντ, Σάντσο, Στέρλινγκ και Φόντεν.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που συνεχίζει μετά την πολύ καλή πορεία στο Μουντιάλ του 2018 με την ελπίδα για ακόμη καλύτερη συνέχεια. Δέχθηκε κριτική για τις επιλογές του, δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα με την κλήση του Αλεξάντερ-Άρνολντ ο οποίος αν και συμπεριλήφθηκε τελικά στις επιλογές του ομοσπονδιακού τεχνικού, έμεινε εκτός λόγω τραυματισμού.

«Όπλο» της Αγγλίας το γεγονός πως όλα τα παιχνίδι του ομίλου της θα τα δώσει στο «Γουέμπλεϊ», εκεί που θα διεξαχθούν επίσης οι ημιτελικοί και ο τελικός της διοργάνωσης. Αν θα καταφέρει να φτάσει μέχρι εκεί; Οψόμεθα…

Προπονητής: Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ

Τερματοφύλακες: Ντιν Χέντερσον (Μαν. Γιουνάιτεντ), Σαμ Τζόνστοουν (Γουέστ Μπρομ), Τζόρνταν Πίκφορντ (Έβερτον)

Αμυντικοί: Κάιλ Γουόκερ (Μαν. Σίτι), Κόνορ Κόουντι (Γουλβς), Τζον Στόουνς (Μαν. Σίτι), Χάρι Μαγκουάιρ (Μαν. Γιουνάιτεντ), Τάιρον Μινγκς (Άστον Βίλα), Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ (Λίβερπουλ), Ρις Τζέιμς (Τσέλσι), Κίεραν Τρίπιερ (Ατλέτικο Μαδρίτης) Λουκ Σο (Μαν. Γιουνάιτεντ), Μπεν Τσίλγουελ (Τσέλσι)

Μέσοι: Κάλβιν Φίλιπς (Λιντς), Μέισον Μάουντ (Τσέλσι), Τζουντ Μπέλιγχαμ (Ντόρτμουντ), Ντέκλαν Ράις (Γουέστ Χαμ), Τζόρνταν Χέντερσον (Λίβερπουλ)

Επιθετικοί: Τζέιντον Σάντσο (Ντόρμουντ), Φιλ Φόντεν (Μαν. Σίτι), Μπουκάγιο Σάκα (Άρσεναλ), Τζακ Γκρίλις (Άστον Βίλα), Μάρκους Ράσφορντ (Μαν. Γιουνάιτεντ), Ραχίμ Στέρλινγκ (Μαν. Σίτι), Χάρι Κέιν (Τότεναμ), Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν (Έβερτον)

Κροατία

Η μεγάλη έκπληξη του Μουντιάλ της Ρωσίας όπου έφτασε μέχρι τον τελικό θέλει να πρωταγωνιστήσει και στο Euro. Εχει φτάσει δύο φορές (1996, 2008) μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης ενώ την προηγούμενη φορά αποκλείστηκε στη φάση των «16» από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Πορτογαλία. Θεωρητικά θα δώσει μάχη με την Αγγλία την οποία είχε αποκλείσει στα ημιτελικά του Μουντιάλ το 2018.

Η Κροατία προκρίθηκε ως πρώτη στην τελική φάση του Euro έχοντας στον όμιλο την Ουαλία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Ο Μπρούνο Πέτκοβιτς με 6 γκολ ήταν ο πρώτος σκόρερ σε αυτά τα ματς. Μεγάλο αστέρι φυσικά είναι ο Λούκα Μόντριτς που παραμένει ένας από τους κορυφαίους μέσους στον κόσμο, σε μια ομάδα που έχει πολλή ποιότητα μεσοεπιθετικά.

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς συνεχίζει στο τιμόνι της εθνικής από τον Οκτώβριο του 2017 έχοντας φυσικά σαν παράσημο την εξαιρετική πορεία της ομάδας στο Μουντιάλ. Τώρα καλείται να οδηγήσει την Κροατία σε μια ανάλογη επιτυχία και στο Euro αλλά το έργο του δεν θα είναι εύκολο καθώς δεν τον ευνοούν και τα σταυρώματα αφού θα πέσει πάνω στον όμιλο του θανάτου με Πορτογαλία, Γερμανία και Γαλλία.

Στα αρνητικά για τους Κροάτες και το γεγονός πως τα δύο από τα τρία ματς του ομίλου θα τα δώσουν εκτός έδρας, με Αγγλία και Σκωτία ωστόσο εύκολα ή δύσκολα αναμένεται να προκριθούν.

Προπονητής: Ζλάτκο Ντάλιτς

Τερματοφύλακες: Λόβρε Κάλινιτς (Χάιντουκ Σπλιτ), Ντομινίκ Λιβάκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Σιμόν Σλούγκα (Λούτον)

Αμυντικοί: Ντομαγκόι Βίντα (Μπεσίκτας), Ντέγιαν Λόβρεν (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Σίμε Βρσάλικο (Ατλέτικο Μαδρίτης), Μπόρνα Μπάρισιτς (Ρέιντζερς), Ντούγε Τσαλέτα – Τσαρ (Μαρσέιγ), Γιοσιπ Γιουράνοβιτς (Λέγκια Βαρσοβίας), Ντομαγκόι Μπράνταριτς (Λιλ), Μίλε Σκόριτς (Όσιγιεκ), Γιόσκο Γκβαρντιόλ (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)

Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Ματέο Κόβασιτς (Τσέλσι), Μαρσέλο Μπρόζοβιτς (Ίντερ), Μίλαν Μπάντελι (Τζένοα), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Νίκολα Βλάσιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Λούκα Ιβανούσετς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)

Επιθετικοί: Ιβάν Πέρισιτς (Ίντερ), Αντρέι Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Άντε Ρέμπιτς (Μίλαν), Γιοσιπ Μπρέκαλο (Βόλφσμπουργκ), Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ) , Μίσλαβ Όρσιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Άντε Μπουντιμίρ (Οσασούνα).

Σκωτία

Δύο φορές ακόμη έχει παίξει σε Euro η Σκωτία και δεν κατάφερε να προκριθεί από τον όμιλο. Ποιοτικά ίσως είναι η χειρότερη ομάδα του ομίλου αλλά κανείς δεν μπορεί να την ξεγράψει αφού ενδέχεται και η τρίτη θέση να δώσει πρόκριση ενώ είναι σημαντικό ότι θα παίξει εντός έδρας τα δύο από τα τρία ματς.

Τερμάτισε τρίτη στον 9ο όμιλο πίσω από το Βέλγιο και τη Ρωσία, αλλά πήρε την πρόκριση μέσω του Nations League κερδίζοντας στα πέναλτι (5-4) τη Σερβία. Στον όμιλο είχε πέντε νίκες, καμία ισοπαλία και πέντε ήττες. Ο Ρόμπερτσον είναι το αστέρι της ομάδας που διακρίνεται πάντως για το σύνολο και για τη μαχητικότητά της.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Στιβ Κλαρκ που ανέλαβε τον Μάιο του 2019 έχοντας μια καριέρα 20ετίας ως βοηθός και πρώτος προπονητής σε ομάδες του Νησιού. Ο έμπειρος τεχνικός έγινε ο πρώτος προπονητής που οδήγησε τη χώρα σε μία μεγάλη διοργάνωση μετά τον Κρεγκ Μπράουν το 1998.

Προπονητής: Στιβ Κλαρκ

Τερματοφύλακες: Γκόρντον (Χαρτς), Μάρσαλ (Ντέρμπι), ΜακΛάφλιν (Ρέιντζερς)

Αμυντικοί: Κούπερ (Λιντς), Γκάλαχερ (Μάδεργουελ), Χάνλεϊ (Νόριτς), Χέντρι (Οστάνδη), ΜακΚένα (Νότιγχαμ), Ο’Ντόνελ (Μάδεργουελ), Πάτερσον (Ρέιντζερς), Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ), Τέιλορ (Σέλτικ), Τίρνεϊ (Άρσεναλ)

Μέσοι: Άρμστρονγκ (Σαουθάμπτον), Κρίστι (Σέλτικ), Φλεκ (Σέφιλντ Γ.), Φόρεστ (Σέλτικ), Φρέιζερ (Νιουκάστλ), Γκίλμορ (Τσέλσι), ΜακΓκιν (Άστον Βίλα), ΜακΓκρέγκορ (Σέλτικ), ΜακΤόμινεϊ (Μάντσεστερ Γ.), Τέρνμπουλ (Σέλτικ)

Επιθετικοί: Άνταμς (Σαουθάμπτον), Ντάικς (ΚΠΡ), Νίσμπετ (Χιμπέρνιαν)

Τσεχία

Η πάντα υπολογίσιμη Τσεχία έχει φτάσει το 1996 μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης όπου και ηττήθηκε από τη Γερμανία ενώ το 2004 της έβαλε στοπ η Εθνική Ελλάδος στα ημιτελικά. Στόχος της είναι η πρόκριση από τον όμιλο, κάτι που δεν θα είναι εύκολο αλλά υπάρχει πάντα και η ελπίδα της τρίτης θέσης. Στα πλην της όπως και για την Κροατία ότι θα παίξει εκτός έδρας ουσιαστικά στα δύο ματς από τα τρία.

Για να βρεθεί στην τελική φάση του Euro, τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο των προκριματικών, πίσω από την Αγγλία την οποία μάλιστα και κέρδισε στην έδρα της με 2-1. Συνολικά είχε πέντε νίκες και τρεις ήττες σε οκτώ ματς, κάνοντας το απόλυτο (4/4) στην έδρα της. Τα αστέρια του παρελθόντος δεν υπάρχουν πλέον ωστόσο στην αποστολή βρίσκονται δύο γνώριμοί ματς από τα ελληνικά γήπεδα.

Ο ένας είναι φυσικά ο επιθετικός του ΠΑΟΚ, Μίκαελ Κρμένστικ και ο άλλος ο Τόμας Πέκχαρτ που αγωνίζεται στη Λέγκια και έχει περάσει στο παρελθόν από την ΑΕΚ. Προπονητής είναι ο Γιάροσλαβ Σιλχαβί που για οκτώ χρόνια (2001-9) έχει υπάρξει και βοηθός στην ομάδα και την ξέρει πλέον πολύ καλά.

Προπονητής: Γιάροσλαβ Σιλχαβί

Τερματοφύλακες: Άλες Μάντους (Σίγκμα), Γίρι Παβλένκα (Βέρντερ), Τόμας Βάτσλικ (Σεβίλλη)

Αμυντικοί: Γιαν Μπόριλ (Σλάβια), Γιάκουμπ Μπράμπετς (Πλζεν), Βλάντιμιρ Τσούφαλ (Γουέστ Χαμ), Οντρέι Τσελούστκα (Σπάρτα), Πάβελ Καντεράμπεκ (Χόφενχαϊμ), Τόμας Κάλας (Μπρίστολ Σίτι), Άλες Ματέγιου (Μπρέσια), Ντάβιντ Ζίμα (Σλάβια)

Μέσοι: Αντονίν Μπαράκ (Βερόνα), Βλαντιμίρ Νταρίντα (Χέρτα), Άνταμ Χλόζεκ (Σπάρτα), Τόμας Χόλες (Σλάβια), Γιάκουμπ Γιάνκτο (Σαμπντόρια), Άλεξ Κραλ (Σπαρτάκ), Λούκας Μάσοπουστ (Σλάβια), Γιάκουμπ Πέσεκ (Σλόβαν), Τόμας Σούτσεκ (Γουέστ Χαμ), Πετρ Σέβτσικ (Σλάβια)

Επιθετικοί: Μίχαελ Κρμέντσικ (ΠΑΟΚ), Τόμας Πέκχαρτ (Λέγκια), Πάτρικ Σικ (Λεβερκούζεν), Ματέι Βίντρα (Μπέρνλι)

Το πρόγραμμα του ομίλου

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ